Poljoprivreda

SLUČAJ AFRIČKE SVINJSKE KUGE: Slavonska 'svinjska' seljačka buna protiv Bruxellesa ili Vlade i HDZ-a

Autor Miroslav Kuskunović, Kombinat 1969

Sa svinjskom kugom i ogromnim štetama od nevremena tijekom ljeta, pobuna je sada očito eskalirala i slobodno bi se moglo reći kako Slavonija više nije regija, nego sve više postaje dijagnoza

Prosvjed zbog eutanazije svinja u Vinkovcima
Izvor: Borna Jaksic/PIXSELL/PIXSELL

Afrička svinjska kuga postala je u Hrvatskoj prvorazredno političko pitanje i pobuna seljaka, koja je krenula prošlog tjedna, pokazuje da slavonski seljaci ispred struke i znanja stavljaju politiku i teorije urote te traže iracionalne zahtjeve, ali se i sve snažnije bune protiv način na koji država provodi svoje zbunjujuće mjere na terenu.

Te seljačke zahtjeve hrvatska Vlada teško može objasniti u Bruxellesu, odakle joj stižu upute i smjernice kako se boriti protiv ove užasne epidemije, koja se širi Europom, a koja prijeti uništenju svinjogojstva u Slavoniji (ako se probije na velike farme). Ali još više ugrožava egzistenciju jednog dijela proizvođača - malih OPG-a, te potpunu utječe na gubitak tradicije svinjokolja i proizvodnje za osobne potrebe, izuzetno osiromašenih Slavonaca.

Slavonija - prostor promašenih politika 

Mi smo na Euractivu u više navrata pisali kako je istočna Slavonija postala mjesto na kojem se najbolje ocrtava promašena agrarna, ali i sve druge politike svih hrvatski vlada od rata naovamo.

Sa svinjskom kugom i ogromnim štetama od nevremena tijekom ljeta, pobuna je sada očito eskalirala i slobodno bi se moglo reći kako Slavonija više nije regija, nego sve više postaje dijagnoza, i to upravo zahvaljujući politici koja je drži i dalje u šaci i manipulira narodom na jedan jeftini politički i populistički način.

Jer, sve ovo se događa u trenutku kada je krenula predizborna kampanja, pa nije jasno boji li se HDZ više gubitka svoje poslušničke izborne baze u Slavoniji - zbog pobune oko mjera koje provode uslijed afričke svinjske kuge, ili mu je više stalo da se afrička svinjska kuga zaustavi i spasi svinjogojstvo i poljoprivreda.

Širenje teorija urote i zavjere

S druge strane desničarske oporbene stranke iskoristile su afričku svinjsku kugu za širenje svojih teorija urote, plašenje naroda i korištenje pojedinaca da bi se dobilo nešto glasova na predstojećim izborima, odnosno pokušalo HDZ-u oteti višedecenijska biračka baza.

Histeriju koja se širi Slavonijom teško je više pratiti, a društvene su mreže otvorile prostor za plasiranja takvih teorija urota i "SF filmova“ u glavama ljudi, da neke od tih teorija urota, kada ih čita običan (čitaj: neuk i pod utjecajem histeričnih medija, prosječan Hrvat) čak djeluju i realne. Od toga da afričke svinjske kuge nema u selima gdje žive Srbi, jer je to tako politički dogovoreno, pa do toga da se svinje otimaju i odvoze u klaonice povlaštenih HDZ tajkuna, koji tako zarađuju na muci slavonskog seljaka. Pa čak do toga da je to cilj Bruxellesa, koji želi ovaj prostor potpuno isprazniti i čak Slavoniju pretvoriti u glavni hot spot Europske unije za smještanje ogromnog broja migranata, koji sve više hrle prema Europi, a tek bi mogli nakon rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Glavna atrakcija je plasirati sliku nekog kamiona stranih ili domaćih registarskih tablica koji, kao, nešto razvoze i prevoze svinje po Slavoniji, a sad su se protiv toga pobunile i udruge za zaštitu životinja, koje su, eto, otkrile kako je potrebna posebna briga oko dobrobiti tih životinja u transportu.

Seljačka buna u Retkovcima

Više stotina poljoprivrednika iz svih dijelova Slavonije, pod vodstvom tzv. Stožera za obranu sela (nitko ne zna što je to i kako je registriran i tko ga je osnovao) okupilo se prošlog tjedna u Retkovcima, otkuda je traktorima i automobilima krenula prosvjedna povorka do Vinkovaca i natrag. Nezadovoljni načinom suzbijanja afričke svinjske kuge, ali i odnosom Vlade i Ministarstva poljoprivrede prema proizvođačima, iznijeli su i svoje zahtjeve.

Kako je objasnio samoprozvani seljački vođa i "moderni slavonski Matija Gubec“, Tomislav Pokrovac, zahtjevi seljaka su vrlo jednostavni: hitno zaustaviti eutanaziju zdravih svinja, dozvoliti promet i prodaju zdravih svinja, dozvoliti klanje i preradu mesa u vlastitim dvorištima, ukinuti svaki oblik kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja jer, kako kažu, ne žele hotele za svoje životinje.

Također, iznijeli su i prijedloge za oporavak svinjogojstva za vrijeme trajanja afričke svinjske kuge: osigurati rasplodni materijal za sve one koji se žele nastaviti baviti ovom proizvodnjom, osigurati mobilne klaonice u svim selima gdje je afrička svinjska kuga, kako bi oni koji imaju zdrave svinje mogli obaviti kolinje u svom dvorištu te, dok traje ova zaraza, osigurati svinjogojcima primanja dostojna njih i njihovih obitelji. Traže i da se povede veća briga oko kvalitete svinjetine, posebno one iz uvoza, jer znaju da se u Hrvatsku uvozi smeće, a ne žele da naši građani jedu nezdravu hranu.

Moderni Gubec ili Čaruga?

Našim mlađim kolegama iz medija, koji su se tek počeli baviti selom, poljoprivredom i seljačkim vođama, Tomislav Pokrovac je izuzetno osebujan i zanimljiv lik, kojemu daju prostora više nego što to realno zaslužuje. Više nego struci i znanju i ljudima koji se bave ozbiljnom poljoprivredom i raspolažu pravim informacijama.

Podsjećanja radi, Pokrovac je bio jedan od vođa brojnih seljačkih prosvjeda prije 10 do 15 godina, iako poljoprivredni novinari nisu nikada utvrdili je li on zaista poljoprivrednik ili nije. Pokrovac je potom "nestao“ (radio u Njemačkoj više godina), a sada se "mesijanski“ ponovno pojavio i pokrenuo pobunu koja može eskalirati u velike prosvjede i samo još dodatno usporiti i otežati ionako tešku borbu protiv širenja afričke svinjske kuge.

Prošlog četvrtka u spomenutim Retkovcima održan je novi sastanak Stožera za obranu sela oko organiziranja prosvjeda na razini cijele Hrvatske, ukoliko se na njihove zahtjeve ne odgovori pozitivno.

"Ovo večeras je trebao biti samo sastanak stožera za obranu sela zbog dogovora o novim prosvjedima, a ne neki predizborni skup!!! Ne miješajte ovu lošu situaciju u svinjogojstvu zbog afričke svinjske kuge s politikom i izborima! Svinjogojcima je preko glave politike, treba im HITNO omogućiti prometovanje zdravih svinja, da mogu prodavati svinje i omogućiti svinjokolje kod kuće, a ne spominjati izbore koji su iduće godine!!! Stvari su krenule u krivom smjeru gospodo!“, patetično je nakon sastanak objavio ovaj tzv. seljački vođa na svom Facebook profilu.

Kako je HDZ ranije smirivao seljačke pobune?

Mi, novinari koji duže pratimo poljoprivredu, dobro se sjećamo velikih seljačkih prosvjeda i seljačkih vođa. Najviše ih je bilo u doba Petra Čobankovića koji je sa seljačkim vođama (među kojima i Pokrovac) često imao dogovor da izađu na cestu, prosvjeduju, pa se onda negdje na putu prema Slavoniji, nađe s njima i dogovore što će tražiti i kako će se prosvjedi zaustaviti. Seljački vođe su profitirali iz takvih dogovora, a HDZ to iskoristio za svoj rejting i najčešće prihvaćanje zahtjeva (uglavnom se radilo o davanju naših poreznih novaca). Tako su pobune smirivane, a HDZ i Vlada ispali heroji i pobjednici.

Povratak Pokrovca na seljačku scenu, mogao bi biti "trojanski konj“ nekih novih politika u periodu predizborne kampanje - možda da Vlada, sad već jako omraženom, Bruxellesu pokaže kako, eto, ne možemo provoditi sve one mjere koje svijet provodi i koje se od nas traže, jer je naše selo protiv toga. Ili da se pokuša i na ovaj način dati nešto više novca seljacima, više nego je to dozvoljeno EU pravilima, kako bi se smirila situacija i spasili glasovi na izborima. Ili je u službi novih desničara koji koriste ovu situaciju kako bi gradili svoj imidž spasitelja Slavonije, iako su do jučer bili dio te vlasti.

Ova teza i zaključak neka bude moja osobna "teorija urote“, jer i sam dolazim iz ovih krajeva, pa da se uklopim u moderne trendove, a objašnjavanja što se to u Slavoniji stvarno događa - tko je i kako želi uništiti i tko je tu u pravu, a tko ne voli Hrvatsku.

Što se događa s afričkom svinjskom kugom?

Do sada je eutanazija svinja obavljena na 1087 gospodarstava, a usmrćeno je oko 25.500 svinja, najnoviji su podaci koje je iznio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

U odnosu na ukupnu populaciju svinja to je manje od 2,5 posto, a s obzirom na to da je 31. listopada istekao rok za rekategorizaciju objekata, naredbom će se ona produžiti, ali samo za one koji su se prijavili za prelazak u višu kategoriju.

Situacija sa zarazom, tvrde u Ministarstvu, prilično se stabilizirala te u Brodsko-posavskoj županiji nema pojave bolesti već treći tjedan, kao ni u mjestu Mrzović u Osječko-baranjskoj županiji, dok je nekoliko slučajeva bilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Europskoj komisiji bi se do 20. studenog trebalo dostaviti izvješće i očekivanja su da će se od 26. studenog dozvoliti promet svježeg mesa u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Za Osječko-baranjsku županiju, taj će rok biti nešto duži jer se zaraza ondje pojavila u trenutku kad su već bila predana izvješća za navedene dvije županije.

Dio stručnjaka smatra da se situacija komplicira

Ipak, dio stručnjaka okupljenih u Udrugu Hrvatskih proizvođača svinja, koja okuplja sve najveće tvrtke i farme, smatra kako se stanje oko afričke svinjske kuge u Hrvatskoj dodatno komplicira i situacija je alarmantna.

Afrička svinjska kuga ušla je u područje Osječko-baranjske županije, koja ima dvostruko više svinja od Vukovarsko srijemske županije, i ima najveću proizvodnju svinja u Hrvatskoj. Sva njihova upozorenja i prijedlozi Ministarstva poljoprivrede nisu dali rezultata, a smatraju kako afrička svinjska kuga nije pod kontrolom, pa ovakvo stanje prijeti uništenjem svinjogojstva u Slavoniji i Hrvatskoj.

Eutanazija svinja zbog afričke svinjske kuge
Izvor: Borna Jaksic/PIXSELL/PIXSELL

Ističu kako dosadašnji rezultati u provedbi preventivnih radnji, kao i u mjerama kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge od strane Ministarstva poljoprivrede, imaju negativan rezultat, a da bi izbjegli scenarij uništenja svinjogojstva u Hrvatskoj, zatražili su od Vlade da se uključi u rješavanje problema te sazove hitnu tematske sjednice Vlade.

U samo dva i pol mjeseca, afrička svinjska kuga kod domaćih svinja se proširila s dva slučaja i dvije općine na više od 1000 dvorišta i 22 jedinice lokalne samouprave.

Kod divljih svinja provedeno je više od 17.000 analiza (od 2019.), koje su bile negativne, a devet novih pozitivnih utvrđeno je također u tri mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelovima Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske županije. Ovakav razvoj događanja pokazuje da situacija nije pod kontrolom, a da poduzete pripremne radnje za obranu od afričke svinjske kuge i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti u Hrvatskoj nisu odgovarajući te ne daju rezultate i da je potrebna hitna promjena operativnoga postupanja.

Problematika pojave i širenja afričke svinjske kuge je podcijenjena i zbog toga je izostala široka podrška Vlade, a brzina reakcije i odlučna provedba mjera koje su ključne za zaustavljanje širenja bolesti je spora i nedovoljno organizirana.

S kim će se sastati Vlada?

U danima pred nama vidjet ćemo hoće li Vlada dati prostor prosvjednicima iz Retkovaca ili će ipak saslušati struku i velike i stvarne proizvođače te donositi mjere koje su realne. I to će biti signal želi li se problem riješiti ili se žele spasiti glasovi.

Dok Hrvatska od afričke svinjske kuge pravi prvorazredni politički i zdravstveno-ekonomski problem i vrti se u krugu mjera koje pokušava provesti, druge zemlje šute. Susjedna Srbija, koja je imala daleko više žarišta i pobila daleko više svinja nego mi, o tome više i ne govori, čak tvrde da je opasnost prošla. Isto je i u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i drugim zemljama EU.

Ovo što se događa u Hrvatskoj samo je dokaz naše neorganiziranosti i nepostojana konzistentne i stručne politike provođenja mjera, radi se po sistemu pokušaja i pogrešaka.

Histeriju dodatno dižu mediji koji tako misle da pomažu selu i poljoprivredi, te umjesto stručne i edukativne kampanje prostor daju populistima i šire još više paniku i svakojake teorije urota. A vrijeme će pokazati kako je to samo kontraefektno - za svinjogojstvo.

(Autor analize, Miroslav Kuskunović, poljoprivredni analitičar iz konzultantske kuće Kombinat 1969, vanjski je suradnik portala Euractiv.hr. Stavovi izneseni u komentarima i analizama vanjskih suradnika su osobni stavovi i nisu nužno stav redakcije.)