Tehnologija

U HRVATSKOJ CHATGPT DOSTUPAN SVIMA: Zaštita osobnih podataka jedna je od ključnih stvari u digitalnoj transformaciji

Autor Goran Ivanović

Hrvatska nije pošla stopama Italije, koja je privremeno zabranila najbrže rastući internetski servis ChatGPT zbog zaštite podataka građana

ChatGPT, umjetna inteligencija
Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Talijanska agencija za za zaštitu osobnih podataka krajem ožujka zabranila je popularni besplatni program temeljen na umjetnoj inteligenciji ChatGPT i pokrenula istragu protiv američke tvrtke OpenAI povezane s Microsoftom zbog potencijalnog kršenja europskih pravila o zaštiti podataka.

U Hrvatskoj za sada nema sličnog poteza regulatora, potvrdili su za Euractiv u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Usredotočeni na zaštitu osobnih podataka građana 

“U ovom trenutku ChatGPT (Generative Pre-Trained Transformer) je slobodno dostupan svima i nemamo informaciju da je netko u Hrvatskoj zabranio korištenje ove internetske platforme“, odgovorili su na upit Euractiva o mogućem sličnom potezu kakav su povukle talijanske vlasti.

A na pitanje Euractiva kako gledaju na ravnotežu između inovacija i potrebe za zaštitom podataka u kontekstu regulacije umjetne inteligencije, u Uredu kažu da je “zaštita osobnih podataka jedna je od ključnih stvari u digitalnoj transformaciji“.

“Svakako smo usredotočeni na zaštitu osobnih podataka naših sugrađana. U svijetu inovacija koje podržavamo i potičemo nužno je voditi računa o širem kontekstu i zaštiti osobnih podataka građana“, dodali su.

Napominju da je Hrvatska jedna od država Europske unije koja svoje podatke čuva u Hrvatskoj i na teritoriju EU-a te da se svi hrvatski napori u smjeru digitalne transformacije uzimaju u obzir taj širi kontekst.

“Umjetna inteligencija još uvijek je u fazi razvoja i za očekivati je da će u bližoj budućnosti biti sve razvijenija i naprednija i korisnija za sve građane, ali može prouzročiti i neželjene efekte kojih moramo biti svjesni i regulirati ih stavljajući čovjeka u fokus“, zaključili su Uredu.

I neke druge članice EU-a prate moguće neželjene posljedice ChatGPT-a

U Italiji kane blokirati ChatGPT za talijanske korisnike sve dok OpenAI ne ispoštuje europska pravila za procesuiranje osobnih podataka talijanskih korisnika. Talijanska agencija također je pokrenula i istragu tvrtke OpenAI.

Još neke države članice EU-a, poput Finske, su potvrdile da razmatraju moguće probleme i prate ChatGPT.

OpenAI je u Italiji dobio rok da do 20. travnja obavijesti nadležne o korektivnim mjerama koje su poduzeli kao odgovor na zabranu. U suprotnom im prijeti globa od 20 milijuna eura ili četiri posto globalnog godišnjeg prihoda kompanije.

ChatGPT je ubrzo nakon pokretanja u studenom prošle godine postao globalno poznat zbog svoje sposobnosti da na tekstualne upite korisnika generira tekstualne odgovore koji izgledaju kao da ih je pisao čovjek. Senzacionalni novi “chatbot“ postao je najbrže rastući internetski servis u povijesti te u samo dva mjeseca dosegao 100 milijuna korisnika.