Tehnologija

X POD POVEĆALOM EUROPSKE UNIJE: Povjerenik Breton pozvao Muska na aktivnije suzbijanje dezinformacija

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton poručio je u otvorenom pismu Elonu Musku u utorak da mora suzbiti širenje dezinformacija na njegovoj društvenoj mreži X u danima nakon napada palestinske skupine Hamas na Izrael

epa10881995 European Commissioner for Internal Market Thierry Breton looks on at the start of the EU Competitiveness Council (Internal market and industry) in Brussels, Belgium, 25 September 2023. Ministers aim to reach a general approach on Euro 7 regulation, which establishes standards on emissions or battery durability for motor vehicles, engines and components. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Breton je u utorak rekao kako postoje naznake da se X, nekoć poznat kao Twitter, koristi za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u Europskoj uniji.

"Stoga vas pozivam da hitno osigurate učinkovitost svojih sustava i izvijestite moj tim o poduzetim kriznim mjerama", kazao je Breton u otvorenom pismu upućenom Musku.

Traži 'brz, točan i potpun odgovor' u 24 sata 

EU je prije manje od dva mjeseca usvojila Zakon o digitalnim uslugama (DSA) koji regulira sadržaj na internetu, a za prijestupnike propisuje novčane kazne koja mogu iznositi do šest posto globalnih prihoda.

Breton, u čiji resor spada provedba DSA, napisao je Musku kako ga poziva da osigura "brz, točan i potpun odgovor" na zahtjev da kontaktira Europol, policijsku agenciju EU, i sve "relevantne službe za provedbu zakona" u naredna 24 sata.

'Imamo naznake da se X koristi za širenje dezinformacija u EU'

"Nakon terorističkih napada koje je Hamas izvršio protiv Izraela, imamo naznake kako se vaša platforma koristi za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u EU", napisao je Breton.

"Javni mediji i organizacije civilnog društva uvelike prijavljuju slučajeve lažnih i manipuliranih slika i činjenica koje kruže na vašoj platformi unutar EU kao, primjerice, prenamijenjene objave starih slika nepovezanih sukoba ili video snimki vojnih akcija koje su zapravo uzete iz videoigara. Čini se kako se radi o očito lažnim ili obmanjujućim informacijama".

"Želim vas podsjetiti kako Zakon o digitalnim uslugama postavlja vrlo precizne obveze za moderiranja sadržaja", rekao je Breton, dodavši kako promjene u politici moderiranja sadržaja na platformi X dovode u pitanje njenu usklađenost s novim europskim pravilima.

Musk je za razliku od drugih globalnih platformi odustao od provođenja dobrovoljnog kodeksa kojeg je EU naložio ove godine, kojemu je svrha bila omogućiti društvenim mrežama usklađivanje s novim propisima. Tvrtke poput Facebooka, Googlea i TikToka pristale su na tu preporuku i uklanjaju dezinformacije prema novim pravilima.

Breton prijeti sankcijama

Breton je ostale kritike upućene Musku i njegovoj platformi sažeo u dvije glavne točke.

"Prvo, morate biti vrlo transparentni i jasno definirati kakav je sadržaj dopušten prema vašim uvjetima upotrebe te dosljedno i marljivo provoditi vlastita pravila. To je osobito važno kada je riječ o nasilnom i terorističkom sadržaju koji se dijeli na vašoj platformi. Zbog vaših najnovijih promjena u pravilima o javnom interesu koje su uvedene preko noći mnogi europski korisnici se osjećaju nesigurno".

"Drugo, kada dobijete obavijest o nezakonitom sadržaju u EU, morate pravovremeno, pažljivo i objektivno poduzeti radnje i ukloniti relevantan sadržaj kada je to opravdano. Imamo iz kvalificiranih izvora dojave o potencijalno ilegalnom sadržaju koji se širi na vašoj platformi, unatoč upozorenjima relevantnih službi".

Prema novim pravilima, kompanije koje vode društvene mreže moraju odgovoriti na pritužbe vezane za ilegalni sadržaj u roku 24 sata. Dopušteno im je da osporavaju pritužbe korisnika, ali postoji i žalbeni postupak za korisnike.

Bretonovo pismo objavljeno i na X-u

Bretonovo pismo - objavljeno na X-u - odražava bojazan da platforma ne reagira na pritužbe u zadanom roku. Stoga je tražio od Muska da "hitno osigura učinkovitost sustava" i odmah izvijesti EU o kriznim mjerama koje je poduzeo.

EU je ranije objasnila da se kompanije koje ne žele sudjelovati u dobrovoljnom kodeksu za moderiranje sadržaja neće moći pozivati na "olakotne okolnosti" ako njihovo ponašanje dovede do sankcija koje im odredi Komisija.

"Vaš odgovor uključit ćemo u procjenu koliko se pridržavate pravila DSA. Podsjećam vas da se nakon pokretanja potencijalne istrage i utvrđivanja neusklađenosti mogu izreći i penali".

Odgovor Muska

Musk je odgovorio Bretonu porukom: "Molim da navedete konkretne prekršaje na koje aludirate na platformi X, tako da ih javnost može vidjeti" i dodao da je "naš pristup da sve bude open source i transparentno i znam da taj pristup podržava i EU".

X se našao pod povećalom u posljednjih nekoliko dana nakon brojnih kritika oko lažnih vijesti i objava, kao i objava samog Muska koji je svojim sljedbenicima za praćenje zbivanja na terenu preporučio naloge koji su objavljivali antisemitske komentare i lažne vijesti.