Gospodarstvo

POSLJEDICA INFLACIJE: Četvrtina radnika namjerava promijeniti posao u narednih 12 mjeseci, pokazuje istraživanje

Autor Adriano Milovan

Istraživanje je PwC proveo na uzorku od oko 54.000 radnika u 46 zemalja, a rezultati su pokazali da se u svijetu nastavlkja trend masovnih odlazaka iz tvrtki

Davanje otkaza
Izvor: Niall Wiggan / Panthermedia / Profimedia

Trend masovnih odlazaka radnika iz tvrtki nastavlja se, pokazuju rezultati novog istraživanja konzultantske kuće PwC.

Naime, svaki četvrti zaposlenik koji je sudjelovao u istraživanju PwC-a, odnosno njih 26 posto, kaže da će vjerojatno promijeniti posao u narednih godinu dana.

To je, ističu u PwC-u, 19 posto više nego lani.

Sve više radnika ne može platiti račune 

Naravno, brojni su razlozi zbog kojih radnici najavljuju da će promijeniti poslodavca. Istraživanje PwC-a pokazuje da je među onima koji traže drugi posao ili planiraju promijeniti poslodavca u narednih 12 mjeseci najviše onih koji smatraju da su preopterećeni na sadašnjem poslu.

Tu je i generacija Z, tradicionalno sklonija promjenama posla.

Ipak, zabrinjava rast broja zaposlenih koji kažu da namjeravaju promijeniti posao zato što imaju problema s plaćanjem računa svakoga mjeseca.

"Globalno, zaposlenici sve više osjećaju nedostatak novca budući da usporavajuće gospodarstvo i inflatorni pritisci i dalje utječu na njihove novčanike. Udio globalne radne snage koji je rekao da im ostaje novca na kraju mjeseca pao je na 38 posto, u odnosu na 47 posto prošle godine. Svaki peti radnik (21 posto) sada radi na nekoliko radnih mjesta, a 69 posto to čini jer im je potreban dodatni prihod", upozorava se u novoj PwC-ovoj analizi "Istraživanje o nadama i strahovima globalne radne snage".

Analiza je, inače, nastala na temelju ankete 54.000 radnika koja je u travnju provedena u 46 zemalja. Iako se u njoj analiziraju i druga obilježja današnjeg tržišta rada, u oči upadaju podaci o tome kako je visoka inflacija s kojom se suočavamo utjecala na svakodnevni život i odnose između poslodavaca i zaposlenih.

Mnogi traže dodatni posao 

Tako, primjerice, anketa pokazuje da 14 posto zaposlenih diljem svijeta kaže kako se muče s plaćanjem računa svakoga mjeseca. Čak 42 posto zaposlenih uspijeva platiti račune, ali žale se da im nakon toga više ne ostaje ništa od plaće ili im eventualno ostaje nešto malo, odnosno simbolično.

Ne čudi stoga što je sve više radnika koji traže dodatni posao. Uglavnom ne zato da bi nešto zaradili, nego da bi uopće mogli skrpati početak i kraj mjeseca.

U PwC-u upozoravaju kako takva situacija povećava zahtjeve za povećanjem plaća. Udio radnika koji planiraju tražiti povišicu ove je godine porastao na 42 posto, dok je lani, kada smo se također suočavali s visokom inflacijom, iznosio 35 posto.

Kroničan nedostatak radnika u Hrvatskoj

Slična je situacija i u Hrvatskoj, u kojoj nedostaje radne snage, što već samo po sebi stvara pritisak na rast plaća. Uz to, plaće u Hrvatskoj premale su za razinu cijena kakvu imamo, a koja ne odstupa bitnije od one u razvijenim zapadnoeuropskim državama, barem kada je riječ o hrani i ostalim proizvodima nužnim za svakodnevni život.

"U Hrvatskoj se suočavamo s jedinstvenim izazovima koji se tiču radne snage - s nedostatkom kvalificiranih stručnjaka i problemom odljeva mozgova. Svi se trebamo aktivno uključiti u angažiranje talentiranih kadrova, promicati programe usavršavanja i stvoriti privlačno radno okruženje kako bismo zadržali i privukli talente. Osim toga, moramo dati prednost različitosti, jednakosti i uključenosti, njegujući kulturu u kojoj se svi zaposlenici osjećaju cijenjenima i poštovanima“, ocijenio je John Gašparac, partner zadužen za PwC Hrvatska.

Tvrtkama promiču talenti čak i kada ih već imaju pod svojim krovom 

U analizi se upozorava i kako su radnici koji imaju financijskih problema manje sposobni odgovoriti na izazove budućnosti, poput razvoja novih vještina i prilagodbu sve većem korištenju umjetne inteligencije. Drukčija je priča s radnicima koji nisu u financijskim problemima, a koji lakše prihvaćaju promjene pa tako i one koje im nosi umjetna inteligencija.

U PwC-u ocjenjuju i kako na konkurentnom tržištu rada poslodavcima često promiču talenti, čak i kada ih već imaju u vlastitim tvrtkama.

U prilog tome govori i podatak da se više od trećine radnika sa specijaliziranim vještinama, njih 35 posto, donekle ili u potpunosti slaže s tvrdnjom da su propustili prilike za zapošljavanje jer ne poznaju prave ljude. Uz to, 35 posto radnika kaže da ima vještine koje se ne daju iščitati iz njihovih životopisa ili radnog iskustva, što upućuje na zaključak, upozoravaju u PwC-u, da tvrtke možda zanemaruju stručnjake koje već imaju među svojim zaposlenicima.

Razlog za neprimjećivanje talenata u PwC-u vide u staromodnom pristupu zapošljavanju i razvoju zaposlenika. Stvaranjem tržišta rada u kojem je veći naglasak na vještinama moglo bi se otvoriti do 100 milijuna radnih mjesta u svijetu, napominju u PwC-u.

I direktori strahuju za budućnost svojih kompanija

Čini se da dijela tih problema svjesni i direktori tvrtki. U PwC-u, naime, ističu kako je njihovo nedavno istraživanje predsjednika uprava pokazalo da 40 posto direktora strahuje da njihova tvrtka neće preživjeti više od 10 godina bez transformacije. Slični su stavovi i radnika, pokazuju istraživanja.

"Vidimo da je više nego ikada potrebno vodstvo kako bi se zadržali stručnjaci, istovremeno zapošljavajući one koji imaju osobne vještine nužne u prevladavanju bilo kakvih izazova. Uprave organizacija moraju već sada slušati svoje ljude ako žele stvoriti održivu radnu snagu za budućnost“, zaključio je Pete Brown, globalni voditelj za ljude i organizacije iz PwC-a UK.