Gospodarstvo

STRANA ULAGANJA U 2022.: Investitorima i dalje 'na radaru' Amerika i Kina, no sve više se okreću i zemljama u razvoju

Autor Adriano Milovan

Ukupna strana ulaganja u prošloj godini smanjila su se otprilike za četvrtinu u odnosu na 2021. godinu, pokazuju podaci OECD-a

Gradnja autoceste
Izvor: Vostárek Josef / ČTK / Profimedia

Izravna strana ulaganja u svijetu prošle su se godine pala gotovo za četvrtinu, pokazuje izvješće koje je objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja 38 razvijenih država svijeta.

Prema podacima OECD-a, ukupna vrijednost stranih ulaganja u svijetu lani je iznosila oko 1,29 bilijuna američkih dolara. To je 24 posto manje nego u 2021. godini, kada su ukupna strana ulaganja iznosila oko 1,68 bilijuna dolara.

Padaju ulaganja u postojeću imovinu, rastu greenfield investicije

Pad ino-ulaganja u prošloj godini stručnjaci uglavnom objašnjavaju nestabilnom geopolitičkom situacijom u svijetu. Ovdje je dovoljno podsjetiti da je Rusija 24. veljače prošle godine napala Ukrajinu, nakon čega je "zaradila" sankcije Zapada, kao i na povremene napetosti u Tajvanskom tjesnacu koje su na ljeto prošle godine gotovo prerasle u pravi rat između Kine i SAD-a.

Nadalje, lani je, ističu u OECD-u, smanjen broj prekograničnih preuzimanja i spajanja, odnosno brownfield ulaganja. Dio "zasluga" za to snosi i razmjerno malo privatizacija u 2022. godini.

S druge strane, porasle su greenfield investicije, odnosno ulaganja "od nule", koja za posljedicu imaju pokretanje nove proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje izvoza. Najviše greenfield ulaganja bilo je u industriji, uslugama i gradnji infrastrukture, pokazuje izvješće.

Ulagači najviše investirali u SAD i Kinu

Najveći primatelji stranih ulaganja u svijetu i lani su bili SAD i Kina. Američko je gospodarstvo, prema podacima OECD-a, u 2022. godini privuklo 318,4 milijardi dolara inozemnih ulaganja, a kinesko 180,2 milijarde dolara. 

Ipak, u slučaju obje zemlje radi se o znatno manjim ulaganjima nego u 2021. godini. Naime, SAD je 2021. godine privukao 405,3 milijarde dolara ulaganja, a Kina 344,1 milijardu. Ovdje valja podsjetiti kako je SAD članica OECD-a, dok Kina nije.

Investitorima sve zanimljiviji Brazil i Indija

Na trećem mjestu po ulaganjima u prošloj godini bio je Brazil, u čije se gospodarstvo slilo 85,1 milijardi dolara stranih investicija. U slučaju najveće zemlje Latinske Amerike, koja također nije članica OECD-a, riječ je o značajnom rastu u odnosu na 2021. godinu, kada je Brazil privukao strana ulaganja u vrijednosti 50,7 milijardi dolara.

Ulagačima je u vidokrugu sve više i Indija, gospodarski div u usponu koji također nije u OECD-u. Indijsko je gospodarstvo prošle godine privuklo ukupno gotovo 50 milijardi dolara stranih investicija. Godinu ranije Indija je privukla manje od 45 milijardi dolara ino-ulaganja.

Bijeg kapitala iz Rusije

Među velikim igračima na svjetskoj sceni, koji nisu u OECD-u, najgore je prošla Rusija koja se lani suočila s dezinvestiranjem. 

Podaci OECD-a pokazuju da je iz Rusije lani povučeno 18,6 milijardi dolara stranih ulaganja. Samo godinu ranije, u 2021. godini, dok je još vladao mir, Rusija je privukla 38,6 milijardi dolara stranih investicija. 

Ako se podaci o ulaganjima ograniče samo na članice OECD-a, onda su one u 2022. godini privukle nešto više od 970 milijardi dolara stranih ulaganja. No, i to je manje nego u 2021. godini, kada se u ekonomije 38 članica OECD-a slilo ukupno oko 1,15 bilijuna dolara stranih ulaganja. 

Naravno, članice OECD-a više su izvoznice kapitala nego njegove uvoznice. Iz njih je lani u ostatak svijeta uloženo gotovo 1,38 bilijuna dolara, što je više nego u 2021. godini, kada su ulaganja iz članica OECD-a iznosila oko 1,3 bilijuna dolara.

Među razvijenim zemljama najveći gubitnici države Beneluksa 

Najveći gubitnici u privlačenju stranih investicija među članicama OECD-a lani su bile države Beneluksa - Belgija, Nizozemska i, posebno, Luksemburg. 

S druge strane, osim SAD-a, najviše stranih ulaganja u ekskluzivnom ekonomskom klubu, kako doživljavamo OECD, privukle su Australija (65,5 milijardi dolara), zatim Kanada (52,6 milijardi), Švedska (47,5 milijardi), Francuska (42,2 milijardi), Meksiko (35,3 milijardi) i Japan (32,5 milijardi).

Među velikim igračima na ulagačkoj sceni i lani su bile Španjolska, s 34 milijarde dolara stranih ulaganja, zatim Poljska (29,2 milijardi), zatim Izrael (27,8 milijardi dolara), Italija (19,9 milijardi), Južna Koreja (18,0 milijardi), Velika Britanija (14,1 milijardi), Turska (12,8 milijardi) i Njemačka (11,0 milijardi), pokazuju podaci OECD-a.

Na meti ulagača i Indonezija i Argentina

Osim Kine, Brazila i Indije, izvan zemalja OECD-a ulagačima su sve zanimljivije destinacije i Indonezija, u koju se lani slilo gotovo 22 milijarde USD ino-ulaganja, te Argentina, s ukupnim stranim ulaganjima u prošloj godini od oko 15,1 milijardi dolara.

Kao i Brazil i Indija, i Indonezija i Argentina prošle su godine zabilježile povećanje stranih ulaganja.

Hrvatska u 2022. privukla 3,5 milijarde eura stranih ulaganja

Hrvatska još nije članica OECD-a, iako je kandidat za članstvo u toj organizaciji, a ne spada ni u velike i značajne svjetske ekonomije. Stoga OECD za nju još ne objavljuje podatke.

Ipak, prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) - koji su u eurima, no s obzirom na gotovo izjednačen tečaj eura i dolara, ni oni u dolarima nisu bitno različiti - Hrvatska je lani privukla oko 3,5 milijarde eura stranih ulaganja. To je nešto preko 400 milijuna eura ili oko 11 posto manje nego u 2021. godini.

Inače, ukupna strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo od 1993. godine, otkako HNB vodi statistiku pa do kraja prošle godine, iznose oko 42,6 milijardi eura.

Najviše stranih ulaganja, preko 6,4 milijarde eura, u posljednjih nam je 30-ak godina stiglo iz Nizozemske. Slijedi Austrija, s 5,7 milijardi eura ulaganja u Hrvatsku, zatim Luksemburg, s ulaganjima od oko 4,5 milijardi eura, pa Njemačka, s ulaganjima od oko 4,3 milijarde eura, i Italija, s ulaganjima od oko 4,1 milijardi eura, pokazuju podaci HNB-a.

Slovenija lani privukla 1,6 milijardi dolara inozemnih ulaganja 

Statistika OECD-a, međutim, daje podatke o stranim ulaganjima u susjednoj Sloveniji u prošloj godini, budući da je Slovenija članica OECD-a. Prema tim podacima, naš je zapadni susjed u 2022. godini privukao nešto više od 1,6 milijardi dolara stranih ulaganja.

To je manje nego u 2021. godini, kada se u slovensko gospodarstvo, prema podacima OECD-a, slilo oko 1,8 milijardi dolara stranih ulaganja. Također, znatno je manje od stranih ulaganja koja je u 2022. godini privukla Hrvatska. 

U Srbiju se u 2022. slilo 4,4 milijarde eura stranih ulaganja 

Kada je riječ o Srbiji, podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je naš istočni susjed u prošloj godini privukao dosad rekordna strana ulaganja u iznosu većem od 4,4 milijarde eura.

Godinu ranije, Srbija je privukla, također prema podacima središnje banke iz Beograda, nešto manje od 3,9 milijardi eura stranih ulaganja.