Energetika

EUROPSKA KOMISIJA NA SUDU: Nevladine organizacije pokrenule tužbu jer smatraju da plin nije održiv izvor energije

Autor Euractiv/Valentina Romano

Skupine za zaštitu okoliša tuže Europsku komisiju zbog odbijanja njihovog zahtjeva da se iz propisa koji reguliraju investicije u održive izvore energije izbace fosilni plin i nuklearna energija.

Izvor: ClientEarth.org

Kontroverznom odlukom od prošle godine Europska komisija je u taksonomiji za zeleno financiranje elektranama na prirodni plin dodijelila oznaku održivosti, pod uvjetom da zadovoljavaju stroge propise o emisijama CO2.

Plinske elektrane se po europskim pravilnicima kategoriziraju kao "tranzicijska" tehnologija, pod uvjetom da njihova upotreba zamjenjuje postojeće elektrane na ugljen, i da su "podložne jasnim ograničenjima i rokovima za postupno gašenje".

Tužbu pokrenule četiri ekološke organizacije  

Tužbu su pred Europskim sudom pokrenule četiri organizacije za zaštitu okoliša - ClientEarth, WWF-ova europska podružnica, Transport & Environment (T&E), i BUND (Friends of the Earth Germany).

Još u rujnu je ta četvorka pokrenula postupak za unutarnju reviziju odluke Europske komisije kako bi spriječile uvrštenje fosilnog plina u europske pravilnike o održivom financiranju, tvrdeći da su sadašnji propisi u sukobu s Europskim zakonom o klimi, i da ne poštuju obaveze koje je EU preuzela u sklopu pariškog sporazuma.

U veljači je Komisija odbila njihov zahtjev, pa sad te četiri organizacije osporavaju tu odluku podizanjem tužbe pred Europskim sudom.

'Apsurdno i nezakonito'

"Lijepljenje etikete 'održivosti' na fosilni plin je apsurdno i nezakonito. To je protiv preporuka znanstvenika same Europske unije, i potkopava kredibilitet klimatskog djelovanja EU. Fosilni plin nije čist, nije jeftin, i nije siguran izvor energije", rečeno je u njihovom priopćenju.

Nevladine organizacije tvrde da se na plin ne može gledati kao na održiv izvor energije i da korištenje plina ima ogroman utjecaj na klimatske promjene jer pri sagorijevanju u atmosferu šalje velike količine ugljika. A ekstrakcija i transport plina također vode do većih emisija metana, moćnog stakleničkog plina.

'Zelena taksonomija'

Uključivanje fosilnog plina u "zelenu" taksonomiju također pogoršava ovisnost Europske unije o uvoznim fosilnim gorivima, izlaže države članice volatilnom tržištu, čini EU ovisnom o državama izvoznicama, i povećava ranjivost na buduće krize s opskrbom, dodaju u priopćenju.

"Pokrećemo tužbu protiv Komisije u nadi da ćemo time povratiti kredibilitet taksonomije, i da se izbjegne ogromna opasnost za klimu, ali i za energetsku sigurnost."

Na upit Euractiva iz Europske komisije je stigao odgovor da su svjesni postupka pokrenutog protiv njih, ali da ne žele komentirati slučaj sve dok Europski sud ne donese presudu. Prvo ročište je zakazano za drugu polovicu 2024., a presuda se očekuje 2025.

I Greenpeace osporava prirodni plin i nuklearnu energiju

U utorak, 18. travnja, Greenpeace pokreće drugi postupak pred Europskim sudom u kojem osporavaju uključenje plina i nuklearne energije u europske propise o održivom razvoju.

U rujnu su ogranci Greenpeacea iz osam zemalja tražile od EU da revidiraju svoju odluku, no njihov zahtjev bio je odbijen. Aktivisti iz luksemburškog ogranka Greenpeacea se u utorak okupio ispred zgrade suda, na prosvjedu protiv etiketiranja plina i nuklearne energije kao "zelenih tehnologija."

Strahuju da će plin i nuklearke privući ulaganja, umjesto obnovljivih izvora

Iz Greenpeacea kažu da će zbog takve kategorizacije plin i nuklearke privući investicije koje bi inače otišle na obnovljive izvore.

"Zagađivači već koriste tu lažnu etiketu kako bi skrenuli zelene investicije dalje od područja u kojima su potrebna. To je neprihvatljivo, i zato smo danas ovdje na sudu", rekla je članica Greenpeacea Ariadna Rodrigo.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: NGOs sue Commission for ‘absurd’ inclusion of gas in EU green taxonomy)