Gospodarstvo

KUTINSKA KOMPANIJA DOBILA NOVOG VLASNIKA: Turski Yildirim preuzeo 54,52 posto dionica Petrokemije

Autor Adriano Milovan

Potpisani su ugovori o prijenosu poslovnih udjela Ine i PPD-a u Petrokemiji, čime su se te dvije kompanije povukle iz vlasničke strukture Petrokemije

Petrokemija u Kutini
Izvor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Turski Yildirim i službeno je postao većinski vlasnik Petrokemije, a Ina i PPD povukli su se iz vlasničke i upravljačke strukture kutinske kompanije.

Kako su u petak priopćili iz Ine i PPD-a, potpisan je ugovor o prijenosu poslovnih udjela u Petrokemiji s PPD-a i Ine na Yildirim.

Ina i PPD povukli se iz vlasničke strukture Petrokemije

Time je turski ulagač postao vlasnik 54,52 posto dionica Petrokemije koje su dosad bile u rukama tvrtke Terra mineralna gnojiva (TMG), koja je u vlasništvu Ine i PPD-a i koja je krajem 2018. godine preuzela spomenuti vlasnički udio u Petrokemiji.

U Ini i PPD-u naglašavaju da je Petrokemija tada poslovala s gubitkom od 474 milijuna kuna iz prethodnih razdoblja, kada je država bila jedini vlasnik te tvrtke. Podsjećaju i da je država, u trenutku dokapitalizacije, podmirila 450 milijuna kuna dugova Petrokemije, čime je izbjegnut stečaj kutinske kompanije.

"U protekle četiri i pol godine Petrokemija je otplatila svoja stara dugovanja prema HEP-u u visini od 330 milijuna kuna, otplatila je dugovanja prema različitim dobavljačima u iznosu od preko 170 milijuna kuna te su otplaćene zaostale emisijske jedinice CO2 u vrijednosti 230 milijuna kuna. U razdoblju kada su Ina i PPD upravljali tvornicom ukupno je vraćeno više od 730 milijuna kuna dugova nastalih prije nego što je društvo TMG ušlo u vlasničku strukturu Petrokemije. Dodatno je u procesu restrukturiranja isplaćeno više od 50 milijuna kuna otpremnina", navodi se u priopćenju Ine i PPD-a.

Dosadašnji većinski vlasnici naglašavaju i kako su u proteklom razdoblju proveli organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje Petrokemije, kao i da nisu isplaćivali dividendu, već su sav novac investirali u tvrtku, iako je Petrokemija već 2020. i 2021. godine ostvarila rekordne dobiti. Kažu i da su izvršili ulaganja u tvornicu u iznosu od 293 milijuna kuna.

U Ini i PPD-u zadovoljni onim što su uradili u Petrokemiji

"Sudjelovanjem u spašavanju Petrokemije od sigurnog stečaja osigurali smo preduvjete za nastavak njenog poslovanja. Ina je ponovno pokazala svoju stratešku odgovornost prema Hrvatskoj i njezinoj industriji, iako proizvodnja mineralnih gnojiva nije u našim razvojnim planovima“, ocijenio je predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics.

U Ini i PPD-u poručuju da su tijekom prošle godine ispunili sve obveze iz Kolektivnog ugovora i uredno isplaćivali plaće zaposlenima u Petrokemiji, iako je kutinska tvornica, zbog pandemije i vrlo visokih cijena energenata, stala s proizvodnjom. Petrokemija je i u 2022. godini, napominju, poslovala pozitivno, iako su cijene plina porasle i 10 puta.

"Proizvodnja mineralnih gnojiva nije naš core business i vrijeme je da Petrokemija nastavi dalje s vlasnikom koji poznaje taj biznis i tržište“, zaključio je predsjednik Uprave PPD-a Pavao Vujnovac.