Tehnologija

DRUŠTVENE MREŽE: Španjolsko predsjedništvo EU upozorava na opasnost od online radikalizacije maloljetnika

Autor Euractiv/Julia Tar

Maloljetnici su posebno izloženi "manipulacijama terorističkih organizacija" na internetu i potrebne su dodatne mjere kako bi se brzo reagiralo na ovu rastuću prijetnju, navodi se u dokumentu španjolskog predsjedništva Vijeća EU

Izvor: Pixabay

Dokument, sastavljen 10. listopada, kojeg je Euractiv dobio na uvid, analizira trenutačno stanje i korake koje treba poduzeti vezano za radikalizaciju maloljetnika na internetu.

Španjolsko predsjedništvo poslalo ga je Odboru stalnih predstavnika (COREPER) i članicama Vijeća.

Strah od terorizma

Budući da su i maloljetnici i terorističke skupine sve više prisutni na internetu, veća je vjerojatnost da će teroristi "oblikovati svoje komunikacijske strategije kako bi privukle mlađu publiku", ističe se u izvješću Europola o situaciji i trendovima u terorizmu za 2022. godinu.

Španjolsko predsjedništvo navodi da je potrebno imati "točno i ažurno razumijevanje prijetnje" i "usvojiti odgovarajuće strategije i alate za brzo i učinkovito reagiranje na tu prijetnju".

Problemi sa socijalizacijom vode u radikalizaciju

Prema tom dokumentu, iako se učestalost terorističkih napada u EU smanjila u posljednjih nekoliko godina, uključenost maloljetnika između 13 i 17 godina starosti u ekstremističke pokrete nije u padu.

Primjerice, u lipnju 2022. godine, jedan 16-godišnjak je u Španjolskoj uhićen "zbog povezanosti s terorističkim aktivnostima" zbog toga što je preko interneta pristupao video snimkama i priručnicima za obuku, s ciljem da se priključi terorističkoj skupini u ratnoj zoni.

U dokumentu se naglašava kako "ne postoji standardni profil radikaliziranog maloljetnika". Ipak, brojke pokazuju da je puno vjerojatnije da će se radikalizirati mladići (u 70 posto slučajeva), s tim da polovica njih nije prethodno imala nikakve sukobe sa zakonom. Kod svih slučajeva uočeni su problemi sa socijalizacijom i drugi psihološki problemi.

'Granični sadržaj' i društveni mediji

U dokumentu se navodi da "granični sadržaj" može prikriti radikalnu ideologiju terorista "ublaženim jezikom i humorom" ili čak memeovima, što povećava šanse za radikalizaciju, kao što se vidi iz istraživanja Europskom internetskog foruma (EIF).

Takve pojave su posebno opasne jer ne prelaze prag za "nadzor vlada ili internetskih kompanija", što znači da se radi o sadržaju koji je zakonit, ali i dalje štetan.

Teroristički sadržaji šire se i na društvenim mrežama koje upotrebljavaju maloljetnici, kao što je TikTok ili čak internetske platforme za online igre, pri čemu se navodi da su igre najbrže rastuća globalna industrija "s više od 900 milijuna igrača", među kojima mogu biti i vrlo mala djeca.

Iako društvene mreže ulažu napore u moderiranje sadržaja, to može biti vrlo velik izazov jer akteri pokušavaju zaobići moderaciju, a katkad se služe i manjim internetskim stranicama ili alternativnim internetskim platformama koje nemaju istu razinu moderiranja sadržaja.

Za metaverse kaže se da bi mogao biti još jedan velik izazov jer se očekuje da će u njemu u budućnosti obitavati mladi, ako ikad isti uopće zaživi.

Osim toga, za širenje "graničnog sadržaja" koriste se i enkriptirane aplikacije za razmjenu poruka, što može dovesti i do ekstremističkog sadržaja, stoji u dokumentu.

Preventivne mjere

Španjolsko predsjedništvo pohvalilo je "znatne napore i napredak" Komisije i država članica u rješavanju tog pitanja, "koje su znatno ojačale odgovor Europske unije na tu prijetnju".

Pohvalili su ulogu Mreže za širenje svijesti o radikalizaciji (Radicalization Awareness Network), koja se fokusira na obrazovanje i prevenciju, i Europskog internetskog foruma (EIF), koji je također usredotočen na prevenciju i u kojem sudjeluju vlade EU i dionici iz internetske industrije.

U dokumentu se također spominje i Uredba o digitalnim uslugama (DSA) kao koristan alat za prevenciju.

Sljedeći koraci

Španjolsko predsjedništvo smatra da će biti potrebno donošenje relevantnih nacionalnih politika, kao i povećanje "znanja o digitalnoj prevenciji" svih uključenih, i to "iz sigurnosne i socijalne perspektive".

Razvijanje kritičkog mišljenja i digitalna pismenost među mladima također bi morali biti dio rješenja, a maloljetnike bi trebalo smatrati skupinom koja može i sama doprinijeti prevenciji, a ne samo da bude cilj takvih kampanja.

"Bilo bi uputno postići konsenzus unutar Europske unije o razgraničenju sadržaja koji se smatra legalnim, ali koji je štetan", navodi se u dokumentu. To bi mogao provesti EIF "u kontekstu Uredbe o digitalnim uslugama" kako bi se ojačale smjernice za industriju i podržala prevencija.

Potrebna koordinacija na razini EU

Kako bi se izbjeglo preklapanje ovlasti i zaduženja, potrebna je i bolja koordinacija na razini EU.

Europska komisija planira sljedeće godine pokrenuti Centar znanja EU (EU Knowledge Hub) za sprečavanje radikalizacije, a španjolsko predsjedništvo je uvjereno da će se time ojačati "suradnja između kreatora politika, istraživača i prakse uključenih u sprečavanje internetske radikalizacije maloljetnika, te promicati i pospješiti osposobljavanje država članica u tom području".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Spanish EU Presidency warns about online radicalisation of minors by terrorists)