Zdravlje

PRAVO NA POBAČAJ: Francuska se nada da će njeno ugrađivanje prava u ustav potaknuti i druge zemlje EU da učine isto

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Francuska se nada kako će rasprava o ugrađivanju prava na pobačaj u ustav inspirirati i druge članice EU, rekla je francuska ministrica za ravnopravnost spolova i različitost Aurore Bergé u utorak.

French Minister for Gender Equality Aurore Berge speaks during a debate at the National Assembly in Paris, France, 24 January 2024. The French parliament started discussions on a constitutional bill to enshrine women's right to voluntary termination of pregnancy (IVG) in the constitution. Discussions for womens right to voluntary termination of pregnancy at the National Assembly - Paris, France - 24 Jan 2024,Image: 840188934, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lafargue Raphael/ABACA/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Lafargue Raphael/ABACA/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je krajem siječnja prijedlog zakona kojim bi se pravo žena na pobačaj ugradilo u francuski ustav. Prijedlog je pokrenut nakon što je američki vrhovnki sud poništio famoznu presudu Roe vs Wade u lipnju 2022. godine. Sljedeći korak u proglašenju zakona jest da ga odobri i gornji dom, francuski Senat, koji bi o tome trebao glasati u srijedu.

"Sada je važan trenutak u Francuskoj," kazala je Bergé svojim kolegama ministrima iz EU na marginama sastanka u Bruxellesu kojeg je organiziralo belgijsko predsjedništvo EU, izrazivši nadu kako će to "inspirirati sve zemlje članice EU da jamče tu temeljnu slobodu, to temeljno pravo žena."

Uvjeti za ostvarivanje prava na pobačaj u Europi značajno se razlikuju od zemlje do zemlje. Na Malti i u Poljskoj zabranjen je pobačaj, osim u slučajevima kad trudnoća ugrožava majku ili fetus.

Krajnji rok za pobačaj je 24 tjedna u Nizozemskoj, 18 tjedana u Švedskoj, 14 tjedana u Francuskoj i Luksemburgu, te 12 tjedana u Irskoj i Danskoj.

U Francuskoj, parlamentarsni zastupnici oduševljeno su pozdravili nacrt zakona "kojim se jamči sloboda" pristupa pravu na pobačaj, pa je zakon prošao sa 493 glasa 'za,' 30 'protiv' i 23 'suzdržana.'

Međutim, pozitivan ishod glasanja u Senatu, u kojem desnica drži većinu, manje je izvjestan, posebice zato što je njegov predsjednik Gérard Larcher (Les Républicains/EPP) u siječnju izjavio kako se protivi novom zakonu.

"Mislim da pravo na pobačaj nije ugroženo u Francuskoj," kazao je Larcher, dodavši kako "ustav nije katalog socijalnih prava," - iako, prema istraživanju udruge Fondation des Femmes, preko 80 posto Francuza podržava ugrađivanje prava na pobačaj u ustav.

"Larcher je upravo dokaz da moramo mijenjati ustav. Može se dogoditi da imamo ljude na ključnim položajima u državi koji ženama uskraćuju slobodu, i time prkose svima," odmah je reagirala Anne-Cécile Mailfert, predsjednica Fondation des Femmes na društvenim mrežama.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France hopes other EU countries follow its lead on abortion)