Poljoprivreda

ŠPEKULANTI U LANCU OD POLJA DO STOLA: Zbog korporativne pohlepe poljoprivreda treba više novca za farmere

Autor Miroslav Kuskunović, Kombinat 1969

Miroslav Kuskunović, analitičar iz konzultantske kuće Kombinat 1969 za Euractiv.hr analizira najnovije poruke iz Europske komisije o problemima u borbi protiv rasta cijena hrane i troškova proizvodnje u poljoprivredi

proizvodnja povrća na farmi
Izvor: AIZAR RALDES / AFP / Profimedia

Janusz Wojciechowski europski povjerenik za poljoprivredu izjavio je ovih dana kako Europska komisija nema više mogućnosti da se bori protiv rasta cijena hrane i troškova proizvodnje. On smatra da je jedini način da se Europska unija uhvati u koštac sa ovim problemom podizanje proračuna za subvencije poljoprivredi.
Iako su se cijene hrane širom svijeta počele stabilizirati, nakon dvije godine od početka covid krize i dalje su na visokim razinama, zbog porasta cijena energije i gnojiva, ali i sve većih špekulacija na tržištu hrane. Sve češće se u medijima i kritikama stručnjaka može čuti kako je na tržištu hrane očito zavladala korporativna pohlepa unatoč svim mjerama koje se poduzimaju. Da je tome tako svjedoci smo svakodnevnih objava razlika u cijenama u različitim državama, što je očiti primjer kako svako tržište ima svoje mehanizme, a kriza je postala poligon za dodatno zarađivanje, uz opravdanje kako je to zbog globalnih tektonskih poremećaja.
U cijelom lancu od polja do stola, sve je očitije je da najviše stradavaju primarni poljoprivredni proizvođači, koji se teško nose sa ogromnim troškovima u proizvodnji, te krajnji kupci, odnosno mi potrošači koji krizu sa cijenom hrane itekako osjećamo na svom, sve manjem, kućnom budžetu. Između, cijeli niz posrednika od otkupljivača, prehrambene industrije, a najviše trgovaca očito koriste ovu konfuznu kriznu situaciju i značajno „bildaju“ svoje ekstra profite. A to ćemo najbolje vidjeti na njihovim poslovnim rezultatima – ako oni budu i dalje rasli po stopama koje su daleko veće od onih koje bi se mogle očekivati u ovim kriznom razdoblju, odnosno ako će imati ogromne profite u svojih godišnjim izvještajima, bit će to očiti dokaz da su ipak zaradili na špekulativnom dizanju cijena, pa i smanjivanju težine proizvoda u istim pakiranjima i sa istim cijenama. Jer u ovim okolnostima teško je profit graditi na rezanju troškova, kao jednom od najčešćih mehanizama uštede. U Hrvatskoj je to još dodatno pojačano uvođenjem eura, gdje su mnogi trgovci i proizvođači iskoristili konverziju kune u euro kao još jedan dodatni mehanizam da ušićare koji euro ii eurocent i zarade.


Najviše ugrožene obitelji iz ranjivih skupina


Tijekom posljednjih nekoliko dana više članova Europskog parlamenta upozorilo je kako rast cijena najviše pogađa obitelji iz ranjivih grupa. Poznato je da ove obitelji trpe veliki udar na svoj budžet, jer na hranu moraju trošiti mnogo novca, pa se legitimno postavlja pitanje što bi još Europska komisija mogla učiniti, ne samo da bi podržala farmere već i da bi pomogla najranjivijim porodicama u EU.
Povjerenik za poljoprivredu je na zasjedanju Europskog parlamenta prošli tjedan izjavio da je Europska unija već iskoristila sve raspoložive mehanizme za spuštanje troškova proizvodnje i cijena hrane, odnosno napravila je sve što je bilo u njenoj moći da poveća opskrbu hranom, koje je odlučujući faktor za kontrolu cijena. Kako je rekao, EK je željela otkloniti sve prepreke koje stoje na putu povećanja proizvodnje hrane, a koje mogu utjecati na potencijalno povećanje cijena i sada se više gotovo ništa ne može učiniti.
”Predložili smo sve što smo mogli u okviru svojih kompetencija, predložili smo sve te instrumente koji su se mogli primijeniti, ali nije uloga Europske Komisije da zemljama članicama daje sugestije kako da se izbore sa inflacijom“, rekao je Janusz Wojciechowski.


Podizanje bužeta za Zajedničku poljoprivrednu politiku


Ipak, poslao je i jednu važnu poruku koju će podržati svaki farmer u EU - podizanje budžeta za Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP), ali tek u narednom financijskom razdoblju, odnosno od 2028. do 2034. godine. Ovakva odluka izazvana je činjenicom da inflacija devalvira CAP, a prihodi poljoprivrede nisu podignuti na razinu koja bi kompenzirala inflaciju. Iako su EU poljoprivrednici sposobni da se nose sa svim tržišnim prepreka, posljednjih nekoliko godina ipak rade u izuzetno otežavajućim okolnostima, što se očituje na padu njihovog dohotka, sve češćim prosvjedima, ali i odustajanju od poljoprivrede i pražnjenju ruralnih prostora. Zato bi poljoprivreda trebala dobiti više novca, kako bi EU zadržala svoju proizvodnju hrane (jer nove zelene politike stavljaju ogromne zahtjeve koje će samo dodatno utjecati na pad europske proizvodnje) ili bi mogla postati tržište za jeftinu i lošiju hranu iz cijelog svijeta.
Od početka 2023. krenulo je novo razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike, a EU je osigurala fond u iznosu od 264 milijarde eura za podršku europskim poljoprivrednicima, dok će zajedno sa sufinanciranjem i dodatnim nacionalnim financiranjem ukupna javna proračunska sredstva za poljoprivrednike i ruralne zajednice u razdoblju od 2023. do 2027. dosegnut iznos od 307 milijardi eura. Svim strateškim planovima u idućem će se razdoblju nastojati održati dohodak poljoprivrednih gospodarstava i otpornost poljoprivrednog sektora što je jedan od ključnih ciljeva. Zato bi direktna plaćanja u okviru ZPP-a i dalje trebala služit kao zaštitni mehanizam za poljoprivrednike.
Svake godine poljoprivrednicima koji ispunjavaju uvjete dodijelit će se gotovo 20 milijardi eura osnovne podrške dohotku. Međutim, ako žele primiti podršku, poljoprivrednici će morati primjenjivati strože osnovne standarde dobrih poljoprivrednih i ekoloških uslova. Očekuje se da će tim standardima biti obuhvaćeno gotovo 90 posto poljoprivrednog zemljišta EU. I to je razlog što ovih dana na ulice izlaze francuski farmeri, a prosvjede najavljuju i u drugim državama.


Podrška mladim poljoprivrednicima


U novom ZPP-u od ove bi godine više javnih sredstava trebalo biti usmjereno na one kojima je podrška najpotrebnija. Ruralna područja u EU suočavaju se s raznim izazovima, koji su istaknuti u dugoročnoj viziji za ruralna područja EU-a, a uključuju depopulaciju, pristup osnovnim uslugama ili njihovo poboljšanje,mogućnosti zapošljavanja i bolju povezanost. Posebna podrška mladim poljoprivrednicima zauzima važno mjesto u svim odobrenim planovima, a države članice premašile su minimalni zahtjev od 3 posto direktnih plaćanja za generacijsku obnovu. Javnim sredstvima u ukupnom iznosu od 8,5 milijardi eura mladim poljoprivrednicima pomoći će se da pokrenu poslovanje, ulažu u njega i održavaju ga u prvim godinama rada. Očekuje se da će u razdoblju od 2023. do 2027. ukupno 377.000 novih mladih poljoprivrednika početi obavljati poljoprivrednu djelatnost u punom kapacitetu. Neke države članice planiraju uložiti dodatne napore za poticanje smjene generacija na poljoprivrednim gospodarstvima, povećanje rodne ravnopravnosti u ruralnim područjima i jačanje položaja žena u poljoprivredi i dr.
Sve ovo zvuči dobro, no čini se da bi sve vlade unutar EU, trebale ipak pronaći načina da bolje kontroliraju sve one špekulante koji u cijelom lancu od polja do stola očito znaju kako novce, koje idu poljoprivredi, iz farmerskih presipati u svoje korporativne budžete. Isto tako umjetnici su i kada treba i običnim građanima uzeti i zadnji euro, na špekulativnom podizanju cijena, koje EK, kao što se vidi ne uspijeva obuzdati. Barem za sad.

(Autor analize, Miroslav Kuskunović, poljoprivredni analitičar iz konzultantske kuće Kombinat 1969, vanjski je suradnik portala Euractiv.hr. Stavovi izneseni u komentarima i analizama vanjskih suradnika su osobni stavovi i nisu nužno stav redakcije.)