Zdravlje

BEROŠ POTVRDIO DA JE U HRVATSKOJ VIŠE SLUČAJEVA TROVANJA GAZIRANIM PIĆIMA: Coca-Cola povlači dio proizvoda s tržišta

Autor Hina

Riječ je o seriji Coca-Cole Original Taste od pola litre, proizvedenoj 11. listopada 2023., te o dvije serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomergranate od 330 mililitara u staklenoj ambalaži, proizvedenima 27. svibnja i 22. lipnja 2023.

Coca Cola i Romerquelle
Izvor: Zvonimir Barisin/PIXSELL/PIXSELL

Coca-Cola je potvrdila u srijedu da, prema rješenju Državnog inspektorata, privremeno povlači jednu seriju Coca-Cola Original Taste od pola litre u plastičnoj ambalaži te dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

Prema usmenom rješenju Državnog inspektorata, privremeno povlačimo jednu seriju gaziranog pića Coca-Cola Original Taste od 500 ml u plastičnoj ambalaži, proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024., stoji u priopćenju iz kompanije Coca-Cola Hrvatska.

Interna analiza nije pokazala nepravilnosti

Iako, kako napominju, njihova interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, također su donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage.

Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. s rokom trajanja do veljače 2024. i 22. lipnja 2023. s rokom trajanja do ožujka 2024..

"Nastavljamo surađivati s nadležnim tijelima i poduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo zaštitili naše potrošače", stoji u priopćenju Coca-Cole Hrvatska, u kojem napominju da poduzimaju korake kako bi zaštitili javno zdravlje.

Državni inspektorat naredio Coca-Coli povlačenje dijela proizvoda s tržišta   

Državni inspektorat privremeno je Coca-Coli Hrvatska zabranio stavljanje na tržište i naredio povlačenje suspektnih proizvoda zbog sumnje da pića nakon čijeg je konzumiranja više osoba zatražilo liječniku pomoć nisu sigurna.

Državni inspektorat je izašao na teren nakon pojave sumnji u neispravnost pića Romerquelle i Coca Cola, čiji je proizvođač tvrtka Coca Cola. Ističu da su izuzeli uzorke suspektnih pića, a inspekciju su obavili i u samom trgovačkom društvu u Zagrebu.

Državni inspektorat u priopćenju, između ostalog, kaže da u inspekcijskim nadzorima u prometu nisu zatekli suspektnu seriju Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.

Nakon novih informacija o ozljedama prilikom konzumacije gaziranih pića, inspekcija je izašla na teren u Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je izuzela jedan uzorak Coca cola, Original taste, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine.

Pacijenti u Varaždinu i Zagrebu s blažim ozljedama

Pacijenti koji su zaprimljeni u varaždinsku i zagrebačke bolnice nakon konzumacije gaziranih pića imaju blaže ozljede te ih je većina puštena kući, doznaje se u tim zdravstvenim ustanovama.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak potvrdio je u srijedu medijima kako se u utorak, nešto poslije 20 sati, na objedinjeni hitni bolnički prijem javio pacijent koji je se žalio na smetnje i pečenje u grlu i ždrijelu.

"Pacijent je spomenuo da je popio gaziranu vodu na putu iz Zagreba prema Varaždinu. Nakon obrade liječnika utvrđeno je da se radi o lakšim oštećenjima sluznice grla i usne šupljine te je nakon dijagnostičkih pretraga pušten kući", izjavio je Poljak.

Dodao je da je Opća bolnica Varaždin slučaj prijavila MUP-u kao sumnju na ozljedu kemijskim reagensima.

Naime, muškarac je, prema riječima Poljaka, napomenuo da je popio Coca-Colinu gaziranu vodu Romerquelle, koja se povezuje sa slučajem trovanja u Rijeci, ali nije dao podatak gdje je vodu kupio.

Muškarac ima 50 godina, s područja je Varaždinske županije, a radi se o čovjeku koji je u prijevozništvu i putovao je iz Zagreba prema Varaždinu.

"U svakodnevnom smo kontaktu s ministrom i s Ministarstvom zdravstva. Apeliramo na sve građane Varaždinske županije da se pridržavaju uputa i smjernica koje daju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Zavod za hitnu medicinu i da se ne stvara panika među ljudima", zaključio je Poljak.

KBC Zagreb
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL/PIXSELL

Davor Vagić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, rekao je da pacijent kojeg su zaprimili nema patološkog nalaza, već je riječ o blagoj upali grla.

"Kolege nisu ništa više našli. Pacijent je poslan na kućno liječenje, nemamo niti jednog hospitaliziranog pacijenta", kratko je poručio u izjavi za Hinu.

Ako imate nalaz koji nije patološki u nekom jačem dijelu ne može se, napominje, reći je li povezan s konzumacijom gaziranog pića.

Simptomi se pojavljuju odmah ili s malom odgodom

Inače, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu da od utorka ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu.

Ministar zdravstva Vili Beroš
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL/PIXSELL

Uz još ovih nekoliko slučajeva koje je ministar Beroš spomenuo, još su poznata tri slučaja - jedan u Rijeci i dva u zagrebačkom KBC-u.

Stanje hospitaliziranog bolesnika u KBC-u Rijeka trenutno je i dalje stabilno, a novih slučajeva do sada nismo zabilježili, rekli su Hini.

Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC Zagreb rekao je za Vijesti HTV-a kako je jučer razmatrano šest pacijenata s mogućim posljedicama uzimanja korozivnih tvari, a kod dva su potvrđene promjene.

Kod troje su isključene bilo kakve promjene povezane s time, dok se jedna osoba još obrađuje.

Konzumirali su gazirana pića, a riječ je o ozljedama sluznice, korozivnim ozljedama ili erozivnim promjenama sluznice, srećom u blažem obliku kod oba pacijenta. Riječ je uglavnom o mlađim osobama, rekao je.

Poručio je da se simptomi pojavljuju odmah ili s malom odgodom.

Upute HZJZ-a u slučaju gutanja sumnjive tekućine

Nakon što je u Hrvatskoj zabilježeno nekoliko slučaja ozljeđivanja zbog konzumacije pića, HZJZ je izdao upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine.

Zbog ozljeđivanja prilikom konzumacije različitih pića, u Hrvatskoj je hospitalizirano nekoliko osoba, među kojima je i muškarac iz Rijeke, koji je nakon konzumacije gaziranog pića u kafiću zadobio kemijsku ozljedu jednjaka. Još nekoliko osoba hospitalizirano je u Zagrebu i Varaždinu, a HZJZ provodi analize 16 uzoraka izuzetih iz riječkog kafića i novih koji su u međuvremenu pristigli.

Dok su analize u tijeku, HZJZ je izdao upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine, uz napomenu da za sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, pa su izostavili savjet o pijenju vode.

"Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu", istaknuli su u priopćenju.

Navode da su mogući znakovi konzumacije štetnih sredstava promijenjeni okus napitka, naglo nastala bol i pečenje usne šupljine te krvarenje iz sluznice usne šupljine.

Ističu da bi, ukoliko dođe do tih znakova, osobe odmah trebale ispljunuti ostatak tekućine iz usta i prekinuti daljnji unos te tekućine.

"Ne izazivajte namjerno povraćanje, ne uzimajte ništa na usta, sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza te se odmah javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194", ističu u priopćenju.