Poljoprivreda

NUTRISCORE SE VRAĆA: Belgijsko predsjedništvo vraća na dnevni red rasprave oko etiketa za označavanje hrane

Autor Euractiv/Angelo di Mambro

Belgijsko predsjedništvo Vijeća EU najavilo znanstveni simpozij o kontroverznim oznakama za prehrambene poizvode, što će ponovno pokrenuti gorljive debate između država članica koje ga koriste i koje su žestoko protiv takvog sustava.

A picture taken on February 28, 2023 shows nutri-score scales on the packaging of products sold at a supermarket in Nantes, western France.,Image: 759255665, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LOIC VENANCE / AFP / Profimedia
Izvor: LOIC VENANCE / AFP / Profimedia

Skup je najavljen kao prilika za "razmjenu iskustva s različitim perspektivama o dobrovoljnom sustavu oznaka na pakiranjima" koji je već uveden u nekim zemljama EU, navodi se u programu predsjedništva. Zakazan za 25. travnja, skup će biti organiziran "na stručnoj razini," Euractiv doznaje iz izvora bliskih predsjedništvu.

Pokrenut 2017. u Francuskoj, sistem nazvan Nutriscore bojom označava nutritivnu vrijednost hrane u porciji standardne veličine, slično naljepnicama kakve se koriste za označavanje ekološke prihvatljivosti kućanskih aparata poput frižidera ili strojeva za pranje rublja.

Na toj skali raspon se kreće od zelene oznake sa slovom A za "najzdraviju" hranu, pa sve do crvene oznake E. Krajem 2023. primjenjuje se i novi algoritam za izračun nutritivne vrijednosti sa strožim parametrima za mlijeko i žitarice.

U akcijskom planu koji je išao uz strategiju EU za prehrambenu politiku Od polja do stola ("Farm to Fork") Europska komisija najavila je uvođenje obaveznog označavanja hrane na razini cijele EU do kraja 2022. godine. Prema studiji Komisije iz 2020., oznake koje boje u kombinaciji sa slovom, kao što je Nutriscore, najbolja su opcija za takav europski model.

Međutim, kao i druge inicijative kojima je bio cilj pospješiti prelazak na bolju i zdraviju prehranu, zakonodavni prijedlog je na kraju odgođen. Krajem 2022. iz Komisije su rekli kako žele izbjeći "polarizaciju rasprave" uoči lipanjskih europskih izbora.

Nutriscore je postao vrlo problematično pitanje jer je taj francuski sustav tek jedan od nekoliko sličnih sustava koji se koriste u Europi, primjerice u skandinavskim zemljama i Finskoj. S druge strane, Italija - najglasniji protivnik Nutriscorea - želi uvođenje alternativnih oznaka nazvan "nutriform baterija." Za to je Rim na sastanku ministara poljoprivrede 2020. dobio podršku šest drugih zemalja EU.

Belgija je pak dio međunarodne koalicije za Nutriscore, u kojoj su još pet država članica i Švicarska, i koja želi učiniti sustav kompatibilnim s različitim nacionalnim smjernicama.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Belgium puts Nutriscore labelling back on EU agenda)