Zdravlje

EUROPA U RALJAMA KOKAINA: Tržište se rapidno širi, a ponuda i potražnja dosežu rekordne razine širom kontinenta

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Dok tržište kokaina posljednjih godina raste širom svijeta, u nedavnom izvješću francuske neprofitne udruge za praćenje droga OFDT navodi se i zabrinjavajući porast potrošnje u cijeloj Europi, a osobito u Francuskoj

Izvor: Unsplash/Colin Davis

Po izvještaju OFTD-a, tržište kokaina je naraslo i na globalnoj razini, i u Europi, i u Francuskoj, od 2010-ih godina naovamo, i na kokain otpada oko trećina cjelokupnog europskog tržišta narokiticima.

U srijedu je švedsko predsjedništvo Europskog vijeća najavilo da će se "ojačati uloga" Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) kako bi se uhvatilo u koštac s novim "zdravstvenim i sigurnosnim izazovima."

Francuzi među najvećim potrošačima kokaina u EU

Francuska je jedna od najvećih potrošača kokaina u Europskoj uniji. Po procjenama OFDT-a iz 2017. u toj zemlji oko 600.000 ljudi koristi kokain svake godine.

Za usporedbu, oko pet milijuna Francuza godišnje koristi kanabis, a oko 400.000 konzumira MDMA.

"Već nekoliko godina brojni znakovi ukazuju da je upotreba kokaina u porastu, u raznim oblicima", objavila je francuska agencija za javno zdravstvo Santé Publique France.

Kokain je u porastu ponajprije među odraslima, iako je došlo i do "diverzifikacije profila korisnika", dok se tradicionalno na kokain gleda kao drogu koju konzumiraju bogati u slavljeničkim situacijama, sad tu drogu sve više konzumiraju i drugi dijelovi društva.

"Ta pluralnost korisnika također se odražava i na diversifikaciju oblika konzumacije - od ušmrkavanja kokaina u prahu, preko udisanja tj. pušenja, pa sve do injekcija," stoji u izvješću OFDT-a objavljenom u ponedjeljak.

Smanjenje potrošnje kokaina među mladima

U isto vrijeme, potrošnja među mladima se smanjuje.

Između 2000. i 2014. upotreba kokaina se više nego utrostručila među 17-godišnjacima (od 0,9 posto 2000. do 3,2 posto 2014.). No onda se prepolovila, i do 2022. postotak 17-godišnjaka koji su probali kokain pao je na 1,4 posto.

Pritom je došlo i do porasta količina zaplijenjene droge u policijskim akcijama. Po podacima francuskog ureda za borbu protiv droga, u Francuskoj je zaplijenjeno 27,7 tona kokaina u 2022. godini, u usporedbi s 10,8 tona 2011.

Triput više slučajeva koji završe na hitnoj

Uz kokain se vežu i značajni zdravstveni rizici. U Francuskoj je uočeno trostruko povećanje slučajeva na odjelima hitne pomoći vezanih za upotrebu kokaina, u razdoblju od 2010. do 2022. U tih 13 godina ukupno je 23.335 osoba završilo na hitnoj zbog kokaina, a u 2022. prosjek je bio 72 takva slučaja tjedno.

"U većini slučajeva kad je zatražena liječnička pomoć radilo se o muškarcima (75 posto), a medijalna starost je bila 32 godine, što je u skladu s profilom opće populacije koja najviše koristi kokain", navodi se u izvješću.

Tri glavna razloga za liječničku pomoć su intoksikacija (65 posto), ovisnost (13 posto) ili apstinencijska kriza (7,5 posto).

Većina slučajeva vezanih za kokain koji završe na hitnoj također uključuju i upotrebu alkohola, benzodiazepina, kanabisa ili opioida. Porast slučajeva intoksikacije pripisuje se tržištu na kojem se kokain s većim udjelom aktivne tvari nalazi već desetak godina, te recentnijoj pojavi novih i snažnijih toksičnih sintetskih proizvoda.

Tri i pol milijuna Europljana probalo kokain

Korištenje kokaina u porastu je i u cijeloj Europskoj uniji - procjenjuje se da je u 2020. godini oko 3,5 milijuna Europljana konzumiralo kokain. Taj porast potražnje doveo je i do rasta ponude, što je onda rezultiralo i povećanjem uzgoja koke u nekoliko zemalja širom svijeta.

Između 2020. i 2021. zemljište na kojem se uzgaja koka naraslo je za 35 posto u Boliviji, Kolumbiji i Peruu - najoštriji skok od 2016., navodi se u izvješću UN-ovog ureda za suzbijanje droge i kriminala (UNODC) objavljenog 16. ožujka. U izvješću se ističe i nastanak novih ključnih gradova za trgovinu kokainom u Europi, posebice u jugoistočnoj Europi i u velikim lukama poput Antverpena, Rotterdama i Hamburga.

U 2021. godini zaplijenjeno je rekordnih 70 tona kokaina u Rotterdamu, što je 74 posto više nego u cijeloj prethodnoj godini, rekao je Ger Scheringa, dužnosnik carinske uprave u tom gradu, za agenciju AFP, i priznao da je problem "posljednjih godina postao veći".

Što se tiče Antverpena u Belgiji, 2021. je zaplijenjeno više od 100 tona kokaina, što čini 40 posto svih zapljena u toj zemlji.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Cocaine trade expanding rapidly in Europe, especially France)