Tehnologija

SKUPA TUŽBA: Google pristao na nagodbu da izbjegne plaćanje 5 milijardi dolara za prikupljanje korisničkih podataka

Autor Euractiv.com/Reuters

Google je pristao na nagodbu u sudskoj tužbi u Kaliforniji u kojoj se tvrtku optužuje za tajno praćenje korištenje interneta milijuna ljudi koji su mislili da surfaju internetom privatno i anonimno.

ANKARA, TURKIYE - DECEMBER 29: In this photo illustration, logo of 'Google Chrome Incognito Mode' is displayed on computer screen in Ankara, Turkiye on December 29, 2023. Yasin Baturhan Ergin / Anadolu,Image: 833054591, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers u Oaklandu u Kaliforniji u četvrtak je stavila na čekanje predviđen početak suđenja zakazanog za 5. veljače 2024. u slučaju kolektivne tužbe protiv Googlea, i to nakon što su odvjetnici Googlea i korisnika priopćili kako su uspjeli dogovoriti izvansudsku nagodbu, izvijestila je agencija Reuters.

U najavljenoj tužbi tražila se odšteta od najmanje 5 milijardi dolara. Uvjeti nagodbe nisu objavljeni, ali odvjetnici su priopćili kako su se dogovorili o obvezujućim uvjetima i naknadama, te se očekuje da će do 24. veljače 2024. podnijeti i formalno rješenje o nagodbi sudu na odobrenje.

Ni Google ni odvjetnici tužitelja nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Tužitelji su tvrdili da Googleova analitika, tzv. kolačići i aplikacije omogućavaju Googleu da prati aktivnosti korisnika čak i kada koriste Googleov preglednik Chrome na tzv. "incognito" način, ili kad u drugim preglednicima surfaju "privatno."

Rekli su u tužbi kako je Google zbog toga pribavio "nepreglednu količinu informacija" koje je Google dobio o njihovim prijateljima, hobijima, omiljenoj hrani, kupovnim navikama i "potencijalno neugodnim stvarima" koje traže na internetu.

Sutkinja Rogers je u kolovozu odbila Googleovu molbu za odbacivanjem tužbe.

U svojem mišljenju je kazala kako je "otvoreno pitanje" je li Google dao pravno obvezujuće obećanje da neće prikupljati podatke korisnika kada surfaju u "privatnom" načinu rada. Pritom je navela Googleovu politiku privatnosti i druge izjave tvrtke u kojima se jasno navode ograničenja u pogledu informacija koje se prikupljaju.

Tužba je bila podnesena 2020. godine i odnosila se na "milijune" korisnika Googlea od 1. lipnja 2016. godine naovamo, i u njoj se tražilo najmanje 5.000 dolara odštete po korisniku zbog kršenja američkih saveznih zakona o prisluškivanju i kalifornijskih zakona o privatnosti.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Google settles $5 billion consumer privacy lawsuit)