Zdravlje

DOSAD POZNATI PODACI O TROVANJU POPULARNIM PIĆIMA: U 10 hrvatskih bolnica obrađene 34 osobe, dvije hospitalizirane

Autor Hina

Najveći broj pacijenata, njih 17, obradio je KBC Zagreb, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva

Ministar zdravstva Vili Beroš
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL/PIXSELL

U deset hrvatskih bolnica obrađene su ukupno 34 osobe zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima, od kojih je četvero imalo erozivne ozljede, no od ukupnog broja pacijenata 32 ih je otpušteno kući, a dvoje ih je hospitalizirano, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva.

Najveći broj pacijenata, njih 17, obradio je KBC Zagreb.

Najviše pacijenata obradile bolnice u Zagrebu

Od ukupnog broja obrađenih pacijenata, u KBC-u Zagreb bila su dva pacijenata s erozivnim ozljedama, no svi su pacijenti otpušteni kući.

KBC Zagreb
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL/PIXSELL

Po broju obrađenih pacijenata slijedi KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba gdje ih je bilo šest. Nisu imali erozivne ozljede te su svi otpušteni kući.

KBC Rijeka i Opća bolnica Varaždin obradile su svaka po jednog pacijenta, a oba su imala erozivne ozljede. Pacijent u Rijeci je hospitaliziran, a pacijent iz Varaždina je otpušten kući.

Zagrebački KB Merkur obradio je dva pacijenta koji nemaju erozivne ozljede, no jedan pacijent je hospitaliziran, a jedan otpušten.

Upitni slučajevi u Splitu, Karlovcu, Čakovcu, Virovitici i Vinkovcima 

Od ostalih bolnica, KBC Split obradio je tri pacijenta, a OB Karlovac, Čakovec, Virovitica te Opća županijska bolnica Vinkovci po jednog pacijenta.

Nijedan od navedenih nije imao erozivne ozljede te su svi otpušteni kući.

Slučajevi trovanja i u Puli?  

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić potvrdila je novinarima u četvrtak da su u srijedu u pulskoj bolnici pregledane tri osobe koje su se s tegobama javile nakon što su pile Coca-Colu, od kojih jedna osoba mora na operaciju, no kaže da sve treba uzeti s rezervom prema tezi o trovanju.

Međutim, dodala je, i ovaj najteži slučaj treba uzeti s rezervom prema tezi o trovanju Coca-Colom, jer je u sva tri slučaja konzumirana tri do pet dana prije jučerašnjeg dolaska na hitnu pomoć.

Opća bolnica u Puli
Izvor: Srecko Niketic/PIXSELL/PIXSELL

Neslužbeno se u međuvremenu doznalo da problemi tog pacijenta nisu povezani s pićem koje je konzumirao.

"Nitko od tih osoba koje su nam se javile nije konzumirao Coca-Colu jučer, nego tri do pet dana prije jučerašnjeg pregleda. U dva slučaja su simptomi u usnoj šupljini koji mogu biti od prehlade i grlobolje, i u ta dva slučaja toliko su blagi simptomi da nije rađena specifična dijagnostika, nego samo osnovna", izjavila je ravnateljica Hrstić.