Tehnologija

SVE VIŠE ZABRANA TIKTOKA: I Europski parlament obustavlja korištenje popularne društvene mreže na svojim uređajima

Autor Adriano Milovan

Korištenje TikToka na uređajima Europskog parlamenta obustavit će se 20. ožujka, kažu u toj instituciji

Europski parlament
Izvor: Pixabay

Nakon što je Europska komisija donijela odluku o zabrani korištenja mobilne aplikacije TikTok na svojim uređajima, istu je odluku donio i Europski parlament.

Kako su nam u srijedu kazali u zakonodavnom tijelu EU, Europski parlament od 20. ožujka obustavlja upotrebu TikToka na uređajima poput mobitela i tableta, koji su registrirani kao korporativni uređaji te institucije.

Preporučuju da se TikTok ukloni i s osobnih mobitela i tableta

"Aplikacija TikTok koja je preuzeta i instalirana na spomenute korporativne uređaje mora se deinstalirati što je prije moguće", odgovorili su Euractivu iz Europskog parlamenta.

Dodaju kako i zastupnicima u Europskom parlamentu te osoblju "snažno preporučuju" da uklone TikTok sa svojih osobnih uređaja.

Strah od kineske špijunaže

Do zabrane korištenja TikToka u institucijama Unije, ali i u nizu zemalja u svijetu, dolazi zbog straha od kineske špijunaže, o čemu je Euractiv ovih dana pisao. Iza TikToka, naime, stoji kineska tehnološka kompanija ByteDance, a mnogi sumnjaju da se iza nje zapravo kriju kineske vlasti, odnosno Komunistička partija Kine. 

U ByteDancu odbacuju takve tvrdnje.

Stručnjaci smatraju da se snimanjem videa i njihovim objavljivanjem na TikToku previše toga otkriva, kao i da je ta društvena mreža "jako invazivna" kada je riječ o osobnim podacima, odnosno da omogućuje pristup kontaktima korisnika i stvaranje mreže poznanstava, što može biti posebno problematično kod dužnosnika država i organizacija.

Sve više zabrana korištenja TikToka

Stoga je upotreba TikToka već zabranjena u Indiji, velikom kineskom rivalu na azijskoj političkoj i ekonomskoj sceni. Vlasti Tajvana, odnosno međunarodno mahom nepriznate "Republike Kine", kako glasi službeni naziv vlasti na tom otoku kojeg vlasti u Pekingu i najveći dio međunarodne zajednice smatraju integralnim dijelom kineskog teritorija, otvorile su istragu nad ByteDanceom.

Upotreba TikToka, sve popularnije globalne društvene mreže, nedavno je zabranjena i u saveznim institucijama SAD-a. Zabranu je potpisao američki predsjednik Joe Biden, iako je korištenje TikToka pokušavao ograničiti još njegov prethodnik u Bijeloj kući Donald Trump. Korištenje TikToka u svojim institucijama već su zabranile i brojne američke savezne države.

Ovih su dana korištenje TikToka zabranile i vlasti Kanade.