Tehnologija

REKORDNA AKVIZICIJA: Europska komisija odobrila Microsoftovu kupnju Activisiona vrijednu 69 milijardi dolara

Autor Euractiv/Molly Killeen

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak Microsoftovu rekordnu akviziciju izdavača video igara Activision Blizzard, manje od mjesec dana nakon što su britanske vlasti blokirale tu kupovinu vrijednu 69 milijardi dolara

epa10355845 A Microsoft store is seen in New York, New York, USA, 08 December 2022. The US Federal Trade Commission announced plans on Thursday to file a lawsuit to block Microsoft's planned 69 billion dollar acquisition of the video game company Activision, a move by the US government reportedly motivated by concerns over continued consolidation in the tech industry. EPA-EFE/JUSTIN LANE
Izvor: JUSTIN LANE/EPA

Do odluke je došlo nakon duge istrage u kojoj su se regulatori bavili pitanjem bi li spajanje Microsofta i Activisiona moglo ugroziti tržište video igara, posebno vezano za Activisionov najveći brend igara Call of Duty.

Microsoft je poduzeo neke korake kako bi umirio zabrinutost Bruxellesa vezano za akviziciju, a Europska komisija je u ponedjeljak, 15. svibnja izjavila da su obveze koje je tvrtka preuzela u potpunosti riješile probleme koje su regulatori na početku uočili.

Važan korak

Spajanje Activisiona i Microsofta vrijedno 69 milijardi dolara bit će dosad najveća kupovina Microsofta u povijesti, koja bi ga trebala pretvoriti u jednu od najvećih gaming kompanija na svijetu.

Međutim, regulatori s druge strane kanala La Manche imali su drugačije mišljenje. Britansko tijelo za nadzor tržišnog natjecanja (Competition and Markets Authority, CMA) odbilo je Microsoftove prijedloge i odlučilo blokirati preuzimanje u travnju.

Povjerenica za tržišno natjecanje Europske komisije Margrethe Vestager izjavila je da europsko odobrenje "predstavlja važan korak... jer se njime popularne igre tvrtke Activision donose na mnogo više uređaja i čine dostupnima većem broju korisnika nego prije, zahvaljujući cloud streamingu".

"Obveze koje je preuzeo Microsoft omogućit će po prvi put streaming tih igara na bilo kojem cloud servisu, čime će se poboljšati konkurentnost i mogućnosti rasta cijelog tržišta", rekla je Vestager.

Europsko 'da'

Komisija je pokrenula dubinsku istragu o kupnji u studenom prošle godine, nakon što je prvotna procjena pokazala da bi spajanje Microsofta i Activisiona moglo biti prijetnja tržišnoj konkurenciji i u području distribucije igara putem usluga cloud streaminga i području kompjuterskih operativnih sustava.

Konkretno, europski regulatori izrazili su zabrinutost da bi Microsoft mogao igre koje izdaje Activision isključivo vezati za svoju vlastitu uslugu streaminga, što to bi narušilo konkurentnost u tom području i ojačalo poziciju Windowsa u odnosu na sve druge operativne sustave.

Microsoft je onda potpisao desetogodišnje sporazume s drugim gaming tvrtkama poput Nintenda i Nvidije kako bi se time garantiralo da će one i dalje imati pristup naslovima poput Call of Duty i nakon spajanja s Activisionom.

Microsoft je također kao odgovor na istragu Europske komisije ponudio desetogodišnje obećanje da se korisnicima u Europskom gospodarskom prostoru (EEA) nude besplatne licence, kao i cloud gaming servisima koje nude Activisionove igre korisnicima u EEA, koji okuplja sve članice Europske unije kao i tri države Europskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) Island, Lihtenštajn i Norvešku. 

'Značajno poboljšanje u odnosu na trenutno stanje'

Komisija je utvrdila da ovi ustupci predstavljaju "značajno poboljšanje" u odnosu na trenutno stanje u području cloud gaminga i zaključila da sporazum više ne predstavlja prijetnju tržišnom natjecanju, čime se omogućilo odobrenje izdano u ponedjeljak.

Predsjednik uprave Activisiona Bobby Kotick rekao je da njegova tvrtka namjerava "značajno povećati ulaganja i radnu snagu diljem EU, a radujemo se i prednostima koje naša transakcija donosi igračima u Europi i širom svijeta".

"Europa je imala ključnu ulogu u razvoju gaming industrije, posebno u segmentu mobilnih igara i očekujemo da će europski programeri i dalje biti motor rasta i inovacija," dodao je.

Predsjednik Microsofta Brad Smith rekao je da je za dobivanje europskog odobrenja bilo potrebno "da Microsoft automatski licencira popularne igre izdavača Activision Blizzarda drugim cloud gaming servisima. To pravilo će se primjenjivati globalno i omogućit će milijunima korisnika širom svijeta da igraju ove igre na bilo kojem uređaju."

Britansko 'ne'

No, britanska agencija za tržišno natjecanje CMA u travnju je objavila svoju odluku u kojoj je zauzela potpuno suprotan stav.

U preliminarnom izvješću objavljenom početkom godine CMA je upozorila da bi planirana akvizicija mogla naštetiti pravilima natjecanja na nekoliko tržišta, uključujući i onima za gaming hardver i softver te zaključila da bi Microsoftu bilo u vlastitom komercijalnom interesu da proizvodi tvrtke Activision budu ekskluzivno dostupni na njihovom cloud servisu.

Za predložena rješenja koja je Microsoft ponudio kao odgovor na mišljenje CMA ocijenjeno je da imaju "značajne nedostatke" i agencija je na kraju odbila dati suglasnost, što je zatim Microsoft opisao kao "nepravdu prema građanima Velike Britanije".

I Microsoft i Activision su najavili žalbu na odluku CMA. Početkom svibnja CMA je izdala i privremenu zabranu transakcije, što pravno sprečava Microsoft i Activision da stječu suvlasničke udjele u tim tvrtkama ili u njihovim podružnicama bez prethodnog pristanka regulatora.

U odgovoru na odobrenje koje je izdao Bruxellesa, iz CMA su rekli da ipak i dalje stoje iza svoje odluke.

"Prijedlog Microsofta, kojeg je u ponedjeljak prihvatila Europska komisija, omogućava Microsoftu da postavlja uvjete trgovanja na ovom tržištu u narednih 10 godina", priopćili su u ponedjeljak.

"Time bi se današnje slobodno, otvoreno i konkurentno tržište zamijenilo utakmicom koja bi konstantno bila podložna regulativi pod kojom se prodaju igre Microsofta, platformama na kojima ih prodaje i uvjetima prodaje", dodaju iz CMA, uz napomenu da je to jedan od razloga zbog kojeg je nezavisna skupina stručnjaka unutar CMA odbila Microsoftove prijedloge i spriječilo tu akviziciju.

Američko 'možda'

Microsoftova kupnja Activisiona također je privukla pažnju regulatora i u Americi, gdje je savezna agencija za trgovinu FTC već napravila prve korake u smjeru blokiranja akvizicije - u prosincu su objavili pritužbu u kojoj upiru prstom na Microsoftovu "povijest kupovina vrijednog gaming sadržaja, koje onda koriste kako bi suzbili konkurenciju od strane rivalskih konzola".

Novo ročište na kojem će se raspravljati o spajanju Microsofta i Activisiona zakazano je za 2. kolovoza.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU approves Microsoft-Activision merger, at odds with UK, US regulators)