Energetika

PRIPREME ZA SLJEDEĆU ZIMU: Ukrajina Europi nudi kapacitete od 10 milijardi kubičnih metara za skladištenje plina

Autor Euractiv/Frédéric Simon

Ukrajinska državna tvrtka za naftu i plin Naftogaz nudi Europi skladišne kapacitete od 10 milijardi kubičnih metara, koji su odmah dostupni za prihvat plina, kaže predsjednik uprave Naftogaza u razgovoru za Euractiv

Izvor: Pixabay

Oleksij Černišov, predsjednik uprave Naftogaza, prošlog je tjedna posjetio Bruxelles u sklopu ukrajinske delegacije koja se sastala s predstavnicima Europske komisije i europske plinske industrije.

Ukrajinski i europski dužnosnici tom prilikom su razgovarali o protekloj zimskoj sezoni grijanja, i o pripremama za sljedeću zimu. Kijev je pritom najavio da bi vlastite skladišne kapacitete mogao ustupiti Europi.

'Ukrajina ima najveće skladišne kapacitete u Europi'

"Želimo vlastita skladišta ponuditi Europi... To bi Ukrajinu pretvorilo u energetsko spremište Europe. Trenutno možemo ponuditi 10 milijardi kubičnih metara", rekao je Černišov u razgovoru za Euractiv.

Prošle godine je Europska unija usvojila propise koji obvezuju članice da do 1. studenog 2022. ispune plinska spremišta i popune 80 posto njihovih kapaciteta. Do istog datuma sljedeće godine skladišta bi trebala biti na 90 posto.

Odluka je usvojena u lipnju, nakon što je Moskva prekinula dovod plina Europi, kao odmazdu zbog ekonomskih sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

"Ukrajina ima najveće skladišne kapacitete u Europi, koji iznose ukupno 31 milijardi kubika", kaže Černišov, i dodaje da je to i "više nego dovoljno" za ukrajinske potrebe.

"Jamčim da mogu iznajmiti prazan skladišni prostor europskim državama. Mogu ga skladištiti u Ukrajini, a po potrebi može biti isporučen u Europu".

Američko-europske pripreme za sljedeću zimu

Spremnost Europe za sljedeću zimu također je bila glavna tema o kojoj se razgovaralo na sastanku američko-europskog vijeća za energetiku u utorak, 4. travnja.

Europa je na kraju sezona grijanja imala popunjenost zaliha od 56 posto, što je rekordno visoka razina. Obično je u to doba godine popunjenost oko 26 posto, rekao je američki doministar za energetiku, David M. Turk.

"Dakle trenutno imamo neobično dobru situaciju... Doduše, još uvijek se ne možemo opustiti kad se radi o plinu, ali po tom pitanju je učinjen veliki napredak", rekao je Turk u telefonskom brifingu za novinare nakon sastanka.

Europska regulativa o skladištenju plina usvojena prošle godine dovela je do mahnitog kupovanja plina, kako bi države napunila skladišta. Do sredine studenog prošle godine zalihe plina u Europi su bile na 95 posto popunjenosti, što iznosi nešto više od 100 milijardi kubičnih metara, sudeći po brojkama iz izvješća S&P Global Commodity Insights.

U tom kontekstu, kapacitet od 10 milijardi kubika koje nudi ukrajinski Naftogaz mogao bi biti značajan dodatak energetskoj sigurnosti Europe.

"Razgovarali smo o skladišnim kapacitetima s velikim trgovcima i glavnim proizvođačima u Europi, kao i s nekim državama", kaže Černišov.

Financijska jamstva kao usko grlo

On kaže da su usko grlo tog plana financijske garancije koje traže europske kompanije, vezane za pristup plinu kad im bude bio potreban.

"Europski kupci žele garancije za vlastitu imovinu položenu u skladište... A od nekih europskih trgovačkih kuća smo dobili prijedloge u kojima se traže dodatne garancije od strane europskih institucija o tome mogu li podržati ovakve transakcije".

Iako se ukrajinska skladišta uglavnom nalaze duboko pod zemljom - što znači da su dobro zaštićena od ruskih zračnih napada - Černišov tvrdi da ipak postoji "opći rizik" zbog ratnih djelovanja, pa europski investitori nisu bas voljni uložiti u takav projekt.

"Želimo razgovarati o mogućnosti da EU pruži podršku europskim klijentima, da se osjećaju sigurnije", kaže Černišov.

I Ukrajina sudjeluje u zajedničkoj europskoj nabavci plina

U odgovoru na upit Euractiva iz Europske komisije nisu se izjasnili o potencijalnoj podršci koju bi mogli pružiti kompanijama koje razmišljaju o skladištenju plina u Ukrajini.

"Ne vidimo prepreke koje bi sprečavale kompanije iz EU da skladište plin u Ukrajini", šturo su priopćili.

Kijev je zbog sigurnosti domaće opskrbe uveo zabranu izvoza plina iz te države dok traje rat. No ona se ne odnosi na plin koji je u tranzitu prema EU ili na izvoz uskladištenog europskog plina nazad u Europu, kažu iz Komisije.

Ukrajinska kompanija Ukrtransgaz koja upravlja plinskim skladištima trenutno prolazi kroz proces certifikacije po europskim propisima. Ukrajina je počela primjenjivati regulativu EU u siječnju 2023. godine, kažu iz Komisije, a Kijev također i sudjeluje u zajedničkoj europskoj nabavi plina.

Ukrajina najavljuje povećanje proizvodnje

Naftogaz planira i povećanje domaće proizvodnje, usprkos ratnim okolnostima.

"Naš cilj za ovu godinu je dodatnih milijardu kubičnih metara", rekao je Černišov u tekstu za stranicu Ukrainska Pravda kojeg citira agencija Reuters. To bi povećalo ukupnu ukrajinsku proizvodnju na 19 milijardi kubika.

Černišov je to ponovio i u razgovoru za Euractiv.

"Želimo povećati domaću proizvodnju, bez obzira na rat i na lošu investicijsku klimu... Cilj je proizvoditi dovoljno plina da se potpuno zadovolji domaće tržište i da se Ukrajina riješi ovisnosti o ruskom uvozu... Ove godine je uvoz prirodnog plina pao na nulu".

No, i za te planove Kijev računa na podršku Europe i SAD-a.

"Počeli smo razgovarati o zajedničkoj proizvodnji i istraživanjima na pojedinim lokacijama... Trenutno razgovaramo primjerice s tvrtkom Halliburton. A već ove godine namjeravamo proširiti suradnju", dodaje Černišov, i naglašava da američki multinacionalni energetski konzorcij u tome nudi svoj servis, a ne sudjeluje kao investitor.

Suradnja Kijeva i Washingtona

Suradnju Ukrajine i SAD-a u području plinske proizvodnje potvrdio je i Turk iz američkog ministarstva za energetiku.

"Ukrajina svakako ima još plinskih rezervi, i postoje planovi (za njihovu eksploataciju). Imali smo kvalitetne bilateralne razgovore o razvoju tih resursa".

Turk je u utorak rekao da je 17 američkih državnih laboratorija pod ministarstvom energetike mobilizirano za pružanje stručne pomoći Ukrajini, u smislu planiranja i provedbe razvoja koji bi trebao pomoći da Ukrajina ostvari svoje energetske ciljeve. "Radujemo se nastavku te suradnje," rekao je Turk, i pritom pohvalio Kijev zbog proaktivnog stava i sposobnosti da "vrlo, vrlo brzo rješava stvari."

EU također podržava ukrajinske napore za povećanjem plinske proizvodnje - no iz Europske komisije zasad ne otkrivaju kako točno to misle napraviti.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine offers 10 bcm of gas storage to Europe for next winter)