Energetika

NOVI PRAVAC OPSKRBE ZA SREDNJU EUROPU: MOL počeo uvoziti naftu iz Azerbajdžana preko Omišlja

Autor Adriano Milovan

Nafta će se od naftnog terminala u blizini Bakua do turskog Ceyhana transportirati naftovodom BTC, potom tankerima do Omišlja, a onda Jadranskim naftovodom do Bratislave, objašnjavaju u MOL-u

Janaf, Omišalj
Izvor: Boris Scitar/PIXSELL/PIXSELL

MOL je počeo transportirati sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, na kojem je mađarska naftna kompanija suvlasnik, do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi, priopćili su u ponedjeljak iz MOL.a, najvećeg dioničara Ine.

Ocijenili su kako je riječ o velikom koraku u naporima kompanije da poveća svoju fleksibilnost u nabavi sirove nafte.

Transport nafte preko Janafa

"Dolazak tankera Seavelvet iz luke Ceyhan u Turskoj u Omišalj u Hrvatskoj i zatim transport nafte do Bratislave Jadranskim naftovodom (Janaf) uspješna je priča za MOL Grupu: predstavlja zaokruživanje njezinog lanca vrijednosti s obzirom na to da će prerađivati i prodavati derivate rafinirane u jednoj od vlastitih rafinerija upotrebom sirove nafte proizvedene na polju čiji je suvlasnik", ističu u MOL-u.

Objašnjavaju kako će se nafta od naftnog terminala Sangachal u blizini Bakua do Ceyhana transportirati naftovodom BTC, koji je također u suvlasništvu MOL Grupe. Po dolasku iz Ceyhana u Omišalj, 90.000 tona sirove nafte transportirat će se Janafom u Slovnaftovu rafineriju.

Žele postati poveznica između Azerbajdžana i Srednje Europe

U MOL-u napominju i kako će testna proizvodnja derivata nafte Azeri Light, koja se proizvodi na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli, a na kojem je MOL vlasnik udjela od 9,57 posto, početi u travnju. Do toga, naglašavaju u priopćenju, dolazi nakon uspješnog testiranja nekoliko vrsta nafte s Bliskog istoka i područja Kaspijskog jezera u Slovnaftovoj rafineriji te predstavlja još jednu prekretnicu na putu MOL-a prema većoj fleksibilnosti u nabavi sirove nafte uslijed europskih sankcija na uvoz ruske nafte.

U MOL-u ističu kako žele postati još važnija gospodarska poveznica između Azerbajdžana i srednje i istočne Europe.

U 2020. godini MOL je preuzeo 9,57 posto udjela u naftnom polju ACG, jednom od vodećih polja u Azerbajdžanu, kao i 8,9 posto u naftovodu BTC, koji Baku, preko Tbilisija, spaja s Ceyhanom u Turskoj.

I dalje će uvoziti rusku naftu preko Družbe

"MOL Grupa treći je najveći investitor u projekt ACG, nakon BP-a i SOCAR-a. Ovo polje predstavlja 15 posto ukupne proizvodnje MOL Grupe i 25 posto ukupnih rezervi. Naftovod BTC ima potencijal igrati važnu ulogu u MOL-ovoj isporuci nafte rafinerijama MOL Grupe u Bratislavi u Slovačkoj, kao i Szazhalombatti u Mađarskoj", zaključuju u MOL-u.

Dodaju kako će MOL i dalje uvoziti rusku sirovu naftu (REBCO) putem naftovoda Družba jer smatra da je to najbolji način za jamčenje sigurnosti opskrbe gorivom u srednjoj i istočnoj Europi. Istodobno, nastavit će istraživati i osiguravati alternativne opskrbne pravce.