Gospodarstvo

ZBOG VISOKIH CIJENA ENERGENATA: Njemačkoj ekonomiji prijeti egzodus tvrtki, upozorava krovno udruženje industrije

Autor Euractiv/Nick Alipour

Sve više njemačkih tvrtki odlučuje se na premještanje proizvodnje i radnih mjesta u inozemstvo, pokazuje nedavno istraživanje Saveza njemačke industrije BDI, uslijed sve veće zabrinutosti za stanje njemačke ekonomije

Izvor: Pixabay

Po istraživanju BDI-ja oko 16 posto anketiranih tvrtki srednje veličine već je poduzelo korake oko preseljenja nekih dijelova svojeg poslovanja, dok još 30 posto njih tek razmišlja da to napravi.

"Gotovo dvije trećine tvrtki koje smo anketirali kažu da su cijene energenata i resursa među najvećim izazovima", rekao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

Problematične visoke cijene električne energije

"Cijene električne energije za industrijske potrošače moraju pouzdano i trajno pasti na konkurentnu razinu, inače će [zelena] transformacija njihovog poslovanja propasti," dodaje Russwurm, i pritom ističe da je "odgovornost na političarima da se poboljšaju uvjeti poslovanja u Njemačkoj".

Slične bojazni su se pojavile nakon što je SAD objavio svoj Zakon o smanjenju inflacije (IRA) "težak" 500 milijardi dolara, u sklopu kojeg se nude velike potpore za razvoj zelene industrije.

U odgovoru na donošenje zakona IRA i nagli rast cijena energenata, najpoznatija kompanija za proizvodnju električnih automobila Tesla odustala je od ranije najavljenih ambicioznih planova za izgradnju svoje najveće tvornice baterija blizu Berlina i u veljači najavila da će se umjesto toga fokusirati na američko tržište.

Najsporiji rast u eurozoni

Zabrinutost za njemačko gospodarstvo i njegovu konkurentnost na globalnoj razini također su se nedavno pojačale s obzirom na predviđanja Europske komisije koja je prošli mjesec prognozirala da će Njemačka biti među najsporije rastućim gospodarstvima eurozone u 2023. godini. Pritom se kao razlozi za sve lošiju poslovnu klimu navode visoki troškovi energije i cijene ugljičnih emisija.

"Već sada se vidi značajan pad investicija u energetski intenzivnim granama industrije u Njemačkoj", izjavio je Clemens Fuest, predsjednik Instituta Ifo, vodeće njemačke institucije za ekonomska istraživanja, za novine Augsburger Allgemeine u travnju.

Zabrinute i savezne vlasti u Berlinu

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck se također angažirao po ovom pitanju.

Prošlog mjeseca Habeck je predložio paket mjera za smanjenje cijene električne energije za tvrtke, koji uključuje i privremene subvencije. Habeck je u ponedjeljak najavio da će se njemačke tvrtke moći prijaviti za program tzv. CCfD ugovora kojim će država tvrtkama subvencionirati prijelaz na proizvodne tehnologije bez ugljičnih emisija.

No BDI pojašnjava da su potrebne opsežnije reforme.

"Za daljnje investicije, njemačkoj industriji potrebni su smanjenje birokracije i ciljano rezanje poreza", izjavio je Russwurm u ponedjeljak.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German economy at risk as companies plan to leave country)