Tehnologija

DOGOVOR O EUROPSKOM DIGITALNOM IDENTITETU: Građani će dobiti e-novčanike koje će moći koristiti diljem EU, kaže Jerković

Autor Adriano Milovan

Hrvatska eurozastupnica iz redova SDP-a, odnosno S&D-a, Romana Jerković postigla je s Vijećem EU politički dogovor o europskom digitalnom identitetu, koji će građanima olakšati komunikaciju s javnim i privatnim sektorom diljem Unije

Hrvatska eurozastupnica Romana Jerković (SDP/S&D)
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska eurozastupnica iz redova SDP-a, odnosno Socijalista i demokrata (S&D), Romana Jerković, postigla je s Vijećem Europske unije politički dogovor o Zakonu o europskom digitalnom identitetu, kojim će se uvesti europska digitalna iskaznica.

Kako su priopćili iz njezina ureda, sporazum o tome postignut je u srijedu, 8. studenoga.

Građani će moći dijeliti svoje dokumente pritiskom na gumb na mobitelima

Prema novom zakonu, objašnjava se u priopćenju, države članice Europske unije ponudit će građanima i tvrtkama digitalne novčanike kojima će moći povezivati svoje nacionalne digitalne identitete s osobnim dokumentima, poput putovnica, rodnih listova i diploma. Građani će moći dokazati svoj identitet i dijeliti elektroničke dokumente iz svojih digitalnih novčanika pritiskom na gumb na svom mobilnom telefonu.

Novi europski novčanici za digitalni identitet koristi će se isključivo na dobrovoljnoj bazi, a Europljanima će omogućiti pristup internetskim uslugama sa svojom digitalnom identifikacijom, koja će biti prepoznata u cijeloj Europi, naglašava se u priopćenju. Dodaje se kako će građani u svakom trenutku, za razliku od postojećih privatnih e-novčanika koje izdaju velike strane platforme, poput Googlea i Applea, imati puni nadzor nad upravljanjem, korištenjem i dijeljenjem osobnih podataka, a u skladu s uredom o zaštiti osobnih podataka.

'Neiskorišten potencijal digitalnog identiteta' 

"Svaki dan tisuće naših građana koriste svoj identitet kako bi ostvarili svoja prava i kako bi dobili pristup potrebnim uslugama. Zbog neučinkovite javne uprave i neusklađenog zakonodavstva, pun potencijal digitalnog identiteta ostaje neiskorišten. Ovim prijedlogom postiže se veliki iskorak u poboljšanju kvalitete i dostupnosti javnih usluga i komunikacije građana s javnim sektorom, a doprinijet će izgradnji sigurnijeg digitalnog okruženja“, poručila je Jerković.

Dodala je kako će nova pravila olakšati svakodnevni život građanima jer će im pojednostaviti pristup uslugama javnog i privatnog sektora, ne samo unutar vlastite zemlje, nego i u drugim članicama EU.

"Uspjeli smo stvoriti sustav digitalnog identiteta temeljen na jednostavnoj i sigurnoj e-aplikaciji za sve naše elektroničke interakcije, u kojoj korisnici imaju punu kontrolu nad svojim podacima i svojim dokumentima. To je veliki iskorak koji će svima omogućiti da se konačno integriraju i da osjete benefite digitalnog društva“, zaključila je Jerković.