Energetika

ODZVONILO RUSKOJ NAFTI: Bugarska se sprema ukinuti uvoz ruske nafte o kojem ovisi rafinerija Lukoila u luci Burgas

Autor Euractiv/Krassen Nikolov

Bugarska vlada pokrenula je proceduru za prijevremeni prekid uvoza ruske nafte kojom se opskrbljuje rafinerija ruske tvrtke Lukoil u blizini crnomorske luke Burgas

epa10352177 A brand logo at a gas station of PJSC Lukoil Oil Company, Russian multinational energy corporation, one of the largest Russian oil producing companies, Moscow, Russia, 06 December 2022. European Union and G7 countries agreed on price cap of 60 US Dollars per barrel of Russian tanker oil. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Izvor: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Neki analitičari potez ocjenjuju kao polušaj pritiska na Lukoil da proda svoje postrojenje u Burgasu i cijelo poslovanje u Bugarskoj.

Bugarski ministri raspravljali su u ponedjeljak o potencijalnim učincima mogućeg prijevremenog ukidanja iznimke EU koja dopušta uvoz ruske nafte i naftnih derivata morskim putem u Bugarsku za daljnju preradu u Lukoilu Neftochimu Burgasu, najvećoj rafineriji u jugoistočnoj Europi.

Ipak, konačna odluka zasad nije donesena.

I Bugarska među članicama kojima je EU odobrila izuzeće od naftnog embarga Rusiji

Sredinom 2022. Europska komisija odobrila je Bugarskoj izuzeće od europskog naftnog embarga za Rusiju, koje vrijedi do kraja 2024. Krajem srpnja stranke koje podupiru bugarsku vladu - PP-DB, GERB i DPS - podnijele su prijedlog za prijevremeno ukidanje tog izuzeća, za kojeg se čini da ima dovoljnu većinu podrške da se doista i dogodi.

Prema prijedlogu, Bugarska mora ukinuti iznimku za korištenje ruske nafte u roku mjesec dana od stupanja zakona na snagu. Očekuje se kako bi do toga moglo doći u listopadu, budući da je parlament trenutno u ljetnoj stanci.

Međutim, zastupnici parlamenta su ostavili otvorenu mogućnost da se uvoz ruske nafte može ipak produljiti ako vijeće ministara za sigurnost ocijeni da to razdoblje nije dovoljno. Vlada potom mora predložiti novi krajnji rok koji treba odobriti parlament. Svrha ove opcije jest da se izbjegne stvaranje krizne situacije u opskrbi naftnim derivatima.

Ranije u kolovozu, Bugarska je od Lukoila preuzela nadzor nad jedinom naftnom lukom na svojem teritoriju, u blizini Burgasa.

Pritisak na Ruse

Martin Vladimirov, analitičar Centra za demokratske studije (CID), izjavio je za Euractiv kako je zapljena naftne luke "početni udarac koja će izazvati širi sukob, a Lukoil će prodati svoju imovinu jer nema želju baviti se uvozom nafte kojeg ne može kontrolirati".

Drugi udarac je uskraćivanje pristupu Lukoila jeftinoj ruskoj nafta, koju tankeri prevoze u Bugarsku preko Crnog mora.

Lukoil je prodao svoju rafineriju u Italiji, a Njemačka je preuzela kontrolu nad imovinom druge ruske naftne kompanije, Rosnjeft. Razlog tome su europske sankcije nametnute Rusiji zbog rata u Ukrajini, uključujući zabranu uvoza i prerade ruske nafte.

Bugarska je jedina zemlja EU s morskom obalom koja ima posebno izuzeće za uvoz ruske nafte, što nije tehnički opravdano, kazao je Vladomirov.

Iznimka, koja vrijedi do konca 2024. godine, dobivena je na zahtjev vlade bivšeg premijera Kirila Petkova (PP), ali uz koju je došla i zabrana izvoza naftnih derivata proizvedenih od ruske nafte na teritorij EU.

Lukoil Bugarska je dominantan igrač na bugarskom tržištu nafte i jedna je od najvećih naftnih kompanija u cijeloj regiji upavo zbog toga što kontrolira bugarsku rafineriju u Burgasu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgaria ups pressure on Lukoil to sell Balkans’ largest refinery)