Zdravlje

JOŠ UVIJEK NEMA NOVIH PRAVILA: Europska komisija opet odgodila predstavljanje nove regulative za farmaceutsku industriju

Autor Euractiv/Gerardo Fortuna

Predstavljanje dugo iščekivane reforme regulative za farmaceutsku industriju opet je odgođeno, i to već treći put u posljednjih nekoliko mjeseci, doznaje Euractiv.

Izvor: Pixabay

Izmjena europske legislative koja se odnosi na lijekove za ljudsku upotrebu posljednji je dokument iz domene zdravstva kojeg Europska komisija treba predstaviti prije isteka sadašnjeg mandata u drugoj polovici 2024.

Inicijativa Europske komisije, kojoj je cilj osigurati regulatorni sustav otporan na buduće krize, trebala je biti predstavljena krajem prošle godine, no onda je odgođena za sredinu ožujka - da bi zatim opet bila pomaknuta za kraj ovog mjeseca.

'Pretrpan raspored'

U razgovoru za Euractiv povjerenica za zdravstvo, Stella Kyriakides potvrdila je da je konačan rok za zakonodavni prijedlog postavljen za 29. ožujka.

Međutim, iz Komisije su potvrdili novinarima da će usvajanje revidiranih pravila biti "nešto kasnije nego što se trenutno navodi u dnevnom redu za predstojeće sastanke Komisije".

Neimenovani glasnogovornik Komisije kao razlog odgode naveo je "pretrpan raspored" na tjednim sastancima povjerenika.

"Dnevni red je uvijek tek preporuka, a datumi za usvajanje prijedloga se bilo kad mogu mijenjati, osobito kad se radi o prijedlozima koji se bave kompleksnom legislativom od ključne važnosti, kao u slučaju zakonodavstva vezanog za farmaceutsku industriju, koje će imati velik utjecaj na sektor zdravstva u nadolazećim godinama," objasnio je neimenovani glasnogovornik.

Zasad nema novog roka za predstavljanje prijedloga.

Sadašnji propisi zastarjeli

Povjerenica Kyriakides rekla je nedavno da je reforma potrebna jer "sadašnja pravila su donesena u drugačije vrijeme, i moraju se mijenjati s vremenom," kako bi se riješili "kronični nedostaci u tom području" koje "mnogi ističu već dugi niz godina".

Najavila je šest glavnih ciljeva nove reforme - poboljšanje pristupa lijekovima za pacijente, poticanje inovacija, rješavanje pitanja nestašice lijekova, poboljšanje ekološke održivosti u proizvodnji lijekova, borba protiv mikroorganizama otpornih na antibiotike (AMR), i pojednostavljivanje regulative kroz modernizaciju i digitalizaciju.

Sad je vrlo mala vjerojatnost da će druge dvije zakonodavne institucije EU - Europski parlament i ministri 27 članica EU - početi razgovarati o novom prijedlogu jer je neslužbeni rok za interinstitucionalne pregovore u veljači 2024. godine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU pharma reform delayed again due to Commission’s busy agenda)