Energetika

PLATFORMA EUROPSKE UNIJE ZA ENERGIJU: Jačanje sigurnosti opskrbe plinom za narednu zimsku sezonu

Autor Goran Ivanović

Uspostavljen je mehanizam AggregateEU za objedinjavanje potražnje i zajedničke nabave energenata, prvenstveno ukapljenog zemnog plina

plin, skladište
Izvor: Pixabay

Slično kao što je Europska unija omogućila zemljama članicama da kao skupina nabavljaju cjepiva protiv COVIDA-19, u okviru energetske platforme Unije uspostavljen je mehanizam AggregateEU za zajedničku kupnju plina, s naglaskom na ukapljeni zemni plin (UPP), kako bi se doprinijelo sigurnosti opskrbe energenata članica u pripremi za narednu zimsku sezonu.

U uredima Europske komisije u Bruxellesu su osmislili AggregateEU kako bi se nabava energenata uskladila s kupcima i prodavateljima, uz osiguravanje jednakog postupanja i sprečavanje manipuliranja tržištem za što je Vijeće Europske unije prihvatilo pravni okvir prošle godine.

Kompatibilnost s plinskim tržištem

Prema razmišljanjima Komisije, AggregateEU nudi novu priliku za nabavu plina uz postojeća tržišta ili prakse te donosi dodatnu vrijednost sudionicima na tržištu s agregiranjem potražnje, većom transparentnošću i novim oblicima suradnje.

U razgovoru s predstavnicima Komisije u Zagrebu, uvjeravaju da mehanizam ni na koji način neće kršiti konkurentnost na tržištu plina, nego je s njim kompatibilan.

AggregateEU će omogućiti grupiranje potražnje pojedinih poduzeća ili skupina poduzeća, a predloženi model suradnje predviđa središnje kupce te agente/otpremnike, koji će moći posredovati u kupovini plina za manja poduzeća ili ona koja nemaju iskustva u takvim poslovima.

Uz činjenicu da nijedno poduzeće u EU ne mora koristiti platformu, ako mu to nije u interesu, grupiranje potražnje i posredništvo su dodana vrijednost po kojima se AggregateEU razlikuje od sličnih usluga Unije.

Zemlje članice obavezne agregirati potražnju

No, obavezu imaju države članice koje su dužne agregirati potražnju za količinama plina koje odgovaraju 15 posto njihovih obveza punjenja skladišta, a mogu i više. Postotak se određuje prema količini uskladištenog plina iz prošle godine.

Isto tako, države članice obvezne su utvrditi nacionalna trgovačka društva koja će objediniti svoju potražnju. Na državama je članicama da utvrde kako će provesti tu obvezu. Ovisno o državama članicama, obveza sudjelovanja u postupku agregacije potražnje može se prenijeti na njihova nacionalna plinska poduzeća, industrijske potrošače ili neke općine ili upravu.

Iako se odredba odnosi na obvezu skladištenja pri utvrđivanju obveznog podnošenja potražnje za agregacijom, plin kupljen putem AggregateEU-a može biti namijenjen za svaku uporabu, a ne samo za skladištenje.

Dakle, skladištenje je obavezno, ali ne i kupnja plina. Na tvrtkama je da pregovaraju i donesu poslovnu odluku hoće li plin kupovati putem AggregateEU ili ne.

Mehanizam proširen na četiri zemlje kandidatkinje za članstvo u EU

AggregateEU omogućava koordiniranje i određivanje prioriteta u pregovorima s pouzdanim dobavljačima energenata kako bi se pronašla uzajamno korisna partnerstva iskorištavanjem zajedničke tržišne važnosti Unije i potpunim iskorištavanjem energetske platforme EU-a. Osim članica Unije, mehanizam je dostupan poduzećima u Ukrajini, Moldovi, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Predviđen je niz mjera koje se odnose na prirodni plin, ukapljeni prirodni plin i kupnju vodika, a fokus je na međunarodnom dosegu, agregaciji potražnje, učinkovitoj upotrebi plinske infrastrukture Unije, a posebno na boljoj upotrebi terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) kako bi jačala sigurnosti opskrbe Unije energijom te se poboljšao pristup cjenovno pristupačnoj energiji.

Energetska platforma EU-a podupire povećani dotok ukapljenog prirodnog plina i maksimiziranje priljeva iz plinovoda od pouzdanih dobavljača. Za svaku regiju razmatraju i najbolje načine za optimizaciju upotrebe postojeće infrastrukture kako bi se osiguralo da plin stigne upravo tamo gdje je najviše potreban.

Rezervacije kapaciteta na internetskoj platformi PRISMA

Komisija je odabrala pružatelja usluga, njemačku platformu za rezervaciju kapaciteta PRISMA, kako bi pomogla u uspostavi agregacije potražnje i usluge zajedničkog nadmetanja putem kojih tvrtke iz EU-a mogu kupovati plin i ukapljeni prirodni plin. Poduzeća koja žele koristiti uslugu AggregateEU moraju se registrirati na internetskoj stranici PRISMA.

Nakon usklađivanja ponude i potražnje, tvrtke mogu dobrovoljno sklapati kupoprodajne ugovore s dobavljačima plina, pojedinačno ili zajednički. Suradnja poduzeća posebno je korisna za manje tvrtke i tvrtke iz zemalja bez izlaza na more s manjim globalnim dosegom ili pregovaračkom moći.

Uz pomoć Platforme EU-a za energiju uspostavlja se transparentno tržište koje nadopunjuje postojeće načine trgovanja kako bi se mnoge tvrtke približile veleprodajnom tržištu, a možda i novim sudionicima na tržištu ukapljenog prirodnog plina.

Prvo objedinjavanje potražnje do kraja travnja

Mehanizam također otvara priliku prodavateljima UPP-a da kupcima u EU-u osiguraju dodatne količine plina, a što je također važno, njime bi se kupci trebali približiti većem tržištu plina, regionalnom ili globalnom.

Do kraja travnja očekuje se prvo objedinjavanje potražnje, nakon čega će u svibnju biti otvoreni natječaji u kojima će se tražiti ponude koje odgovaraju ukupnoj potražnji. Ovi će se ciklusi ponavljati svaka dva mjeseca do kraja godine čime će se tvrtkama omogućiti da svaki put ugovaraju plin za sljedećih 12 mjeseci, najavili su u Europskoj komisiji.

Nakon usklađivanja ponude i potražnje, tvrtke mogu dobrovoljno sklapati kupoprodajne ugovore s dobavljačima plina, pojedinačno ili zajednički. Suradnja poduzeća posebno je korisna za manje tvrtke i tvrtke iz zemalja bez izlaza na more s manjim globalnim dosegom ili pregovaračkom moći.

Svaka tvrtka može sudjelovati ili kao prodavatelj ili kao kupac u bilo kojem pojedinačnom natječaju na AggregateEU, ali ne oboje.
Mjesečno sudjelovanje u natječajnom krugu AggregateEU provodit će se u četiri koraka, agregaciju potražnje i natječaji, povezivanje s potencijalnim kupcima, ugovaranje i transparentnost nabave.

Nema poslovanja s poduzećima pod sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu

Kad je riječ o potražnji, poduzeća s poslovnim nastanom u EU-u ili zemljama Energetske zajednice mogu sudjelovati u agregaciji potražnje i zajedničkoj kupnji plina, samostalno ili sklapanjem sporazuma s drugim kupcem koji bi dostavio svoju potražnju i pregovarao za njih.

Što se tiče prodavatelja, moći će sudjelovati i poduzeća iz EU-a i poduzeća izvan Unije, no trgovačka društva ne smiju sudjelovati kao prodavatelji, proizvođači ili kupci ako se nalaze pod sankcijama zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Računaju da će potencijalni dobavljači UPP-a biti SAD, Norveška, Azerbajdžan, Izrael i Egipat, koji su iz Katar, i do sada bili najveći dobavljači UPP-a nakon drastičnog smanjenja uvoza plina iz Rusija zbog agresije na Ukrajinu.

EU godišnje treba oko 400 milijardi prostornih metara plina, a 2021. godine uvezla je 155 milijardi prostornih metara plina ili oko 40 posto potreba iz Rusije. Prošle godine u Rusiji je kupljeno oko 60 milijardi prostornih metara plina, a sudeći prema prva tri mjeseca ove godine uvoz će pasti na tek nešto više od 20 milijardi prostornih metara, najavljuju u Komisiji.

Inače, EU je najveći uvoznik UPP-a na svijetu. U prvoj polovici prošle godine uvezeno je više od 65 milijardi kubičnih metara UPP-a, u vrijednosti od više od 60 milijardi eura. Najveći uvoznik bila je Francuska, a nakon nje Španjolska i Belgija.

Iskustva s plinskim biznisom u okviru AggregateEU će poslužiti i kao temelj za učenje i za ubuduće slične nabave, potencijalno za proizvode kao što je vodik.