Gospodarstvo

DRŽAVNA POMOĆ: Europska komisija odobrila Njemačkoj 2 milijarde eura potpore za novu čeličanu tvrtke ThyssenKrupp

Autor Euractiv/Nick Alipour

Europska komisija u četvrtak je dala Njemačkoj zeleno svjetlo za državnu potporu proizvodnji tzv. zelenog čelika, "tešku" dvije milijarde eura, što je prijeko potrebna pomoć tom industrijskom sektoru

epa10604059 A worker looks at coils of steel at the cold rolling mill at Thyssenkrupp Steel Europe AG, a future manufacturer of 'green' steel in Duisburg, Germany, 02 May 2023, duing a visit by the German president. EPA-EFE/FABIAN STRAUCH
Izvor: FABIAN STRAUCH/EPA

Nakon što je ispitala je li u njemački plan u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama, Europska komisija je odobrila namjeru Njemačke da uloži dvije milijarde eura u novo postrojenje kompanije ThyssenKrupp, koja bi se trebala otvoriti 2026. godine, a koja se sufinancira sredstvima njemačke savezne vlade i savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

"Ovo je iznimno važna odluka za zaštitu klime, kao i njemačke industrijske baza... Osim toga manje, radi se i o radnim mjestima koja su ovim zaštićena," izjavio je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u reakciji na priopćenje iz Europske komisije.

Zelena tranzicija

Komisija je u srijedu Njemačkoj već bila odobrila potporu za privatne investicije vezane za zelenu tranziciju u iznosu do tri milijarde eura. Margrethe Vestager, povjerenica Komisije za tržišno natjecanje, planove Njemačke opisala je kao "važan korak prema ambicioznim klimatskim ciljevima Europe".

Nova tvornica grupe ThyssenKrupp u Duisburgu predstavlja važnu prekretnicu u zelenoj tranziciji, a njemačka vlada se nada kako će ona sama smanjiti emisije njemačke industrije čelika za šest posto.

Očekuje se da će isprva raditi na zemni plin, ali da će kasnije prijeći na proizvodnju potpuno pogonjenu zelenim vodikom do 2037. godine, za što Habeck kaže da je "važan poticaj za hidrogensko poslovanje u Njemačkoj i u Europi".

Nisu u stanju sami financirati tehnološke promjene

Odobrenje Komisije također pruža prijeko potreban poticaj Njemačkoj industriji čelika, na koju otpada trećina svih industrijskih emisija Njemačke, koje predstavljaju ključan cilj zelene tranzicije.

ThyssenKrupp i drugi proizvođači čelika u Njemačkoj tvrde da nisu u stanju financirati tehnološke promjene zbog slabih mogućnosti privlačenja investicija i visokih troškova proizvodnje i energenata.

Istovremeno, očekuje se kako će konkurentske kompanije iz inozemstva još nekoliko desetljeća nastaviti proizvoditi jeftiniji i "prljaviji" čelik.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission OKs €2 billion state aid for ailing German steel sector)