Tehnologija

NOVI NAPAD CYBER LOPOVA: Nizozemski nogometni savez platio otkupninu za ukradene osobne podatke igrača

Autor Euractiv/Benedikt Stöckl

Nizozemski nogometni savez KNVB isplatio je neobjavljeni iznos ruskim cyber kriminalcima koji su u travnju ukrali osobne podatke igrača koji igraju za nacionalnu nogometnu reprezentaciju, priopćili su utorak iz KNVB-a

epa09270188 Dutch players Nathan Ake (L) and Patrick van Aanholt (R) during a press event of the Dutch national soccer team on the KNVB Campus in Zeist, The Netherlands, 14 June 2021. The Netherlands will face Austria on 17 June 2021 in group C of EURO2020. EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
Izvor: MAURICE VAN STEEN/ANP

Hakerska skupina Lockbit izvršila je u travnju napad kojim su iz sustava nogometnog saveza izvukli osobne podatke igrača, uključujući i podatke o njihovim putovnicama, informacije o plaći i zdravstvene kartone. Skupina je zaprijetila objavljivanjem informacija ako im se ne isplati otkupnina.

"Potencijalno pribavljeni dokumenti sadrže osobne podatke čija bi javna distribucija mogla utjecati na privatnost tih osoba", navodi se u priopćenju KNVB-a, dodajući da "sprečavanje takvog širenja podataka u javnosti ipak u konačnici nadjačava načelo da ne pristajemo na iznude".

Tražili preko milijun eura

Iz KNVB-a dodaju da su već obavijestili sve osobe pogođene curenjem osjetljivih informacija i dostavili im upute o daljnjem postupanju. Iako točan iznos koji je KNVB platio nije objavljen, nizozmski mediji izvještavaju da su hakeri tražili više od milijun eura.

Skupina Lockbit, za koju se vjeruje da je povezana s Rusijom, prošle godine je prijetila objavljivanjem povjerljivih dokumenata ukradenih francuskom ministarstvu pravosuđa i tražila otkupninu. Kasnije se ispostavilo kako je skupina blefirala i da nisu imali pristup povjerljivim podacima.

Ranjivost na hakerske napade

Razne nizozemske organizacije i infrastruktura nedavno su pokazali veliku ranjivost na hakerske napade, budući da je nekoliko ključnih luka u zemlji pretrpjelo denial-of-service (DDoS) napade u lipnju, zbog čega su nekoliko sati njihove internetske stranice bile neupotrebljive. I te napade su izveli hakeri povezani s Rusijom.

"Nizozemska je konstantno pod pritiskom hakerskih napadača iz inozemstva, od kojih su mnogi iz Kine, Rusije i Irana, a neki su kriminalci", izjavio je Erik Akerboom, direktor nizozemske obavještajne i sigurnosne agencije AIVD, dodavši kako je zabrinut zbog nerazvijenih sposobnosti nizozemskih organizacija da pruže otpor takvim napadima.

Plaćanje otkupnine dovelo je i do poziva na djelovanje na razini EU kako bi se spriječila daljnja šteta koju nanose cyber kriminalci.

"Hakiranje KNVB-a, gdje je isplaćena velika otkupnina, dodatno pokazuje potrebu da vlade aktivno sprečavaju cyber kriminal. Europsko zakonodavstvo o informatičkoj sigurnosti upravo to i zahtijeva od država članica", izjavio je Bart Groothuis (VVD/Renew), zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za cyber kriminal, na društvenim mrežama.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch football association pays ransom to Russian cybercriminals)