Energetika

ELEKTRIČNA VOZILA: Macron najavio državne poticaje za zakup automobila europske proizvodnje

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Državni program zakupa električnih vozila za 100 eura mjesečno za kućanstva u Francuskoj se uvodi u studenom, u sklopu šire strategije za borbu s klimatskim promjenama, priopćio je u ponedjeljak predsjednik Emmanuel Macron

epa10874628 An electric vehicle is being charged in London, Britain, 21 September 2023. Britain's Prime Minister Rishi Sunak on 20 September announced changes in the UK government's green commitments, including a delay of five years on a ban on the sale of new petrol and diesel cars, which will now come into force in 2035, instead of 2030. Proposals for things including car-pooling and taxes on meat will not go ahead alongside delays to phase out fossil fuel boilers. Sunak also reiterated his commitment to reaching net zero carbon emissions by 2050. EPA-EFE/NEIL HALL
Izvor: NEIL HALL/EPA

Po tom planu, samo automobili proizvedeni u Europskoj uniji će se moći zakupljivati.

Ta ideja je dio šire vladine strategije za smanjenje emisija stakleničkih plinova za pet posto godišnje, u cilju smanjenja od ukupno 55 posto do 2030. godine, u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Pomoć siromašnijim kućanstvima

"U studenom ćemo uvesti novi sustav za zakup električnih automobila... za nekoliko desetaka tisuća vozila", koji će biti dostupni 2024. godine, rekao je Macron, dodavši da očekuje kako će taj sustav u narednim godinama dodatno narasti.

Cilj tog plana jest pomoći siromašnijim kućanstvima da se preusmjere s automobila s unutarnjim sagorijevanjem na električne modele. Francuska je, zajedno sa svim drugim članicama EU, odlučila zabraniti prodaju novih automobila koji emitiraju CO2 2035. godine.

"Želimo da ovaj program ljudima omogući pristup električnim automobilima europske proizvodnje", dodao je Macron, naglasivši da u suprotnom postoji opasnost da veliki igrači iz trećih zemalja - a prvenstveno Kina - preplave francusko tržište.

Francuska pozorno prati Kinu 

Francuska, u kojoj su smješteni veliki proizvođači automobila kao što su Renault i Stellantis, pozorno prati Kinu, koja je u posljednjih nekoliko godina stekla značajan udio na europskom tržištu električnih vozila - u 2022. su dosegnuli osam posto tržišta, a po projekcijama Europske komisije taj udio bi mogli povećati na 15 posto do 2025.

Vozila koja ispunjavaju propisane uvjete morat će biti usklađena i s revidiranim francuskim pravilima o "zelenim bonusima," kojima država kupcima svog prvog električnih automobila daje novčane poticaje ako su ukupne emisije nastale u samoj proizvodnji automobila ispod određenog praga. Taj sistem je uveden kako bi se kineski automobili učinili manje financijski privlačnima.

'Socijalna ekologija'

Najava o zakupu električnih vozila dio je šireg plana vlade za "socijalnu ekologiju" kojemu je cilj da europski automobili budu jeftiniji i dostupniji, izjavio je u utorak francuski ministar prometa Clément Beaune, dok se time istodobno jača "ekološki suverenitet."

Prema konzultantskoj kompaniji Ptolemus Consulting, cijene električnih vozila u Kini pale su za oko 50 posto između 2015. i 2022., s prosječnih 67.000 eura na 32.000 eura.

S druge strane, cijene takvih vozila u Europi povećale su se za 17 posto u istom razdoblju, s nešto manje od 49.000 eura na više od 55.000 eura, zbog čega su izvan dosega mnogih običnih Europljana.

U praksi će i neki europski proizvođači kao što su MG, Dacia i Fiat, koji svi već imaju opcije za leasing od 100 eura mjesečno, biti izostavljeni iz programa državnih poticaja, jer se njihova flota električnih vozila proizvodi u Kini.

Francuska je zacrtala cilj da do isteka Macronovog mandata 2027. godine proizvede milijun električnih vozila. Kako bi se to postiglo, vlada će pokrenuti "veliku inventuru francuskih rudarskih resursa", najavio je Macron u ponedjeljak, jer je niz ključnih sirovina - uključujući i litij - potreban za proizvodnju električnih baterija koje se koriste u takvim vozilima.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Macron unveils €100/month leasing scheme for EU-made electric cars)