Energetika

FRANCUSKA OKUPILA KLUB: Jedanaest država EU stupilo u savez za promicanje nuklearne energije, među njima i Hrvatska

Autor Euractiv/Frédéric Simon

Jedanaest država EU se obvezalo da će ostvariti "užu suradnju" u cijelom opskrbnom lancu za nuklearnu energiju, te promicati "zajedničke industrijske projekte" za izgradnju novih nuklearnih elektrana, kao i za razvoj novih tehnologija.

Izvor: Pixabay

Predstavnici tih 11 država potpisali su zajedničku deklaraciju u utorak u Stockholmu, s ciljem "potvrde zajedničke želje da se ojača europska suradnja na polju nuklearne energije," stoji u izjavi objavljenoj nakon sastanka u utorak, 28. veljače.

"Nuklearna energija je jedan od alata za ostvarenje naših klimatskih ciljeva, za proizvodnju električne energije, i za sigurnost opskrbe," piše u deklaraciji koja je potpisana na marginama sastanka ministara za energetiku država EU u organizaciji Švedske koja je trenutno na čelu rotirajućeg šestomjesečnog predsjedništva EU.

Francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnès Pannier-Runacher, koja je pokrenula cijelu inicijativu, rekla je da je cilj tog saveza "strukturirati suradnju duž cijelog nuklearnog vrijednosnog lanca" i pružiti Europi "sve alate za postizanje neutralnosti u emisijama ugljika do 2050."

Deklaraciju su potpisali predstavnici Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Potvrđeno je i da je povjerenica Europske komisije za energetiku, Kadri Simson, također nazočila sastanku.

Zajednički industrijski projekti

Navedeni ciljevi suradnje uključuju promicanje istraživanja i inovacija, kao i pomoć pri postavljanju "jednakih sigurnosnih pravila, u skladu s najboljom međunarodnom praksom."

Ključno je što se također zagovara "osnaživanje industrijske suradnje u razvoju europskih nuklearnih kapaciteta" i razmatranje "zajedničkih industrijskih projekata" za proizvodnju novih reaktora.

"Rasprava je bila vrlo dobra, i u njoj su se mogli istaknuti zajednički problemi," rekla je novinarima Pannier-Runacher nakon sastanka. "Radi se o temama inovacija i novih SMR reaktora, zatim osposobljavanja, te autorizacije za izgradnju novih postrojenja," kao i suradnje na postojećim instalacijama i nuklearno podugovaranje, kaže Pannier-Runache.

Mali modularni reaktori (SMR) je naziv za novu kategoriju reaktora puno manjih od onih u postojećim nuklearnim elektranama koji se mogu u cijelosti proizvoditi u tvornici i zatim instalirati na terenu. Iako se užurbano radi na razvoju takvog tipa reaktora, zasad je u funkciji samo nekoliko prototipova i još nigdje na svijetu nisu ušli u širu upotrebu.

Povjerenica Simson, koja je sudjelovala u sastanku zajedno s 11 ministara za energetiku, pozvala je sve države koje u toj inicijativi sudjeluju da diversificiraju izvore za nabavku nuklearnog goriva kako bi smanjile uvoz iz Rusije, i da aktivno sudjeluju u partnerstvima na razvoju malih modularnih reaktora," doznaje Euractiv iz izvora bliskih razgovorima.

Sudionici sastanka također su "izrazili potrebu da se pristupi izradi regulatornog ili zakonskog okvira za nuklearnu energiju" koji bi omogućio toj tehnologiji da igra ulogu u dekarbonizaciji europske ekonomije "bez da ona, očito, bude u sukobu s obnovljivim izvorima," dodaje Pannier-Runacher.

Ideja je da se više pažnje posveti nuklearnoj energiji u svim zakonskim prijedlozima o kojima se raspravlja u institucijama EU.

"Vjerujem da ovo neće biti posljednji korak. Ne isključujemo mogućnost dodatnih sastanaka posvećenih pitanju nuklearne energije," rekla je poljska ministrica za energetiku Anna Moskwa koja je također bila na sastanku, u izjavi koju je prenijela francuska agencija Contexte.

Iako se za Italiju vjerovalo da će se pridružiti savezu, Rim na kraju nije potpisao deklaraciju. No, Pannier-Runacher je rekla da su otvoreni za primanje novih država u svoj klub. Švedska je sudjelovala u sastanku i izrazila je interes za članstvom - ali je odlučila da će zasad ostati neutralna jer trenutno predsjedava Europskom unijom.

No Stockholm i Pariz već planiraju suradnju području nuklearne energije.

"Bilateralno već radimo sa Švedskom na energetskom partnerstvu za nuklearnu energiju," priopćeno je iz kabineta Pannier-Runacher, uz dodatak da se u tu svrhu priprema “pismo namjere." Francusko-švedska suradnja na nuklearnoj energiji dolazi nakon posjeta švedskog premijeraUlfa Kristerssona Parizu 3. siječnja, prilikom kojeg su obje strane istaknule suradnju na proizvodnji energije, uključujući "vjetroelektrane, hidroelektrane, i stabilne nuklearne elektrane."

Francuska državna elektroprivreda EDF kaže da "stoji na raspolaganju Švedskoj za razgovor o mogućoj suradnji," rečeno je u priopćenju iz francuskog ministarstva za energetiku.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Eleven EU countries launch alliance for nuclear power in Europe)