Gospodarstvo

DRŽAVNE POTPORE: Europska komisija najavila popuštanje pravila u sve većoj trci za zadržavanjem strateških industrija

Autor Euractiv.com/AFP

Europska komisija je u četvrtak najavila ublažavanje pravila o državnim potporama za zelene tehnologije, u pokušaju da se pomogne europskim industrijama koje SAD i Kina žele privući vlastitim programima subvencija.

epa10201204 A worker counts Pound sterling and Euro banknotes at a money exchange company in Peshawar, Pakistan, 23 September 2022. The British pound fell more than 2 percent against the Dollar on 23 September after the British government announced a radical economic plan to boost growth. EPA-EFE/ARSHAD ARBAB
Izvor: ARSHAD ARBAB/EPA

Iz Komisije su rekli da će se nova pravila primjenjivati do kraja 2025. godine, i da će "u iznimnim slučajevima" omogućiti članicama da ponude jednak iznos državne potpore kakav se nudi u drugim zemljama izvan EU, "u slučajevima kad postoji stvarna opasnost da se investicije skrenu izvan Europe."

Novi Privremeni okvir za državne potpore Europske unije dopušta nacionalnim vladama država članica da subvencioniraju "proizvodnju strateški značajne opreme" poput solarnih panela, baterija, toplinskih pumpi i postrojenja za elektrolizu, kao i proizvodnju ključnih komponenti i povezanih sirovina.

"Okvir kojeg smo danas usvojili daje članicama mogućnost da pružaju državne potpore na brz, jasan, i predvidljiv način," rekla je Margrethe Vestager, potpredsjednica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje.

Iako joj nije namjera potaknuti utrku u subvencijama, Europska unija strahuje da bi kompanije mogle otići iz Europe, privučene državnim potporama i nižim cijenama energenata u Aziji i Americi.

Prošle godine je Washington usvojio Zakon o smanjenju inflacije (IRA) koji nudi izdašnu potporu američkim kupcima električnih vozila, pod uvjetom da kupuju automobile iz domaće proizvodnje.

Objava u četvrtak dolazi samo jedan dan uoči sastanka predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i američkog predsjednika Joea Bidena u Washingtonu u petak, gdje će se razgovarati o nizu tema među kojima su i transatlanstka trgovinska trvenja.

Bruxelles razmišlja o trgovinskom sporazumu sa SAD-om koji bi omogućio Europskoj uniji da iskoristi neke prednosti Bidenovog plana za borbu protiv klimatskih promjena.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen u srijedu je najavio da će "pričekati i vidjeti" kako će EU odgovoriti na američki zakon IRA prije no što krenu s već planiranom izgradnjom tvornice baterija u istočnoj Europi.

Europska unija nada se da će nove mjere podržati investicije u ekološke tehnologije, poput proizvodnje baterija, solarnih panela, vjetroturbina, toplinskih pumpi, sustava za upijanje i pohanu ugljika, kao i proizvodnju i recikliranje ključnih sirovina.

No, ublažavanje pravila za državne potpore nije dočekano s entuzijazmom u svim prijestolnicama EU. Komisija je morala raditi na odgovoru Americi usred internih nesuglasica država članica o najboljem načinu za pružanje zaštite europskim kompanijama, i bojazni da bi mogla potaknuti trgovinski rat.

Neke države članice, među kojima je i Francuska, podržavaju širenje državnih potpora - no ima i drugih koje kažu da će od toga imati koristi samo bogatije zemlje, zbog čega bi moglo doći do fragmentiranja zajedničkog tržišta.

Prva žena Europske unije za tržišno natjecanje, Margrethe Vetsager, naglasila je u priopćenju da su mjere "proporcionalne, ciljane, i privremene."

Samo na Njemačku i Francusku otpadaju 53 posto i 24 posto državnih potpora o kojima je Bruxelles dobio obavijest nakon ožujka 2022., kad su pravila ublažena zbog rata u Ukrajini.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU loosens subsidy rules for green tech)