Zdravlje

EUROPSKA KOMISIJA POSTIGLA DOGOVOR S PFIZEROM: Ugovor o nabavci cjepiva mijenja se zbog kraja pandemije koronavirusa

Autor Adriano Milovan

Izmjenama ugovora smanjuje se broj doza koje države članice kupuju, ali im se i osigurava pristup dodatnim dozama ako se pogorša epidemiološka situacija

Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa
Izvor: Brian Cassella / Newscom / Profimedia

Europska komisija je postigla dogovor s BioNTech-Pfizerom o promjeni ugovora o nabavci cjepiva za koronavirus, priopćili su u petak iz Europske komisije. 

Ističu kako se postojeći ugovor o opskrbi cjepivima mijenja zbog jer se epidemiološka situacija poboljšala, ali da se za slučaj buduće pojave varijanti koronavirusa i dalje osigurava pristup dostupnoj inačici cjepiva.

Naručivanje doza prema potrebi

Dogovor s Pfizerom Europska je komisija postigla uime država članica EU. U postizanju dogovora sudjelovalo je i tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize, HERA.

Sukladno dogovoru, smanjuje se broj doza koji države članice kupuju na temelju ugovora. Uz plaćanje naknade, izvorno ugovorene količine moći će se pretvoriti u količine koje se naručuju prema potrebi.

Također, produljuje se rok u kojem će članice Unije moći prihvaćati isporuku cjepiva, i to na najviše četiri godine. Utvrđuje se i mogućnost pristupa dodatnim dozama u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Definira se i stalno pravo pristupa cjepivima prilagođenima novim varijantama virusa čim ih odobre regulatorna tijela, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Države moraju imati strateške zalihe cjepiva

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je, nakon više od tri godine, proglasila kraj pandemije koronavirusa.

EU je uložila ogromna sredstva u globalnu proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa. Države članice Unije podijelile su 526 milijuna doza, od čega je, prema podacima Europske komisije, 494,4 milijuna doza već isporučeno zemljama primateljicama.

Stella Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Pandemiju smo obuzdali najviše cjepivima i cijepljenjem. Covid 19 više nije globalna zdravstvena kriza, ali vjerojatno ostaje prijetnja. Zato moramo biti spremni za nadolazeće godine“, zaključila je povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

U Europskoj komisiji podsjećaju da države članice i dalje moraju osiguravati strateške zalihe cjepiva.