Tehnologija

CENTRALA TVRTKE ERICSSON REŽE TROŠKOVE: Otkazi za 8500 zaposlenika u podružnicama širom svijeta

Autor Hina

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson planira otpustiti 8.500 zaposlenika diljem svijeta kako bi smanjio troškove, stoji u obavijesti zaposlenicima u koju je Reuters dobio uvid.

centrala tvrtke Ericsson u Stockholmu u Švedskoj
Izvor: LARS SCHRODER/TT NEWS AGENCY

U prosincu švedska kompanija prognozirala je da će tržište opreme za mobilne mreže nove generacije 5G do kraja 2025. rasti 11 posto godišnje dok bi tržište u cjelini trebalo stagnirati.

Upozorili su ipak na naznake posustajanja na nekoliko tržišta.

"Neki naši klijenti, poput onih u Sjevernoj Americi, prognoziraju manja kapitalna ulaganja, nakon jako brze gradnje (mreža) na početku 2022.", rekao je na susretu s ulagačima izvršni direktor Borje Ekholm.

Mnoge telekomunikacijske kompanije nagomilale su zalihe opreme na vrhuncu pandemije pa su narudžbe posustale. Tako američki Verizon ove godine planira potrošiti između 18,25 i 19,25 milijardi dolara, u usporedbi s prošlogodišnje 23 milijarde dolara.

Smanjenje troškova za 9 milijuna kruna

Zato Ericsson planira do kraja 2023. smanjiti troškove za nekih devet milijardi kruna (880 milijuna dolara) godišnje, poručili su sredinom prosinca.

Početkom prošlog tjedna kompanija je objavila da u matičnoj Švedskoj planira otpustiti oko 1.400 radnika.

Prošli petak izvijestili su radnike da će u podružnicama širom svijeta opustiti 8.500 radnika, izvijestio je Reuters, pozivajući se na obavijest uprave u koju je dobio uvid.

„Provedba (plana) o smanjenju broja zaposlenih razlikovat će se od zemlje do zemlje, ovisno o praksi. U nekoliko zemalja broj zaposlenih smanjen je već ovog tjedna", izjavio je izvršni direktor kompanije Borje Ekholm prošli petak.

Izvor je za Hinu rekao da zaposlenici zasada nisu dobili informaciju o otkazima u hrvatskoj podružnici.

„Naša je obveza eliminirati trošak kako bismo ostali konkurentni", rekao je Ekholm, dodavši da bi kompanija možda i najviše pogriješila kada bi "spavala na lovorikama".

Ericsson je tako najavio najveći val otkaza u telekomunikacijskom sektoru, nakon masovnog otpuštanja u tehnološkim divovima poput Microsofta, Mete i Alphabeta, koji su već otpustili tisuće zaposlenika zbog posustajanja gospodarstvu, podsjeća Reuters.