Energetika

PRIPREME ZA ZIMU: Europska plinska skladišta više od dva mjeseca prije roka na 90 posto popunjenosti

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Europska komisija priopćila je u petak, 18. kolovoza, kako su razine uskladištenog plina u Europi neobično visoke i da su ciljevi postavljeni za početak studenog već ostvareni, mjesecima prije željenog roka

epa10592592 Installations at the over ground site of the underground gas storage Incukalns (Incukalns UGS) near Ragana, Latvia, 26 April 2023. According to the unified natural gas transmission and storage company JSC 'Conexus Baltic Grid', Incukalns UGS is the only functional storage in the Baltic countries. It has a capacity of 4.47 billion cubic meters, from which 2.32 billion cubic meters are active or constantly pumped natural gas. In case of rising consumption of natural gas in the region, it can be increased up to 3.2 billion cubic meters of active natural gas, which will fully ensure Latvia's and the nearby region needs for fuel. EPA-EFE/TOMS KALNINS
Izvor: TOMS KALNINS/EPA

Tijekom 2022. godine, kada je Rusija počela smanjivati dotok plina u Europu, njemačka vlada je shvatila je da je ruski Gazprom namjerno ispraznio skladišta u Njemačkoj, od kojih su neka najveća u Europi. Kako bi se izbjeglo ponavljanje takve situacije, EU je zacrtala obavezne ciljeve uskladištenog plina u lipnju ove godine.

Europska komisija je priopćila da je na dan 18. kolovoza postignuta željena razina od 90 posto popunjenosti europskih skladišta, što je dva i pol mjeseca prije ciljanog datuma, 1. studenoga.

Sigurna opskrba tijekom zime

"To će nam pomoći da budemo sigurni ove zime", pojasnila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak, dodavši kako istovremeno traje i rad na diverzifikaciji dobavljača.

Iako je Rusija 2019. isporučila više od 50 posto europskog uvoza plina, ta se brojka brzo smanjila kada su se uvele sankcije protiv Rusije sredinom 2022. Kada je Sjeverni tok, ključan plinovod koji opskrbljuje Njemačku, uništen u rujnu, dotok plina iz Rusije u Europu smanjen je na povijesni minimum.

Danas na ruski plin otpada oko 12 posto europskog uvoza prirodnog plina, i to putem plinovoda koji prolaze kroz Ukrajinu i koji se kao kao ukapljeni prirodni plin (LNG) prevozi morskim prometom.

Tržište stabilnije, ali još uvijek osjetljivo na poremećaje

"Energetsko tržište EU u znatno je stabilnijem položaju nego što je bilo prošle godine", naglasio je povjerenik za energetiku Kadri Simson.

Zbog smirivanja tržišta, cijena plina za zimsku nabavku iznose oko 50 eura za 1 megavatsat (MWh), po stanju na nizozemskoj burzi plina TTF - daleko od kriznog vrhunca kad je cijena bila trostruko veća.

Međutim, sudionici na tržištu i dalje su nervozni. Europska skladišta plina, bez obzira koliko bila puna, još uvijek su daleko od usklađenosti sa stvarnom potrošnjom. Maksimalni ukupni kapacitet im je do 1100 teravatsati (TWh), dok je europska potrošnja plina u 2022., kada je bila 17 posto manja nego prethodnih godina, iznosila gotovo 4000 TWh.

Trgovci plinom i njihovi klijenti itekako su svjesni tih brojki.

"Vidjeli smo posljednjih tjedana kako je tržište plina i dalje osjetljivo", rekao je Simson.

Pritom je mislio na najavu štrajka radnika na LNG terminalima australske podružnice plinske i naftne multinacionalne kompanije Chevron u kolovozu. Iako većina Chevronovog izvoza plina odlazi u obližnje azijske zemlje, europsko tržište je na najavu reagiralo skokom cijene od 40 posto, prije smirenja i zatvaranja dana na 14 posto višoj razini.

Fiksacija političara na skladištenje plina 

Neki stručnjaci, među kojima je Ben Moll s London School of Economics (LSE), također upozoravaju na pretjeranu fiksaciju političara na skladištenje plina.

"Optimizam oko skladištenja plina nije prikladan" i umjesto toga opravdaniji bi bio "optimizam u potražnji za plinom i za zamjenom plina," rekao je 2022. godine, misleći pritom da bi Europa više trebala raditi na smanjenju potražnje za ruskim plinom i pronalasku zamjenskih energenata.

Iznimka Austrije

Iako su mnoge europske zemlje već drastično smanjile uvoz iz Rusije - primjerice Njemačka, nekada najveći klijent Kremlja, pala je na gotovo nulu - Austrija se ističe kao negativan primjer.

To je značajno jer je ta mala alpska zemlja jedna od najvećih lokacija za skladištenje plina, u kojoj se nalazi skoro 10 posto ukupnog kapaciteta EU.

Dok su njemačka skladišta u velikoj mjeri popunjena kupovinom skupog ukapljenog plina, Austrija je zadržala postojeći ugovor o opskrbi s ruskim Gazpromom, koji uredno i dalje isporučuje plin austrijskim dobavljačima poput OMV-a.

"Ako Rusi nastave ispunjavati svoje obveze, onda ne mogu zabraniti OMV-u ispunjenje ugovornih obveza", izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer u veljači 2023. godine.

Međutim, nisu baš svi zadovoljni zbog takve situacije.

Karin Doppelbauer, glasnogovornica za energetsku politiku opozicijske liberalne stranke NEOS (Renew), kritizirala je objavu vlade kako su "austrijska skladišta do vrha napunjena ruskim plinom", dok su "gotovo sve ostale zemlje" EU uspjele "postati neovisne o ruskom plinu".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Brussels cheers 90% filled gas storages across Europe)