Poljoprivreda

NOVI AKCIJSKI PLAN ZA OČUVANJE MORSKIH SUSTAVA: Članice EU imaju rok do ožujka 2024. za izradu nacionalnih planova

Autor Adriano Milovan

Iz ekološke udruge Biom ističu kako novi Akcijski plan EU ne smije ostati mrtvo slovo na papiru, poput prethodnih

Ribarstvo na Jadranu
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL/PIXSELL

Europska komisija je objavila dugo očekivani Akcijski plan za rješavanje problema utjecaja ribarstva na morske sustave, priopćila je u utorak ekološka udruga Biom. 

Akcijski plan je trebao biti objavljen 2021. godine, ali je, ističu u Biomu, njegova objava odgođena zbog pritiska ribolovnog lobija. 

Prilika za preobrazbu europskog ribarstva

U toj udruzi za očuvanje prirode ističu kako Akcijski plan predstavlja priliku za preobrazbu europskog ribarstva, kako bi se osigurala održiva budućnost za prirodu i ljude. 

"Države članice imaju rok do ožujka 2024. godine za izradu nacionalnih planova za provedbu Akcijskog plana EU. Kako ovo ne bi postao još jedan plan koji će završiti u ladici, od država članica tražimo da se obvežu na brzu i učinkovitu provedbu, a od Europske komisije da objavi javnu, znanstveno utemeljenu procjenu nacionalnih planova te od država članica zahtijeva da riješe sve utvrđene slabosti i da pomno prate i pravovremeno provode nacionalne planove", poručuju iz Bioma. 

Traže odlučne mjere protiv članica koje krše propise o zaštiti okoliša 

Pritom podsjećaju da sličan Akcijski plan iz 2012. godine nije dao rezultata.

"Nema razloga da Komisija i dalje odlaže poduzimanje pravnih mjera protiv država članica koje već krše zakon i odmah ne iskoristi sve ovlasti koje su joj na raspolaganju za provedbu postojećeg zakonodavstva o zaštiti okoliša. To je ključno za ispunjavanje međunarodnih obveza u vezi s bioraznolikošću i klimom", zaključuje se u priopćenju Bioma.