Energetika

INA I MOL NA KORAK DO PREUZIMANJA OMV-a SLOVENIJA: MOL prodaje Shellu 39 benzinskih postaja u Sloveniji

Autor Adriano Milovan

Ina i MOL su 2021. godine postigli dogovor o preuzimanju 92,25 posto OMV-ova udjela u OMV-u Slovenija, no za tu je transakciju potrebno odobrenje nadležnih tijela, zbog čega MOL sada prodaje 39 benzinskih postaja u Sloveniji

OMV Slovenija
Izvor: Bruno Coelho / Alamy / Alamy / Profimedia

Ina i MOL na korak su do preuzimanja OMV-a Slovenija.

Kako su u utorak priopćili iz Ine, MOL je 9. ožujka sklopio kupoprodajni udio sa Shellom za 39 benzinskih postaja u Sloveniji, od kojih neke pripadaju tvrtki MOL Slovenija, a neke OMV-u.

Ključna stavka za dobivanje zelenog svjetla Bruxellesa 

To je, ističu u Ini, jedna od ključnih stavki u dobivanju zelenog svjetla Europske komisije za MOL-ovo preuzimanje OMV-a Slovenija.

Naime, Ina i MOL su 2021. godine postigli dogovor o preuzimanju OMV-ova udjela od 92,25 posto u tvrtki OMV Slovenija. No, kako je za tu transakciju potrebno odobrenje nadležnih tijela, MOL Grupa sada prodaje 39 benzinskih postaja u Sloveniji, nakon čega bi se preuzimanje moglo provesti.

"Tim korakom MOL Grupa potvrđuje svoju predanost ispunjavanju svih zahtjeva u pogledu tržišne konkurentnosti koje je postavila Europska komisija te izražava spremnost za dovršetak procesa preuzimanja u narednim mjesecima", ističe se u priopćenju Ine.

Ina već ima 7,75 posto OMV-a Slovenija, a uskoro bi trebala imati 33 posto

OMV Slovenija ima drugu po veličini maloprodajnu mrežu u Sloveniji, nakon Petrola. U sastavu OMV-a Slovenija je 120 benzinskih postaja. Posluje pod robnim markama OMV, Euro Truck i Avanti/Diskont. 

Ina je već imala udio od 7,75 posto u OMV-u Slovenija. Sukladno ugovoru s MOL-om, Ina će povećati svoj udio s dosadašnjih 7,75 posto na 33 posto. 

Preuzimanje poslovanja OMV-a Slovenija omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i prerađivačkih kapaciteta u široj regiji srednje Europe u većoj mjeri nego danas, zaključuje se u priopćenju.