Gospodarstvo

INFLACIJA U VELJAČI 12 POSTO: Najviše porasle cijene hotelskih i ugostiteljskih usluga te hrane i energenata

Autor Adriano Milovan

Veću godišnju stopu inflacije od Hrvatske u EU je u veljači imalo devet članica

Inflacija
Izvor: Pixabay

Očekivanja ekonomista da će inflacijski pritisci u Hrvatskoj u ovoj godini početi popuštati pokazala su se točnima. 

Potvrdili su to u petak novi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) i Eurostata.

Manja inflacija nego u siječnju

Prema podacima državne statistike, cijene na malo u Hrvatskoj u veljači su bile 12 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu.

To je vrlo blizu nedavne prve procjene DZS-a, koja je govorila o rastu maloprodajnih cijena u veljači od 11,9 posto. 

Vrijedi spomenuti i da je stopa inflacije u veljači bila je manja nego u siječnju, kada je, također prema podacima državnih statističara, iznosila 12,7 posto na godišnjoj razini.

Podaci Eurostata, koji se baziraju na harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena i omogućuju usporedbu s ostalim članicama eurozone i Europske unije, pokazuju da je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u veljači iznosila 11,7 posto. U siječnju je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, prema Eurostatovoj metodologiji, iznosila 12,5 posto.

Inflacija u Hrvatskoj i dalje veća od prosjeka eurozone i EU

Inflacija u Hrvatskoj, pokazuju podaci Eurostata, i dalje je veća od prosjeka eurozone i EU. Naime, stopa inflacije u eurozoni u veljači je iznosila 8,5 posto, a u Uniji 9,9 posto na godišnjoj razini.

No, i u EU i u zoni eura u veljači je nastavljeno labavljenje inflacijskih pritisaka. Podsjetimo, EU je u siječnju zabilježena stopa inflacije od 10 posto, a u eurozoni od 8,6 posto.

Inflacijski rekorder u EU Mađarska, a u eurozoni Latvija 

I u veljači je inflacijski rekorder u EU bila Mađarska. Maloprodajne cijene u našem sjevernom susjedu u veljači su bile čak 25,8 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.

U eurozoni po visini inflacije prvo je mjesto i u veljači držala Latvija. Godišnja stopa inflacije u toj baltičkoj zemlji iznosila je, prema podacima eurostatističara, 20,1 posto.

Među članicama EU s većom stopom inflacije od one u Hrvatskoj u veljači su bile i Češka (18,4 posto), zatim Estonija (17,8 posto), Poljska (17,2 posto), Litva (17,2 posto) i Slovačka (15,4 posto), kao i Bugarska (13,7 posto) i Rumunjska (13,4 posto).

U velikim članicama najveća inflacija u Italiji, a najmanja u Francuskoj 

Među najvećim članicama EU i eurozone, najveću godišnju stopu inflacije u veljači imala je Italija, 9,8 posto. Slijedi Njemačka, s inflacijom od 9,3 posto.

Najmanju inflaciju među tri najznačajnije članice imala je Francuska, "samo" 7,3 posto.

Najmanja inflacija u Luksemburgu

Najmanju stopu inflacije u EU i eurozoni i u veljači je imao Luksemburg, 4,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Inače, Hrvatska je u veljači zabilježila mjesečni rast cijena, odnosno rast u odnosu na siječanj, od 0,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Prema podacima Eurostata, mjesečna je inflacija u Hrvatskoj bila za nijansu viša i iznosila je 0,3 posto.

Inflacijski okidači cijene hrane i energenata

Podaci DZS-a pokazuju i da su u veljači u odnosu na isti mjesec lani najviše porasle cijene hotelskih i ugostiteljskih usluga, čak 18,5 posto.

Slijede cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u 12 mjeseci u prosjeku porasle 17,1 posto. Velik rast na godišnjoj razini zabilježile su i režije, i to 15,5 posto.

Energija je, pokazuju podaci državne statistike, u tom razdoblju poskupjela 13,3 posto.
I podaci Eurostata kao glavne okidače inflacije u veljači iskazuju cijene hrane i energenata.