Tehnologija

TIKTOK U NOVIM PROBLEMIMA: Britanski regulator 'odrezao' globu od 12,7 milijuna funti kineskoj aplikaciji

Autor Euractiv/Molly Killeen

Britanska agencija za zaštitu podataka u utorak je odredila da kineska aplikacija TikTok mora platiti kaznu od 12,7 milijuna funti zbog kršenja propisa o korisničkim podacima, uključujući i onima djece mlađe od 13 godina

Izvor: Pixabay

Britansko povjerenstvo za informiranje (ICO) objavilo je u utorak da je okončalo istragu o potencijalnim kršenjima tamošnjih propisa o postupanju s korisničkim podacima.

U istrazi je utvrđen niz prijestupa koje je počinila ta platforma za video snimke, uključujući i neke koji se odnose na obradu podataka djece mlađe od 13 godina. No, budući da su istražitelji odustali od jedne od točaka navedenih prilikom otvaranja istrage, propisana kazna je na kraju smanjena s 27 milijuna funti na nešto manje od 13 milijuna funti (14,5 milijuna eura).

Istraga pokazala da je TikTok kršio britanske propise o zaštiti osobnih podataka

"Imamo zakone kojima je svrha osigurati da su naša djeca sigurna u digitalnom svijetu jednako kao i u fizičkom. TikTok nije poštivao te zakone... TikTok je trebao biti pametniji. TikTok je trebao to raditi bolje. Naša kazna od 12,7 milijuna funti odražava ozbiljan efekt kojeg su njihovi propusti mogli imati," rekao je britanski povjerenik za informiranje John Edwards.

Istraga je pokazala da je TikTok, u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, u više navrata prekršio britansku verziju europskog propisa o zaštiti podataka GDPR, u razdoblju između svibnja 2018. i srpnja 2020.

Zaštita djece

Unatoč politici tvrtke koja zabranjuje djeci mlađoj od 13 godina da naprave korisnički profil na toj platformi, ICO procjenjuje da je 2020. čak 1,4 milijuna britanske djece te starosne dobi koristilo TikTok.

Po britanskim zakonima, organizacije koje prikupljaju korisničke podatke na online platformama i koje svoje usluge nude djeci ispod 13 godina moraju za to dobiti pristanak roditelja ili staratelja. TikTok to nije napravio, iako je morao biti svjestan da djeca koriste njihovu platformu.

Regulatori stoga kažu da je TikTok "zakazao u izvršavanju prikladnih provjera radi identifikacije i uklanjanja djece sa svoje platforme." U istrazi je također utvrđeno da se o ovom problemu razgovaralo interno unutar kompanije i da je vodstvo tvrtke bilo obaviješteno o takvim zbivanjima.

Obaviještene odluke

ICO je također optužio TikTok da ne pruža adekvatne, lako razumljive informacije vlastitim korisnicima o tome kako se njihovi podaci prikupljaju, spremaju, i upotrebljavaju. Bez toga, korisnici - a osobito djeca - nisu u stanju donositi obaviještene odluke o korištenju TikToka.

Utvrđeni su propusti i u postupanju s korisničkim podacima britanskih korisnika, koji nisu procesuirani "zakonito, pošteno i transparentno."

Prilikom pokretanja istrage, ICO je također uključio i sumnju da TikTok nezakonito obrađuje posebno osjetljive vrste podataka poput rase, seksualne orijentacije ili vjerske pripadnosti svojih korisnika. No to je kasnije odbačeno, a predložena kazna od 27 milijuna funti je prepolovljena.

Iz TikToka odbacuju sve optužbe

Zbog utvrđenih propusta "procjenjuje se da je milijun djece mlađe od 13 godina neprikladno dobilo pristup platformi, a TikTok je prikupio i koristio njihove podatke... To znači da su njihovi podaci korišteni za praćenje i profiliranje njihovih aktivnosti, i stoga im je prikazivan potencijalno štetan ili neprikladan sadržaj već u sljedećem videu," kaže Edwards.

Iz TikToka odbacuju optužbe.

"TikTok je platforma za korisnike starije od 13 godina... Mnogo ulažemo u napore da djecu mlađu od 13 godina držimo podalje od TikToka, a naši tim za sigurnost koji zapošljava 40.000 radnika neprestano radi na tome da platforma bude sigurna za članover naše zajednice," rekli su u priopćenju.

"Iako se ne slažemo s odlukom, koja se bavi razdobljem od svibnja 2018. do srpnja 2020.drago nam je da je danas najavljena kazna smanjena na manje od polovice iznosa predloženog prošle godine. Nastavit ćemo razmatrati odluku i razmišljamo o budućim koracima."

Kazna britanskog regulatora stiže u vrijeme kad se TikTok nalazi pod povećalom, i uslijed niza zabrana aplikacije koju su uvele vlade i institucije u Europskoj uniji i SAD-u.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: UK privacy regulator fines TikTok £12.7m for children’s data violations)