Poljoprivreda

'MOJA DIGITALNA SVINJA': Pokrenuta platforma za investiranje u poljoprivredu i njenu digitalizaciju

Autor A. M.

Predviđeno je da se u pet faza izda ukupno 240.000 PIG NFT-a, s rokom transformacije iz digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze, a investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnje

Svinjogojstvo
Izvor: Damir Spehar/PIXSELL/PIXSELL

Tvrtka Agroporc i IT tvrtke Beyondi i Blok Be pokrenule su digitalnu platformu GoAgro te su je u petak predstavile u sklopu međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoprivredne opreme i mehanizacije CroAgro koji se održava na Zagrebačkom velesajmu.

Riječ je o projektu u kojem građani preko blockchain tehnologije mogu ulagati u budućnost hrane, navodi se u priopćenju spomenutih tvrtki. 

Prvi digitalni projekt investiranja u svinjogojstvo

Prvi projekt koji je krenuo na toj platformi je Pig NFT tvrtke Agroporc, koja se obavi svinjogojstvom, a zove se "Moja digitalna svinja“.

"Hrvatski Pig NFT je prvi digitalni projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u Europskoj uniji i svijetu. Planom je predviđeno da se u pet faza izda ukupno 240.000 PIG NFT-a, s rokom transformacije iz digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc“, objašnjava se u priopćenju.

'Sadašnji sustav opskrbe hranom postao nestabilan'

Dodaje se kako se očekuje da će projekt ovakvog prikupljanja sredstava potaknuti i druge proizvođače da na sličan način krenu u financiranje poljoprivrede i proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

"Sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao je vrlo nestabilan. Zato smo učinili iskorak kako bismo se na alternativan i digitalan način pobrinuli za vlastitu budućnost, osiguravajući proizvodnju kvalitetne hrane na drukčiji, revolucionaran način. Uvjereni smo da ćemo putem GoAgro platforme omogućiti građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane, i to kroz izravnu povezanost s proizvođačima“, kazao je Krešimir Kuterovac, vlasnik Agroporca i digitalne platforme GoAgro za projekte u Hrvatskoj.