Tehnologija

PRORADILA UNAPRIJEĐENA SCHENGENSKA BAZA PODATAKA: Poboljšava se sigurnost na vanjskim granicama Unije

Autor Adriano Milovan

Unaprijeđeni Schengenski informacijski sustav omogućit će preventivna upozorenja i suzbiti ilegalne migracije, ali sadrži i brojne druge podatke

Granični prijelaz Bregana nakon ulaska Hrvatske u Schengen
Izvor: Luka Stanzl / Xinhua News / Profimedia

S radom je u utorak započeo unaprijeđeni Schengenski informacijski sustav (SIS), priopćili su iz Europske komisije. 

Riječ je o sustavu za razmjenu informacija vezanih za sigurnost i upravljanje granicama, kojeg koristi i Hrvatska.

Hrvatska je, podsjetimo, 1. siječnja postala 27. članica Schengenskog prostora. U sastavu tog prostora slobodnog kretanja ljudi nalaze se 23 članice Europske unije, kao i četiri članice EFTA-e (Švicarska, Lihtenštajn, Norveška i Island). 

Unaprijeđeni SIS sadrži informacije o traženim i nestalim osobama, državljanima trećih zemalja koji nemaju zakonsko pravo boravka u Uniji i o izgubljenim ili ukradenim predmetima, poput automobila, plovila, oružja i osobnih isprava, pojašnjavaju u Europskoj komisiji.

"Unaprijeđeni SIS poboljšava se kako bi uključivao nove kategorije upozorenja, biometrijske podatke kao što su otisci dlanova, otisci prstiju i evidencije o DNK za nestale osobe te dodatne alate za borbu protiv kriminala i terorizma. Poboljšanja su važna jer omogućuju preventivna upozorenja kako bi se zaštitile ranjive osobe i odvratile nezakonite migracije. Cilj je tih poboljšanja pružiti potpunije i pouzdanije informacije za poboljšanje sigurnosti i upravljanja granicama", ističu u Europskoj komisiji.