Energetika

CRNOMORSKE VJETROELEKTRANE: Rumunjska vlada odobrila zakon koji bi trebao potaknuti izgradnju offshore kapaciteta

Autori Euractiv/Catalina Mihai Euractiv/Sebastian Rotaru

Rumunjska vlada odobrila je u četvrtak nacrt zakona koji bi trebao poboljšati offshore eksploataciju obilnih količina vjetra na Crnom moru.

Coastal wind power installations in Weifang, Shandong Province, China, December 16, 2023. Coastal Wind Power Installations in Weifang, China - 17 Dec 2023,Image: 830234716, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ova inicijativa je dio planova Rumunjske u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) koji je ključan za planiranu dekarbonizaciju energetskog sektora te zemlje. Potencijal za energiju vjetra, za kojeg se u izvješću Svjetske banke procjenjuje da iznosi 76 GW, mogao bi u tome biti ključan.

"Imamo ogroman potencijal, pripremaju se ulaganja u iznosu od više milijardi eura, i čeka se novi zakonski okvir. Sada možemo iskoristiti taj potencijal za proizvodnju zelene i jeftine energije od koje bi Rumunji imali koristi," izjavio je premijer Marcel Ciolacu.

Kako bi se provedba ubrzala, rumunjski ministar energetike Sebastian Burduja zatražio je da se zakon usvoji po hitnom postupku, po kojemu parlament mora izglasati zakon u roku 30 dana od početka novog zasjedanja 1. veljače.

Kako bi se potaknula izgradnja offshore vjetroelektrane, vlada želi utvrditi i odobriti specifična područja za vjetroeletrane u Crnom moru koje ispunjavaju uvjete za koncesiju, do lipnja 2025. - što će se temeljiti na studiji o zaštiti okoliša koju je pokrenulo rumunjsko ministarstvo energetike.

Očekuje se kako bi proizvodnja energije od vjetra iz Crnog mora mogla započeti 2032. godine, dodaje Burduja.

Rumunjski napori u smjeru razvoja offshore vjetroeletrana u skladu su s nacionalnim ciljevima Rumunjske i širim ciljevima EU, što uključuje i europski cilj da se do 2030. izgradi kapacitet od najmanje 60 GW offshore vjetroeletrana, kao i ambiciozniji dugoročan cilj EU od novih 300 GW do 2050.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Romanian government approves offshore wind law for Black Sea power plants)