Gospodarstvo

DINAMIKA RASTA CIJENA NASTAVLJA SE USPORAVATI: Inflacija u Hrvatskoj i u ožujku među najvećima u eurozoni, 10,6 posto

Autor Adriano Milovan

Sličnu dinamiku rasta cijena na malo u ožujku je imala i susjedna Slovenija, 10,4 posto, pokazuju prve procjene eurostatističara

Inflacija
Izvor: Pixabay

Maloprodajne cijene u Hrvatskoj u ožujku su bile veće 10,6 posto nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u petak.

Prema procjenama državnih statističara, stopa inflacije na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s veljačom, u ožujku je iznosila 0,8 posto.

Usporavanje dinamike rasta cijena 

Slični su i podaci o inflaciji koje je u petak objavio Eurostat. Prema podacima eurostatističara, koji se temelje na metodološki nešto drukčijem harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u ožujku je iznosila 10,5 posto.

To je manje nego u veljači, kada je stopa inflacije u našoj zemlji iznosila 11,7 posto, te manje nego u siječnju, kada su cijene na malo porasle 12,5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Eurostata. Time je u Hrvatskoj nastavljen trend usporavanja inflacije, iako je ona i dalje među najvećima u eurozoni.

Veću inflacije od Hrvatske imaju baltičke zemlje i Slovačka

Naime, veću stopu inflacije od Hrvatske u ožujku su u eurozoni imale jedino Latvija, 17,3 posto, zatim Estonija, 15,6 posto, Litva, 15,2 posto, i Slovačka, 14,8 posto, pokazuju prve procjene Eurostata. 

Za nijansu manju inflacije od Hrvatske u ožujku je imala susjedna Slovenija, 10,4 posto.

Najveća inflacija u Latviji, najmanja u Luksemburgu

Godišnja stopa inflacije na razini eurozone u ožujku je, procjenjuju u Eurostatu, iznosila 6,9 posto. To je manje nego u veljači, kada su cijene rasle dinamikom od 8,5 posto na godišnjoj razini.

Od 20 članica eurozone, najveću inflaciju u ožujku imala je već spomenuta Latvija, 17,3 posto. S druge strane, najmanju godišnju stopu inflacije, samo tri posto, imao je Luksemburg.

Među velikim članicama eurozone, najveću godišnju stopu inflacije u ožujku imala je Italija, 8,2 posto. 

Istodobno, inflacija u Njemačkoj iznosila je 7,8 posto, a u Francuskoj 6,6 posto.

Snažan skok cijena hrane

Na mjesečnoj razini, inflacija u eurozoni u ožujku je iznosila 0,9 posto. To je nešto više nego u Hrvatskoj, u kojoj je, i prema podacima eurostatističara, mjesečna stopa inflacije u ožujku iznosila 0,8 posto.

Glavni uzrok inflacije i u ožujku je u eurozoni bio snažan rast cijena hrane, pokazuju podaci Eurostata.