Zdravlje

PROJEKT BORBE PROTIV RAKA VRIJEDAN 77 MILIJUNA EURA: Vlada proglasila gradnju onkološke bolnice strateškom investicijom

Autor Adriano Milovan

U Poliklinici Medikol, koja investira u gradnju bolnice, kažu da će sami financirati projekt, a da će im status strateškog investicijskog projekta omogućiti brže dobivanje dozvola za početak građevinskih radova

Onkologija
Izvor: Illia Uriadnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlada je u petak donijela odluku o proglašenju projekta Specijalne onkološke bolnice - Medicinskog centra Medikol strateškim investicijskim projektom.

Riječ je o projektu vrijednom oko 76,9 milijuna eura.

Zaposlit će 532 radnika

Projekt obuhvaća gradnju bolnice, u kojoj će biti prostor za nuklearnu medicinu, središnji laboratorij, prostori za radiologiju, angiografiju i dijagnostiku, te operacijske sale i stacionar. Uz to, gradilo bi se i parkiralište, ljekarna, trgovina, restoran, smještaj i ostali popratni sadržaji.

Projekt se planira na površini od 23.542 četvorna metra na području katastarske općine Peščenica. Čestica je u vlasništvu Poliklinike Medikol, objašnjava se u Vladinoj odluci.

Projekt bi u prvoj godini trebao osigurati zapošljavanje 129 radnika - medicinskog i pomoćnog osoblja. Do završetka projekta planira se zapošljavanje 532 radnika, stoji u Vladinoj odluci. 

Početak gradnje krajem ove godine

Iz Medikola su poručili kako će izgradnju bolnice samostalno financirati. No, odluka o proglašenju Medicinskog centra Medikol (MCM) strateškim projektom omogućit će im ubrzanje procesa ishodovanja svih potrebnih dozvola za početak građevinskih radova.

"Projekt MCM je razvijan i usklađen sa strateškim dokumentima - Nacionalnim strateškim okvirom protiv raka do 2030. i Europskim planom za borbu protiv raka. Strateški projekt MCM imat će duboki utjecaj na gospodarstvo, zapošljavanje, tehnološki napredak i ukupne gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. Realizacijom projekta MCM daje se doprinos boljoj dostupnosti najkvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe u funkciji povećanja kvalitete života i smanjenja stope smrtnosti od karcinoma", zaključuje se u priopćenju Poliklinike Medikol.

Dodaje se kako će izgradnja MCM-a početi krajem ove godine.