Gospodarstvo

RAST PLAĆA: Prosječna neto plaća u Hrvatskoj u veljači 1106 eura, primanja zaposlenih prvi put iznad 1100 eura

Autor Adriano Milovan

U odnosu na siječanj, prosječna je plaća u zemlji u veljači nominalno bila veća 1,1 posto, dok je realno, umanjena za inflaciju, porasla 0,9 posto

Isplata plaće
Izvor: Pixabay

Prosječna neto plaća u veljači u Hrvatskoj je prvi puta bila veća od 1100 eura.

Kako pokazuju novi podaci državne statistike, prosječna neto plaća zaposlenog u Hrvatskoj u veljači je iznosila 1106 eura, dok je u siječnju iznosila 1094 eura.

Prosječna neto plaća u godinu dana porasla 12 posto

Prosječna neto plaća u veljači je, ističu u Državnom zavodu za statistiku (DZS), nominalno bila 1,1 posto veća nego u siječnju, dok je njen realni rast, umanjen za inflaciju, iznosio 0,9 posto.

U usporedbi s veljačom prošle godine, prosječna je neto plaća u Hrvatskoj u veljači ove godine nominalno bila veća 11,8 posto, no zbog visoke je inflacije realno pala 0,2 posto.

Najveće plaće u farmaceutskoj industriji, najmanje u zaštitarstvu

Inače, najviša prosječna neto plaća po zaposlenome u veljači je isplaćena u farmaceutskoj industriji, 2703 eura.

S druge strane, najmanju prosječnu plaću, samo 713 eura, u veljači su imali zaposleni u zaštitarskim djelatnostima, pokazuju podaci DZS-a.

Prosječna bruto plaća prvi put iznad 1500 eura 

Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u veljači je iznosila 1522 eura. Time je po prvi puta prešla iznos od 1500 eura. Naime, još u siječnju je prosječna bruto plaća bila ispod te granice i iznosila je 1499 eura.

Nominalni mjesečni rast prosječne bruto plaće u veljači je iznosio 1,5 posto. Prosječna primanja zaposlenih u bruto iznosu realno su u tom razdoblju porasla 1,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Medijalna plaća u padu

Ipak, medijalna neto plaća, koja se smatra znatno realnijim prikazom primanja zaposlenih jer pokazuje srednju vrijednost plaća u zemlji, i u veljači je bila ispod 1000 eura. Preciznije, iznosila je, prema podacima DZS-a, 917 eura, što je čak manje nego u siječnju, kada je medijalna neto plaća iznosila 930 eura.

Pala je i medijalna bruto plaća. U veljači je, naime, ona iznosila 1214 eura, dok je u siječnju iznosila 1239 eura, pokazuju podaci državne statistike.