Gospodarstvo

PREUZIMANJE VRIJEDNO 40 MILIJUNA EURA: Atlantic Grupa podnijela obvezujuću ponudu za srbijanski Strauss Adriatic

Autor Adriano Milovan

Za zaključenje transakcije nužno je i odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije u Beogradu

Emil Tedeschi, osnivač i vlasnik Atlantic Grupe
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Atlantic Grupa u utorak je predala obvezujuću ponudu za kupnju srbijanske kompanije Strauss Adriatic koju je Strauss Grupa i službeno prihvatila.

U priopćenju Atlantica kaže se da zaključenje transakcije ovisi o odobrenju Komisije za zaštitu tržišne konkurencije u Srbiji.

Atlantic preuzima i proizvodni pogon s 220 zaposlenih kod Beograda

Obvezujuća ponuda temelji se na ukupnoj vrijednosti transakcije od 40,5 milijuna eura, bez dugovanja i gotovine, a pretpostavljajući redovnu razinu normaliziranog neto radnog kapitala na dan zaključenja transakcije, ističu u Atlanticu.

Napominju kako je Strauss poznat po jakim brendovima kave na srbijanskom tržištu - Doncafe i C kafa, koji bi se akvizicijom pridružili regionalnim liderima Grand kafi i Barcaffeu koje već drži Atlantic.

Uz to, Atlantic bi preuzeo i moderan proizvodni pogon s 220 zaposlenih u industrijskoj zoni Šimanovci kod Beograda, objašnjavaju u kompaniji Emila Tedeschija.

I dalje će ulagati u biznis s kavom

U Atlanticu napominju kako namjeravaju značajno ulagati u razvoj poslovanja s kavom, i to kako u proizvodnji i razvoju tehnologije, tako i u brendovima, maloprodaji i HoReCa segmentu.

"Razvoj ključnih proizvodnih kategorija (kave, čokolade te slatkog i slanog snacka, delikatesnih namaza i bezalkoholnih pića), organski i akvizicijama snažnih brendova u tim kategorijama, temelj su strategije razvoja kompanije. Posljednja akvizicija važan je korak na putu realizacije strategije, kao i doprinos rastu kategorije kave u Srbiji i regiji, te jačanju konkurentnosti regionalne industrije kave i lokalnih brendova", zaključuje se u priopćenju Atlantica od utorka.