Zdravlje

PREVENCIJA NOVE NESTAŠICE: Austrija pokreće stvaranje državnih zaliha lijekova uoči zime i problema s opskrbom

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Austrijska vlada najavila je suradnju s veledrogerijama na stvaranju zaliha lijekova i subvencijama za jeftine lijekove kako bi se izbjeglo ponavljanje 'neprihvatljive' zimske nestašice

epa10616996 Pharmacists at a pharmacy in London, Britain, 09 May 2023. The UK Government has announced plans to "transform" health care by giving pharmacists more control to write prescriptions for patients in England. Under the new plans patients will be able to receive prescription medicines and oral contraception without seeing a general practitioner, relieving the pressure on General Practice surgeries. EPA-EFE/ANDY RAIN
Izvor: ANDY RAIN/EPA

Još je najmanje 582 vrste lijekova u Austriji nedostupno uoči predstojeće sezone gripe, pa vlada želi izbjeći nestašicu koja je pogodila cijelu Europsku uniju na zimu 2021-22. i koju je austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch opisao kao "neprihvatljivu."

Kako bi se prevenirala potencijalna nestašica, Beč pokreće formiranje zaliha u suradnji s udruženjem veledrogerija PHAGO, izjavio je Rauch za radijsku postaju Ö1.

Ključni lijekovi

To se odnosi se na 10 ključnih vrsta lijekova, što uključuje klasične lijekove protiv bolova, poput ibuprofena i paracetamola, kao i neke antibiotike, koji su već bili izloženi nestašici prošle zime, izjavio je Thomas Brosch iz udruge PHAGO.

U narednim tjednima krenut će narudžbe za popunjavanje zaliha, a osim toga i ljekarne će od države dobiti naknade za smanjenje cijena za kupce. U planu teškom 23 milijuna eura vlada će trgovcima isplaćivati naknadu od 0,28 eura za svako pakiranje koje se kupcima prodaje za manje od 3,93 eura.

Ljekarnici zadovoljni

Mjeru je pozdravila udruga ljekarni, a njena predsjednica Ulrike Mursch-Edlmayr rekla je da to "ljekarnicima daje koristan alat za učinkovitu borbu protiv uskih grla u opskrbi lijekovima".

Međutim, farmaceutska industrija izražava nezadovoljstvo.

Farmaceutska industrija nezadovoljna

Vladina mjera je "kap u moru," kaže direktorica udruge kemijske industrije FCIO Sylvia Hofingern, čija udruga poziva na povećanje domaće proizvodnje po višim cijenama.

U međuvremenu, Bruxelles pokušava organizirati europsku suradnju kako bi se spriječile nove nestašice. Dobrovoljni program za prevenciju nestašica pokrenut je krajem listopada, a EU od 2024. želi osigurati stvaranje europskih zaliha lijekova na najučinkovitiji mogući način.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Austria steps up action to prevent critical drug shortages this winter)