Energetika

FRANCUSKA BORBA ZA ATOMSKU ENERGIJU: Pariz priprema 'nuklearni savez' 13 zemalja EU - koji bi uključivao i Hrvatsku

Autor Euractiv.com/Paul Messad

Francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnès Pannier-Runacher u utorak 28. veljače će doći na sastanak s 12 kolega ministara iz resora energetike u Stockholmu kako bi razgovarali o formiranju novog "nuklearnog saveza" unutar EU.

epa10373488 Czech Minister for Industry and Trade Jozef Sikela (L) and France's Minister for Energy Transition Agnes Pannier-Runacher (R) speak to each other during a Special EU energy council on the energies crisis in Brussels, Belgium, 19 December 2022. EU enegry minister were expected to discuss the development of energy prices and 'the regulation on the internal markets for renewable and natural gases and for hydrogen' as well as to 'seek a general approach on a proposal on methane emissions reduction in the energy sector', according to the EU Council's website. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Pannier-Runacher će biti u Stockholmu na dvodnevnim neformalnim razgovorima s ostalim ministrima država EU za energetiku i transport. Na dnevnom redu će biti predstojeća reforma europskog tržišta električnom energijom, sigurnost opskrbe uoči sljedeće zime, te kompetitivnost industrijskog sektora u smislu budućih energetskih mjera.

U tom kontekstu Francuska namjerava pokrenuti pitanje nuklearne energije. Po tvrdnjama iz njenog ureda, Pannier-Runacher će pokušati okupiti savez u kojem bi joj se pridružilo 12 ministara iz drugih država, te Europska komisija, kako bi se oformilo novo "nuklearno savezništvo" Europe.

Osim Francuske, 12 ministara koji bi se mogli pridružiti njenoj inicijativi dolaze iz Bugarske, Češke, Finske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Švedske.

Ministrica Pannier-Runacher na projekt poziva "svim svojim srcem," a cilj mu je istaknuti "doprinos nuklearne energije našim klimatskim ciljevima i energetskoj sigurnosti Europe," navode iz njenog ureda.

Zasad francusko ministarstvo kojem je ona na čelu nije u javnost pustilo nikakve pojedinosti o tom novom savezu. Priča se da se radi na pripremi zajedničke izjave, ali za to do nedjelje Euractiv nije dobio i službenu potvrdu. No bez obzira na sadržaj sastanka, poruka je jasna, i svodi se na "slanje jakog signala" za "razne europske pregovore."

Francusko lobiranje

Radi se o najnovijem pokušaju Pariza da gradi na uspjehu posljednjih pobjeda pobornika nuklearne energije. Početkom veljače odbor za energetiku Europskog parlamenta je hidrogenu dobivenim nuklearnom energijom priznao službeni status "energenta niske emisije ugljika."

Već sljedećeg dana Euractiv je otkrio da su Francuska i druge zemlje koje promiču nuklearnu energiju ishodovale izuzeće za takav hidrogen od tzv. dodatnih pravila na proizvodnju hidrogena iz obnovljivih izvora, dok god je proizvodnja "smještena u zoni na kojoj je intenzitet emisija elektrčne energije ispod 18 gCO2eq/MJ."

Ovo je razina koju Francuska zadovoljava - tamo cijela električna mreža ima niske stope emisije ugljika, jer je pogonjena nuklearnom energijom.

Nakon tog, francusko ministarstvo za energetsku tranziciju pozvalo je na veću "koherentnost" u budućim propisima za hidrogen, osobito u novoj Direktivi za obnovljivu energiju (RED3) o kojoj se trenutno pregovara u Bruxellesu. "Moramo sad primijeniti ovu logiku i na ciljeve za obnovljivi hidrogen sadržave u direktivi RED3," rekla je Pannier-Runacher.

Iz njenog ureda su ranije porušili da je prijedlog europarlamentarcaPascala Canfina - inače predsjednika odbora za okoliš Europskog parlamenta - "zanimljiv, pametan i razuman." On je predložio da se uvede sistem koji bi u formulu za izračun ciljeva za obnovljive izvore energije u RED3 uveo i faktor niskih ugljičnih emisija.

Francuski zastupnik Christophe Gaultier spomenuo je sredinom mjeseca sastanak u Bruxellesu na kojem je bilo oko 20 europarlamentaraca okupljenih oko Pannier-Runache, koji su na tom događaju razgovarali o doprinosu nuklearne energije ciljevima za dekarbonizaciju koje je propisala EU.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Paris drafts European ‘nuclear alliance’)