Tehnologija

EUROZASTUPNICI PRIHVATILI ZAKON O EUROPSKOM DIGITALNOM IDENTITETU: S javnim sektorom komunicirat ćemo putem e-novčanika

Autor Adriano Milovan

Digitalni novčanik moći će se koristiti u bilo kojoj članici Europske unije, a ne samo u Hrvatskoj ili nekoj drugoj matičnoj državi korisnika, ističe hrvatska eurozastupnica Romana Jerković (SDP/S&D)

Digitalni novčanik
Izvor: Thawatchai Chawong / Panthermedia / Profimedia

Europski parlament prihvatio je u četvrtak prijedlog hrvatske eurozastupnice Romane Jerković kojim se uspostavlja jedinstveni europski okvir za digitalni identitet.

Kako su kazali u njezinu uredu, od ukupno 556 eurozastupnika na sjednici koja je održana u Strasbourgu, za Zakon o europskom digitalnom identitetu bilo je njih 335, dok je protiv bilo 190 zastupnika, a 31 suzdržan.

Lakši pristup uslugama javnog i privatnog sektora

Jerković iz SDP-a, odnosno političke grupacije Socijalista i demokrata (S&D), glavna je izvjestiteljica za Zakon o europskom digitalnom identitetu. Njime bi se trebao olakšati pristup uslugama javnog i privatnog sektora putem europskog digitalnog novčanika.

Naime, prema novom zakonu, članice Europske unije ponudit će građanima i tvrtkama virtualne digitalne novčanike u obliku mobilne aplikacije. Korištenjem tih digitalnih novčanika, građani će se moći identificirati prilikom korištenja javnih i privatnih servisa.

Osim toga, u njih će moći pohranjivati i osobne dokumente, poput vozačke dozvole, rodnog lista, domovnice i zdravstvenog kartona.

Građani će pomoću nove aplikacije moći dijeliti osobne podatke i dokumente na siguran i jednostavan način.

Putem digitalnog novčanika zahtjevi za rodni list, promjenu adrese ili liječničku potvrdu 

"Podnošenje zahtjeva za rodni list ili liječničku potvrdu, prijava promjene adrese, otvaranje bankovnog računa te podnošenje porezne prijave, samo su neke od mogućnosti koje će pružati digitalni novčanik“, ističu u uredu hrvatske eurozastupnice.

Romana Jerković, hrvatska eurozastupnica (SDP / S&D)
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL/PIXSELL

Dodaju i kako će se moći koristiti u bilo kojoj članici Unije, a ne samo u Hrvatskoj, odnosno u matičnoj zemlji korisnika. To će građanima uvelike biti od koristi prilikom putovanja i boravka u drugim članicama EU.

Prilika za bržu digitalizaciju Hrvatske

"Bilo da se radi o internet bankarstvu, kupovini online, pristupanju uslugama javnog sektora ili prijavi na društvene mreže, danas svi koristimo svoj digitalni identitet na dnevnoj bazi, a da toga nismo ni svjesni. No, naša povećana prisutnost na internetu povlači sa sobom i brojne sigurnosne izazove - krađu identiteta i osobnih podataka, lažne SMS poruke i porast kibernetičkih napada. Naša dužnost je zaštiti građane i dati im kontrolu nad korištenjem i dijeljenjem osobnih podataka u sigurnijem online okruženju, što je posebno važno za mlade“, poručila je Jerković.

Naglasila je kako u njemu vidi veliku priliku upravo za Hrvatsku kako bi, kroz sigurniju i bržu komunikaciju s građana i tvrtki s javnom upravom, napravila veliki iskorak u digitalizaciji i unapređenju kvalitete usluga javnog sektora.

"Unatoč brojnim preprekama, uspjeli smo stvoriti sustav digitalnog identiteta koji odgovara potrebama modernog vremena. Novi sustav temelji se na jednostavnoj i sigurnoj e-aplikaciji za sve naše elektroničke interakcije u kojoj korisnici imaju punu kontrolu nad svojim podacima i svojim dokumentima. To je veliki iskorak koji će svima omogućiti da se končano integriraju i da osjete koristi digitalnog društva“, zaključila je Jerković u priopćenju.