Zdravlje

OSOBE S INVALIDITETOM: Europarlamentarci podržali uvođenje EU iskaznice za prekogranično ostvarivanje socijalnih prava

Autor Euractiv/Marta Iraola

Europarlamentarci su u četvrtak dogovorili zajedničkog stajališta o uvođenju prve kartice za osobe s invaliditetom na razini cijele EU, čiji je cilj garantiranje minimalnog standarda podrške za osobe s invaliditetom širom Europe.

France, Hyeres, 2024-01-03, disability card parking, photograph by Magali Cohen / Hans Lucas. France,Hyeres, 2024-01-03, carte de handicap stationnement, carte handicape personne a mobilite reduite, voiture, photographie par Magali Cohen / Hans Lucas,Image: 833997469, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Magali Cohen / AFP / Profimedia
Izvor: Magali Cohen / AFP / Profimedia

Procjenjuje se da oko 87 milijuna ljudi u Europi živi s nekim oblikom invaliditeta, i u svakodnevnom životu redovno nailazi na razne prepreke i probleme kad putuju u druge države članice EU, jer se njihov status invaliditeta ne priznaje jednako u svim državama.

Odbor za javno zdravstvo u Europskom parlamentu jednoglasno je u četvrtak odobrio svoje stajalište o novoj europskoj uredbi kojom se uvodi EU kartica za osobe s invaliditetom (EU Disability Card) i proširuju pravila za već postojeću Europsku parkirnu kartu (European Parking Card) za osobe s invaliditetom.

"Taj dugo očekivani zakonski akt neće samo pojednostavniti putovanja, već će i u stvarnost pretočiti prednost principu slobodnog kretanja za sve Europljane, definiranu u europskim ugovorima. Krajnje je vrijeme osigurati da se svi - uključujući i osobe s invaliditetom - mogu slobodno kretati unutar EU," izjavila je za Euractiv zastupnica iz liberalne skupine Renew Lucia Ďuriš Nicholsonová, izvjestiteljica za taj zakon.

Europska komisija predložila je u rujnu inicijativu kojom se nastoji osigurati da obje kartice osobama s invaliditetom olakšaju pravo na slobodno kretanje. Time će se osigurati da Europljani s invaliditetom koji posjećuju druge države članice imaju jednak pristup posebnim uvjetima, povlaštenom tretmanu ili pravima parkiranja kao i osobe koje borave u tim državama.

"To znači bolje mogućnosti za građane EU s invaliditetom, i to je dobra vijest za našu ekonomiju, s obzirom da vodi do veče i mobilnije radne snage," izjavio je malteški zastupnik David Casa.

Pilot-projekt

Ova inicijativa uslijedila je nakon pilot-projekta Europske komisije kojim se nastojalo uskladiti postojeće nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom koje se koriste u osam zemalja članica.

Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Italija, Malta, Rumunjska i Slovenija sudjelovale su u tom programu i uvele iskaznicu između 2016. i 2018. U studiji je analizirana provedba projekta u osam zemalja sudionica, uz procjenu korisnosti i isplativosti kartice u svim pojedinim državama.

Tijekom trajanja projekta svim nositeljima invalidske iskaznice odobren je jednak pristup posebnim uvjetima i povlaštenom tretmanu u javnim i privatnim uslugama - uključujući javni prijevoz, kulturna događanja, rekreativne aktivnosti i sportske centre, te muzeje.

Radi se o povlasticama poput besplatnog ulaska, nižih cijena usluga, prioritetnog pristupa, osobne pomoći i pomagala za mobilnost.

Europski forum za osobe s invaliditetom (EDF) pozdravio je tu inicijativu u priopćenju za medije u kojem se navodi da stajalište parlamenta "jasno odražava potrebe osoba s invaliditetom" i zahvaljuje eurozastupnicima na uključivanju organizacija civilnog društva u izradu izvješća.

Prvi trijalog krajem siječnja

EDF naglašava zahtjev Parlamenta da se na temelju europske iskaznice takvim osobama odobri privremeni pristup socijalnim naknadama i potporama pri zapošljavanju i studiranju, te odredbe za pristup sudjelovanju u programima mobilnosti EU kao što je Erasmus+.

"Sada tražimo da se postigne snažan i brz sporazum kojim će se osigurati da osobe s invaliditetom mogu koristiti ove kartice što je prije moguće," izjavio je predsjednik EDF-a Yannis Vardakastanis.

Sada je ključni aspekt način na koji će se iskaznica provoditi. Zastupnik Casa ističe je da je najvažnije osigurati da građani EU budu svjesni svojih prava.

"Stoga pozivamo Komisiju da provede europsku kampanju za podizanje svijesti, i napravi pristupačnu internetsku stranicu s informacijama s informacijama o pogodnostima i povlaštenom tretmanu u pojedinim državama," dodaje Casa.

EDF također kaže da je potrebno da se jasne informacije pružaju na više europskih jezika.

"Želimo donijeti tu uredbu, i vrlo brzo je ostvariti za sve građane EU. Ne možemo ih razočarati," kaže Ďuriš Nicholsonová. S prvim trijalogom zakazanim za kraj siječnja, glavni prioritet parlamenta je "brzo usvajanje uredbe prije isteka sadašnjeg mandata."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Parliament endorses new bloc-wide Disability Card)