Zdravlje

CJEPIVO ZA COVID-19: Europska komisija pregovara s dobavljačima kako bi se riješio problem pretrpanih zaliha

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Europska komisija počela je nove pregovore s proizvođačima cjepiva za Covid-19 jer niz država članica EU želi izmijeniti postojeće odredbe i izbjeći plaćanje za cjepiva koja im ne trebaju

epa08919980 A doctor holds up a bottle of the Pfizer/BioNTech vaccine against Covid-19 at the vaccination center at the Metropolis-Halle events center on the first day the center began operation during the second wave of the coronavirus pandemic in Potsdam, Germany, 05 January 2021. Vaccination centers are beginning operation this week in several German states with others to follow in coming weeks. EPA-EFE/Sean Gallup / POOL
Izvor: Sean Gallup / POOL/GETTY IMAGES POOL

Od prošle godine Poljska pokušava ponovno ispregovarati ugovor s farmaceutskim gigantom Pfizerom o nabavi cjepiva za Covid-19, i to zbog slabe zainteresiranosti za cijepljenje i troška nabavke.

Poljska vlada kaže da više ne može priuštiti uplate za cjepivo jer je u međuvremenu morala potrošiti velika sredstva na primanje ukrajinskih izbjeglica.

Bruxelles odobrio Poljskoj da sama pregovara s Pfizerom

Početkom ožujka Europska komisija je odobrila Poljskoj da sama pregovara s Pfizerom. To je bio prvi put da je Komisija dala zeleno svjetlo za nove pregovore. No pregovori su počeli još u travnju 2022., "zbog više sile, vezane za rusku agresiju na Ukrajinu, i socijalne i ekonomske posljedice za državu," rečeno je u priopćenju iz poljskog ministarstva zdravstva.

"Poljska sudjeluje u nabavci cjepiva kao ugovorna stranka, kao i druže države članice EU, i stoga ima pravo pregovarati s proizvođačima na temelju principa slobode ugovaranja... Europska komisija više puta je naglasila da su pojedine države stranke tog ugovora. Poljska stoga koristi svoje pravo, i sudjeluje u bilateralnom dijalogu kako bi se postigao dogovor s proizvođačem."

No, iako su razgovori počeli prije gotovo godinu dana, zasad još nije postignut nikakav dogovor.

Države članice traže pomoć od Europske komisije

Poljska nije jedina kod koje se pojavio problem neiskorištenog cjepiva, pa su se pojavile i druge države koje od Komisije traže dopuštenje da promijene ugovore o nabavi.

Početkom ožujka, Bugarska, Poljska, Litva i Mađarska su sve tražile slično rješenje. Ministri iz zdravstvenog resora iz te četiri zemlje zajedno su predali zahtjev na sastanku Europskog vijeća 14. ožujka.

"Komisija bi trebala razmotriti mogućnosti da se dodatno pregovara s Pfizerom, osobito oko plaćanja za još neisporučeno cjepivo, oko smanjenja količine naručenog, ili da sama preuzme inicijativu i kupi višak cjepiva od država članica koje ga imaju i donira ga zemljama kojima je to potrebno", rečeno je u zajedničkoj izjavi.

Italija bi, na primjer, po ugovoru koji vrijedi za cijelu EU trebala primiti još 61,1 milijuna doza cjepiva. Uz sve niže stope cijepljenja u Italiji, procjenjuje se da će ostati neiskorišteno oko 173 milijuna doza, što uključuje i cjepivo koje je trenutno na zalihama. A to bi Italiju trebalo koštati oko 3 milijarde eura.

Ministar zdravstva Orazio Schillaci - inače, po struci doktor nuklearne medicine - tražio je od Komisije da ponovo ispregovara ugovore s dobavljačima cjepiva. Kako bi se izbjeglo ponavljanje grešaka i bacilo kroz prozor milijarde eura javnog novca, Schillaci traži da se nabava cjepiva vrati na nacionalnu razinu svake države.

"Bacanje cjepiva bi bilo teško shvatljivo u javnosti. Zapravo bi se time paradoksalno stvorilo nezadovoljstvo oko budućih nastojanja za popularizacijom cjepiva", rekao je Schillaci.

U Njemačkoj je sredinom prosinca ministar zdravstva Karl Lauterbach najavio da 160 milijuna već naručenih doza cjepiva za 2023. i 2024. neće biti potrebno, jer potražnja je trenutno manja nego što se očekivalo i zalihe su pune neiskorištenih doza. Rekao je da njemačka vlada razgovara s Komisijom kako bi dobila dopuštenje da otkaže ili smanji narudžbe.

Austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch nedavno je pozvao Komisiju da "značajno" pojača pritisak na proizvođače cjepiva.

"Te kompanije su od pandemije ostvarile vrlo vrlo dobar profit, a sad kad je situacija bolja mora se naći novo rješenje", rekao je novinarima prije prošlotjednog sastanka europskih ministara zdravstva.

Austrija zagovara da se to riješi ponovnim pregovorima umjesto da države jednostrano otkazuju ugovore, no "jasno traži pojačanje pritiska", kaže Rauch.

U Španjolskoj su ministarstvo zdravstva i regionalne vlasti pojedinih pokrajina dosad morale uništiti više od šest milijuna doza cjepiva za Covid-19 jer im je istekao rok trajanja.

S druge strane, Francuska je izrazila podršku Europskoj komisiji i sadašnjem sustavu zajedničke nabave.

Zajednički pregovarački tim

Pregovorima s dobavljačima bavi se tzv. zajednički pregovarački tim, u kojemu su Europska komisija i nekoliko predstavnika država članica. Neimenovani glasnogovornik objasnio je za Euractiv da taj tim odgovara nadzornom odboru u kojemu su predstavnici svih država članica i Europske komisije.

"Razgovori o preliminarnom sporazumu između pregovaračkog tima i te tvrtke trenutno se vode među državama članicama u nadzornom odboru", rečeno je iz Komisije, bez ikakvih detalja o sadržaju pregovora.

"Cjepiva protiv Covida spasila su milijune života i pomogla su da se smanji udarac kojeg je pandemija imala na naše zdravstvene sustave i naša gospodarstva. Ona su i dalje garancija u slučaju da se pojave novi sojevi virusa", rekla je povjerenica za zdravlje, Stella Kyriakides.

"Međutim, epidemiološka situacija se popravila, i sad radimo s kompanijama na iznalaženju rješenja koja bi bolje uskladila opskrbu cjepivima s potrebama država članica. Važno je da nastavimo raditi zajedno, kroz nadzorni odbor, kako bismo našli rješenje od kojeg bi imale koristi sve države članice", zaključuje Kyriakides.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Commission renegotiates vaccine deals to quell overstocking)