Zdravlje

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Europa bilježi oštar skok slučajeva spolno prenosivih bolesti

Autor Euractiv/Amalie Holmgaard Mersh

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je u četvrtak da je potrebno djelovati kako bi se suzbio sve veći porast učestalosti spolno prenosivih oboljenja u državama članicama EU.

February 7, 2023, Ljubljana, Slovenia: Director of the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) Andrea Ammon, speaks at a press conference of the Slovenian National Institute of Public Health during her visit to Ljubljana.,Image: 754645553, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Luka Dakskobler / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Luka Dakskobler / Zuma Press / Profimedia

Po najnovijem izvješću ECDC-a učestalost spolno prenosivih bolesti je naglo porastao širom Europe u 2022. godini, što je navelo agenciju da javno apelira da se veći fokus stavi na prevenciju, testiranje i liječenje spolno prenosivih bolesti.

U usporedbi s godinom ranije, 2022. je zabilježen rast slučajeva gonoreje od 48 posto, rast slučajeva sifilisa od 34%, i porast slučajeva klamidije od 16 posto. Osim toga, zabilježen je i skok slučajeva LGV-a (lymphogranuloma venereum) i urođenog sifilisa, koji se dobija prelaskom s oboljele majke na fetus.

"Te brojke, koliko god bile velike, najvjerojatnije predstavljaju samo vrh ledene sante, jer podaci koje prikupljaju zdravstvene službe mogu podcijeniti točno stanje kad se radi o sifilisu, gonoreji i klamidiji, i to zbog razlika u praksama testiranja, pristupu seksualnim zdravstvenim uslugama, kao i različitim praksama izvještavanja o tome u različitim zemljama," izjavila je ravnateljica ECDC-a Andrea Ammon na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

Do povećanja moglo je doći iz nekoliko razloga, objasnila je Lina Nerlander, glavna stručnjakinja ECDC-a za spolno prenosive bolesti, uključujući i promjenu u testiranjima, pod čime se misli na širu dostupnost testova koji se mogu obavljati kod kuće - ili promjene u seksualnom ponašanju i manjoj upotrebi kondoma.

"Jedno od mogućih objašnjenja jest da se nešto promijenilo nakon pandemije, u pogledu seksualnog ponašanja," kaže Nerlander, dodavši da je potrevno još istraživanja kako bi se bolje razumjele takve promjene.

Neugodne posljedice

Spolno prenosive bolesti poput klamidija, gonoreja i sifilisa mogu se liječiti. Međutim, nerijetko se kod zaraženih osoba ne vide nikakvi simptomi, što znači da su redovna testiranja, posebice kod osoba koje su imale nezaštićen spolni odnos, ključna.

Ako se ne liječe, one mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. U slučaju klamidije i gonoreje to može dovesti do neplodnosti, a kod sifilisa može doći do neuroloških i kardiovaskularnih problema.

Ammon smatra da to porast slučajeva predstavlja značajan zdravstveni problem i ukazuje na "hitnu potrebu za jačanjem strategija prevencije i sveobuhvatnog zdravstvenog obrazovanja."

"Davanjem prioriteta testiranju, liječenju i prevenciji možemo preokrenuti trend i zaštititi zdravlje i dobrobit u našim zajednicama," dodala je i istaknula kako ECDC povećava svoj rad na podršci nacionalnim programima za suzbijanje spolno prenosivih bolesti.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Sharp rise in sexually transmitted infections in Europe, warns EU health agency)