Tehnologija

NOVA ZABRANA: TikTok više nije poželjan ni na službenim uređajima londonske gradske uprave

Autor Euractiv/Sofia Stuart Leeson

Gradska uprava Londona pridružila se sve duljem popisu institucija koje zabranjuju popularnu kinesku video aplikaciju TikTok, nakon što je britanska vlada zabranila ministrima da je instaliraju na službene mobitele.

epa08678605 (FILE) - A close-up shows the video-sharing application 'TikTok' on a smart phone in Berlin, Germany, 07 July 2020 (reissued 18 September 2020). The US Commerce Department on 18 September 2020 announced that downloads of ByteDance's video sharing app TikTok and multi-purpose messaging and payment platform WeChat will be blocked in the US starting 20 September 2020. EPA-EFE/HAYOUNG JEON
Izvor: HAYOUNG JEON/EPA

Gradske vlasti Londona objasnile su da je zabrana uvedena jer smatraju da je informacijska sigurnost "iznimno ozbiljna," kako javlja Guardian.

Britanska vlada već je zabranila korištenje kineske aplikacije TikTok na svim službenim uređajima prije nekoliko tjedana. Oba doma britanskog parlamenta također su zabranili TikTok zbog sigurnosnih razloga.

Tijela EU već zabranila TikTok

Nedavno su i Europska komisija i Europski parlament tražili od osoblja da izbrišu TikTok sa svih službenih i privatnih uređaja koji koriste službeni softver. A o tome se govori i u nizu članica EU poput Češke, Danske i Slovačke.

Škotska vlada također je zabranila aplikaciju na službenim mobitelima, navodeći "zabrinutost zbog potencijalnog rizika od praćenja i naruđavanja privatnosti putem određenih aplikacija za društvene mreže."

Bolja zaštita europskih korisničkih podataka

U odgovoru na londonsku zabranu, iz TikToka su rekli da su "spremni na sastanak s gradonačelnikom kako bi se razjasnila zabrinutost, koju treba ocjenjivati na temelju činjenica i na jednak način kao i kod naših konkurenata."

"Počeli smo s uvođenjem sveobuhvatnog plana za bolju zaštitu europskih korisničkih podataka, što znači i da se podaci britanskih korisnika pohranjuju u europskim podatkovnim centrima, kao i strože kontrole pristupa, uključujući i neovisan nadzor našeg sistema."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: London City Hall bans staff from using TikTok on work devices)